Εμβόλιο κορονοϊού: Θετικά ανταποκρίνονται οι περισσότεροι ασθενείς με HIV

Εμβόλιο κορονοϊού: Θετικά ανταποκρίνονται οι περισσότεροι ασθενείς με HIV
Εμβόλιο του κορονοϊού 2021 Matt Rourke/AP Photo

Σύμφωνα με έρευνα, η πλειονότητα των ατόμων με HIV παράγει επαρκή ανοσολογική απόκριση κατά του SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία.

Καλά ανταποκρίνονται στα εμβόλια κατά του κορονοϊού, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς με HIV, σύμφωνα με τελευταία έρευνα.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, που επικαλείται το POZ, αναφορικά με την ανταπόκριση ασθενών με AIDS στα εμβόλια κατά της Covid-19, ορισμένοι οροθετικοί παρουσίασαν πιο αδύναμες αποκρίσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία και εκείνων που έχουν ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο ή χαμηλό αριθμό Τ-κυττάρων CD4, με τους ειδικούς να τονίζουν ωστόσο πως σε κάθε περίπτωση τα άτομα με HIV θα πρέπει να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό.

“Τα εμβόλια παραμένουν η πιο σημαντική παρέμβαση για την πρόληψη της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από τον κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που ζουν με HIV”, ανέφερε μιλώντας στο POZ ο Matthew Spinelli, MD, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. “Θα ενθαρρύνω τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV να συνεχίσουν τον εμβολιασμό και αν είναι δυνατό να αναζητήσουν και την αναμνηστική δόση”.

Όπως προκύπτει από μελέτες των αποτελεσμάτων του κορονοϊού, οι οποίες δίνουν αντικρουόμενα αποτελέσματα, τα άτομα που είναι θετικά στον HIV, πολλοί από τους οποίους είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και έχουν χρόνιες παθήσεις, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια αλλά και θάνατο από κορονοϊό. Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές λόγω κορονοϊού και μπορεί να έχουν πιο αργές και ασθενέστερες ανοσολογικές αποκρίσεις μετά τη μόλυνση ή τον εμβολιασμό. Μελέτες έχουν δείξει, μάλιστα, ότι οι λήπτες μοσχευμάτων οργάνων και οι ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ενδέχεται να μην προστατεύονται πλήρως.

Ωστόσο, βάσει της τελευταίας έρευνας προκύπτει πως η πλειονότητα των ατόμων με HIV παράγει επαρκή ανοσολογική απόκριση κατά του SARS-CoV-2. Σε μια μικρή μελέτη που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο του AIDS Society on HIV Science, ο Juan Tiraboschi, PhD, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Bellvitge στην Ισπανία και οι συνεργάτες του, αξιολόγησαν τις ανοσολογικές αποκρίσεις σε 11 άτομα που λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία και είχαν αναρρώσει από τον COVID-19. Τρεις μήνες μετά τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2, το 73% είχε ανιχνεύσιμα αντισώματα, σε σύγκριση με το 94% των HIV-αρνητικών ατόμων.

Ωστόσο, τα επίπεδα αντισωμάτων συνήθως μειώνονται μετά τη μόλυνση ή τον εμβολιασμό, αλλά τα Β κύτταρα μνήμης παράγουν περισσότερα αντισώματα σε περίπτωση που ο ιός εμφανιστεί ξανά. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και τα Τ κύτταρα, καθώς στη συγκεκριμένη έρευνα, όλα τα οροθετικά άτομα είχαν Β κύτταρα μνήμης και οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια επίπεδα Τ-κυττάρων που καταπολεμούν τον ιό.

Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν αναφορές για άτομα με προχωρημένο HIV που είχαν παρατεταμένη λοίμωξη από SARS-CoV-2. Για παράδειγμα μία γυναίκα από τη Νότια Αφρική, η οποία είχε επίμονη λοίμωξη για περισσότερο από έξι μήνες και κατάφερε να ξεπεράσει τον κορονοϊό όταν έλαβε αποτελεσματικότερη αντιρετροϊκή θεραπεία.

Πόσο αποτελεσματικά είνα τα εμβόλια του κορονοϊού σε άτομα με HIV

Παρά το γεγονός ότι τα οροθετικά άτομα τα οποία συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων του κορονοϊού -ο αριθμός ήταν μικρός και περιορίστηκε σε αυτούς με καλή ανοσοποιητική λειτουργία- μελέτες έδειξαν ότι τα εμβόλια κατά του COVID-19 είναι ασφαλή για άτομα με HIV.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι παρόμοιες με εκείνες των HIV-αρνητικών ατόμων και περιλαμβάνει κυρίως προσωρινό πόνο στο σημείο της ένεσης και ήπια έως μέτρια συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος και κόπωση.

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ο John Mellors, MD, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν την ανταπόκριση του εμβολίου σε 107 υγιείς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και 489 ανοσοκατεσταλμένα άτομα, όλα πλήρως εμβολιασμένα με ένα από τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια. Ενώ μόνο το 37% των ληπτών μοσχευμάτων οργάνων και το 55% των ασθενών με καρκίνο του αίματος παρήγαγαν αντισώματα κατά του κορονοϊού, το 95% των ατόμων με καλά ελεγχόμενο HIV έκανε ακριβώς το ίδιο, ποσοστό παρόμοιο με το 98% της ανταπόκρισης για τους υγιείς συμμετέχοντες.


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα