Τράπεζες: Ανοίγουν τις στρόφιγγες για τις τουριστικές επιχειρήσεις

Τράπεζες: Ανοίγουν τις στρόφιγγες για τις τουριστικές επιχειρήσεις
Τουρισμός στην Αθήνα George Vitsaras / SOOC

Σίγουρες για την καλές φετινές επιδόσεις του Τουρισμού είναι οι Τράπεζες και θέτουν τις τουριστικές επιχειρήσεις στο επίκεντρο των χρηματοδοτήσεων τους. Τα Προϊόντα και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η εξαιρετική, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, επίδοση που αναμένεται να επιτύχει για φέτος ο ελληνικός Τουρισμός, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% – 4% το 2022, θέτει τις επιχειρήσεις του κλάδου στο επίκεντρο των χρηματοδοτήσεων των Τραπεζών.

Το τελευταίο δεκαήμερο οι διοικήσεις τόσο της Eurobank όσο και της Τράπεζας Πειραιώς ενημέρωσαν για την εικόνα που εισπράττουν από τις κατ’ ιδίαν επαφές τους με παράγοντες της Τουριστικής Βιομηχανίας. Έχοντας πραγματοποιήσει επαφές με πελάτες από τον κλάδο του Τουρισμού σε όλους τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, εισπράττουν ιδιαίτερα θετικά μηνύματα για τις κρατήσεις και αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της φετινής σεζόν.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου εξέφρασε την εκτίμησή ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι από πλευράς εισπράξεων αντίστοιχη του 2019 γεγονός που αρκεί για να συντηρήσει τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 3%-4% εξέφρασε νωρίτερα.

Κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου όπου παρουσίασε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς για την περίοδο 2022-2025 ο κ. Μεγάλου ότι «από τις πληροφορίες που έχει από όλο το φάσμα της τουριστικής αγοράς για την φετινή τουριστική σεζόν, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν για την επίτευξη εισπράξεων της τάξης των 18 – 19 δις. Ευρώ, νούμερο ικανό για την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης της οικονομίας συνολικά.

Λίγες μέρες νωρίτερα η Eurobank, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα Business Banking Τουρισμός, το οποίο υλοποιεί για 12η συνεχή χρονιά και απευθύνεται στις αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε νησιωτικές περιοχές και τη Χαλκιδική, εκτίμησε ότι οι ταξιδιωτικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν σε 20,7 εκατ. τουρίστες από 14,7 εκατ. το 2021 (ωστόσο, χαμηλότερα από τις 34 εκατ. αφίξεις, μαζί με την κρουαζιέρα, το 2019). H Τράπεζα αναμένει επίσης υψηλότερη δαπάνη ανά επισκέπτη φέτος, μετά την αύξηση που καταγράφηκε μέσα στην πανδημία και εκτιμά ότι τα τουριστικά έσοδα του 2022 θα ανέλθουν στα 15 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Συντονισμού Πτήσεων (ΕΟΣΠ), ο ελληνικός τουρισμός έχει θέσει ψηλά τον πήχη για την φετινή σεζόν, με δεδομένο ότι ο αριθμός των αφίξεων αεροσκαφών για το διάστημα Μαρτίου-Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα αυξημένος κατά 12% σε σχέση με το 2019.

Σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα του 2019, όταν οι αφίξεις των τουριστών είχαν ανέλθει σε 34 εκατ., εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί και ο αριθμός των ταξιδιωτών που θα προσγειωθούν στα ελληνικά αεροδρόμια, με την άνοδο να ξεπερνά το 28,9%.

Ανοίγουν οι κάνουλες για τουριστικές επιχειρήσεις

Ως εκ τούτου οι διοικήσεις των τραπεζών θέτουν τις τουριστικές επιχειρήσεις στο επίκεντρο των χρηματοδοτήσεων τους.

Ήδη η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε ότι στον κλάδο του Τουρισμού, μαζί με αυτούς της Μεταποίησης και της Ενέργειας θα κατευθυνθούν το 2022 νέες εκταμιεύσεις 1,9 δισ. ευρώ από τις συνολικές νέες εκταμιεύσεις ύψους 4,4 δισ. (αντίστοιχα 2,1 δισ. ευρώ νέα δάνεια θα δοθούν στους κλάδους αυτούς το 2025, με τις συνολικές νέες εκταμιεύσεις να υπολογίζονται τότε στα 4,7 δισ.).

Από την πλευρά της η διοίκηση της Eurobank τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι «δεν υπάρχει βιώσιμο project στον Τουρισμό, το οποίο δεν θα βρούμε τον τρόπο να το χρηματοδοτήσουμε», , εκφράζοντας όχι μόνο τη στρατηγική της Eurobank, αλλά και την προτεραιότητα στη χρηματοδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων που δίνουν όλες οι τράπεζες.

Σημειώνεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, αφορούν στις ανάγκες των ξενοδοχείων, των επιχειρήσεων ενοικιάσεως αυτοκινήτων, των τουριστικών πρακτορείων και των εστιατορίων.

Τα προϊόντα – εργαλεία

Οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν στην διάθεσή τους προγράμματα, όπως το PanEuropean από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (European Investment Fund) που εγγυάται το 70% του δανείου που θα λάβει η επιχείρηση ή το πρόγραμμα του Γ΄ κύκλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που εγγυάται το 80% του δανείου.

Για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων τουριστικών επιχειρήσεων, λειτουργεί επίσης το PanEuropean του EIF, όπως και τα επενδυτικά δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και η συγχρηματοδότηση από το ΤΕΠΙΧ 40% άτοκα και 60% από την τράπεζα.

Ο Αναπτυξιακός, το ΕΣΠΑ και το Εξοικονομώ αποτελούν επίσης πηγή χρηματοδότησης για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ο νέος Αναπτυξιακός νόμος με το Καθεστώς 9 για την Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων και το Καθεστώς 10 για τις Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού. Οι επιχειρήσεις του κλάδου μπορούν να αναμένουν τα καθεστώτα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2021 – 2027, ενώ λειτουργεί το πρόγραμμα Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις και ειδικότερα για τα ξενοδοχεία.

Τέλος ο Τουρισμός εμπίπτει και στο πεδίο των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF), το οποίο για την περίοδο 2021 – 2026, θα χορηγήσει επενδυτικά δάνεια και επιχορηγήσεις σε σημαντικούς πυλώνες όπως η πράσινη μετάβαση, η ψηφιακή μετάβαση, ή έρευνα και καινοτομία, μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα