Εμβόλιο Κορονοϊου: Στις 30 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα παιδιά 12-15 ετών

Εμβόλιο Κορονοϊου: Στις 30 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα παιδιά 12-15 ετών
Ανοίγει τέλος Ιουλίου η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών Shutterstock

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών ηλικία 12-15 ετών. Τι ανακοίνωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Τη θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης. Η πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού ανοίγει στις 30 Ιουλίου.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην παιδική και εφηβική ηλικία. Τα παιδιά θεωρούνται πηγή διασποράς του ιού στο περιβάλλον και κινδυνεύουν τα ευάλωτα άτομα.

Επίσης τα παιδιά αποτελούν και αίτιο επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία και εμποδίζει τη δια ζώσης σχολική διαδικασία. Οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις

Για τους παραπάνω λόγους θεωρείται αναγκαίος ο εμβολιασμός των παιδιών, και συστήνεται στους γονείς.

Σημειώνεται ότι έχει εγκριθεί για τις ηλικίες αυτές το εμβόλιο της Pfizer ενώ πριν 3 μέρες ο ΕΜΑ ενέκρινε και το Moderna για ηλικίες 12-17 ετών.

Από τις μελέτες των Pfizer και Moderna σε περίπου 6000 παιδιά, προέκυψε ότι τα εμβόλια μπορούν να παράγουν αντισώματα στα παιδιά ανάλογα με αυτά που παράγονται στις μεγαλύτερες ηλικίες, είναι αποτελεσματικά και ασφαλή και οι αντιδράσεις είναι ανάλογες των ενηλίκων. Πάντως δεν ήταν δυνατόν να καταγραφούν παρενέργειες όπως μυοκαρδίτιδες ή περικαρδίτιδες οι οποίες εκτιμώνται σε 18 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο εμβολιασμών.

Η λήψη της απόφασης

Η απόφαση για την εισήγηση της Επιτροπής, πάρθηκε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, την αυξανόμενη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα και με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, τα οποίο είναι ανοσογόνα, ασφαλή και αποτελεσματικά.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες , τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν των κινδύνων» σχολίασε χαρακτηριστικά, η κ. Θεοδωρίδου.

«Τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων από τον Covid», επεσήμανε ενώ συμπλήρωσε πως “οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων” επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου.

Τόνισε ακόμη ότι «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών 12 ως 15 ετών με στόχο την προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών, την διατήρηση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και την προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό περιβάλλον».

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού τόνισε πάντως ότι το φετινό καλοκαίρι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ενώ θέλησε να υπογραμμίσει ότι η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει, αλλά και για τους συμπολίτες μας που ακόμη παραμένουν ανεμβολίαστοι και κινδυνεύουν.

Στις 30/7 τα ραντεβού εμβολίων για παιδιά 12-15 ετών

Όπως προσδιόρισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, την Παρασκευή 30 Ιουλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για να κλείσουν το εμβόλιο τα παιδιά 12-15 ετών. Ο εμβολιασμός των παιδιών είναι εθελοντικός και είναι απαραίτητη η συγκατάθεση των γονιών.

Τα ραντεβού θα μπορούν να κλείσουν με κωδικούς taxisnet, όποιος από τους γονείς ανήκει στην ιδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.

Ας σημειωθεί ότι τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα με το γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Αντιεμβολιαστές γιατροί: τσαρλατάνοι

Για το θέμα των αντί εμβολιαστών η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι ότι δεν θα έλεγε τίποτα “διότι δεν έχουν αυτιά να ακούσουν. Αυτό είναι ένα γεγονός και μάλιστα προσπαθούν πολύ να πείσουν κι αυτόν που πρεσβεύει υπέρ του εμβολιασμού. Νομίζω ότι τους έχουμε δώσει πάρα πολύ χώρο και αν έχουν συνέπειες οι συναθροίσεις που κάνουν για τις διαμαρτυρίες, πιστεύω ότι κάποιοι θα κατανοήσουν πόσο λάθος ήτανε όταν βρεθούν στο νοσοκομείο”.

Για το ίδιο θέμα ο κύριος Θεμιστοκλέους, είπε ότι προβληματίζει η συμμετοχή γιατρών και οι διαφορετικές απόψεις γιατρών οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτό το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

“Εδώ δεν είναι θέμα ελευθερίες ούτε Δημοκρατίας ούτε η ελεύθερη έκφραση της άποψης. Κάποιος που είναι υγειονομικός είναι επιστήμονας και είναι υποχρεωμένος με βάση την ιατρική δεοντολογία και με βάση τη νομοθεσία αλλά όπως σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα του κόσμου, να ακολουθεί κάποιους κανόνες. Είναι πολύ εύκολο κάποιος όποιος έχει ονομαστεί από την ιστορία ως τσαρλατάνος ή οτιδήποτε άλλο, σε μια πολύ μεγάλη δυσκολία με πρόβλημα υγείας να θέλει να εκμεταλλευτεί αυτό, με μια διαφορετική άποψη. Η διαφορετική άποψη στο επιστημονικό πεδίο που δεν είναι πολιτικό, δεν έχει κανένα έρεισμα κανένα δημοκρατικό δικαίωμα ή ελευθερία έκφρασης. Είναι υποχρέωση το συνταγμένο όργανο της πολιτείας είτε είναι δημόσια διοίκηση είτε ιατρικοί σύλλογοι, να αποσιωπήσουν και να περιθωριοποιήσουν και να τιμωρήσουν τους γιατρούς αυτούς”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα