Ο πόλεμος συνεχίζει να πληγώνει τον τουρισμό – Ανεπιθύμητοι οι Ρώσοι τουρίστες;

Ο πόλεμος συνεχίζει να πληγώνει τον τουρισμό – Ανεπιθύμητοι οι Ρώσοι τουρίστες;
Ρώσος τουρίστας AP Photo/Firdia Lisnawati

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που μετρά πια δύο μήνες φαίνεται να επηρεάζει όλο και περισσότερο τον ήδη ευάλωτο διεθνή τουρισμό, ο οποίος εμφανίζει σημάδια αδύναμης και άνισης ανάκαμψης.

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τον πόλεμο στη διεθνή τουριστική βιομηχανία είναι ήδη ορατά, καταρχάς με την διακοπή των εξερχόμενων ταξιδιών Ρωσίας και Ουκρανίας, αγορές που αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% των παγκόσμιων δαπανών και μεταφράζονται σε 14 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Το 2019, οι δαπάνες της Ρωσίας για ταξίδια στο εξωτερικό έφτασαν τα 36 δισεκατομμύρια δολάρια και οι δαπάνες της Ουκρανίας στα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2020, αυτές οι αξίες μειώθηκαν σε 9,1 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα. Η σημασία και των αγορών Ρωσίας και Ουκρανίας είναι σημαντική για τις γειτονικές χώρες, αλλά και για τους ευρωπαϊκούς προορισμούς κυρίως της Μεσογείου. Η ρωσική αγορά απέκτησε σημαντικό βάρος κατά τη διάρκεια της κρίσης σε προορισμούς μεγάλων αποστάσεων όπως οι Μαλδίβες, οι Σεϋχέλλες και η Σρι Λάνκα.

Σύμφωνα με το 2ο μέρος της έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ εμφανής θα είναι ο αντίκτυπος σε παραδοσιακούς αλλά και αναδυόμενους προορισμούς, ιδιαίτερα σε νησιωτικούς και παραθαλάσσιους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ασθενής οικονομική ανάπτυξη και ο υψηλός πληθωρισμός, οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου και η αύξηση των επιτοκίων ανεβάζουν σημαντικά το κόστος μετακίνησης και φέρνουν πίεση ειδικά στις εταιρείες μεταφορών. Ακόμη ο πόλεμος απειλεί τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Ανεπιθύμητοι οι Ρώσοι τουρίστες

Σαν βόμβα έσκασε στην Τουρκία επιστολή του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού κολοσσού στον κόσμο, της TUI, που ζητά από τα τουρκικά ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται να ακυρώσουν τις κρατήσεις των τουριστικών πρακτόρων με τους οποίους συνεργάζεται και ανήκουν σε Ρώσους.

Σύμφωνα με την τουρκική τουριστική εφημερίδα «Turizm gazetesi» που δημοσιεύει την επιστολή που εστάλη στα ξενοδοχεία μέσω της εταιρείας TUI στην Τουρκία, Tantur, ζητείται να σταματήσουν τη συνεργασία με τους τουριστικούς πράκτορες στις χώρες της Βαλτικής (TI Travel LLC, TI Baltics SIA και Borublita), καθώς και να ακυρώσουν τις κρατήσεις που γίνονται μέσω αυτών των εταιρειών.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η κατάσταση αυτή ισχύει έως τις 31 Μαΐου, στη συνέχεια θα δίνονται πληροφορίες στις 20 κάθε μήνα για τις ακυρώσεις του επόμενου. Εν τω μεταξύ, το ρωσικό τμήμα της εταιρείας της TUI στην Τουρκία, Tantur, έκλεισε και οι εργαζόμενοι απολύθηκαν. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης οι ταξιδιωτικές εταιρείες που στέλνουν Ευρωπαίους τουρίστες στην Τουρκία έχουν θέσει τελεσίγραφο ότι δεν πρέπει να υπάρχουν Ρώσοι στα ξενοδοχεία όπου θα διαμένουν οι πελάτες τους.

Ποιες θα είναι οι συνολικές επιπτώσεις του πολέμου;

Σύμφωνα με την έρευνα του ΠΟΤ, είναι νωρίς να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, αν και αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό αρνητικό κίνδυνο για τον διεθνή τουρισμό που θα μπορούσε να καθυστερήσει την ήδη αδύναμη και άνιση ανάκαμψη του κλάδου.

Η σύγκρουση θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάκαμψη παρά την άρση ή χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών από πολλούς προορισμούς (συνολικά 12 χώρες είχαν άρει όλους τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον COVID-19 από τις 24 Μαρτίου 2022).

Η στρατιωτική επίθεση κινδυνεύει να εμποδίσει την επιστροφή της εμπιστοσύνης στα ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Οι αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας θα μπορούσαν να επηρεαστούν ιδιαίτερα, ειδικά όσον αφορά τα ταξίδια στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα