Οι κακές συνήθειες των Ελλήνων, που μειώνουν το προσδόκιμο ζωής

Οι κακές συνήθειες των Ελλήνων, που μειώνουν το προσδόκιμο ζωής
Νέοι στη Θεσσαλονίκη (Αρχείο) shutterstock

Λαμβάνοντας υπόψη επιστημονική μελέτη του Johns Hopkins Medicine, πολλοί Έλληνες -μάλλον- πρέπει να ανησυχούν.

Εν μέσω υγειονομικής κρίσης, οι άνθρωποι συνειδητοποιούμε ολοένα και πιο πολύ πως το πιο σημαντικό αγαθό στη ζωή είναι η υγεία.

Ωστόσο, στην Ελλάδα φαίνεται πως δεν δίνουμε την απαραίτητη σημασία στο πώς θα διατηρήσουμε μια καλή ζωή, καθώς τα δεδομένα δείχνουν πως οι Έλληνες -σε ένα μεγάλο ποσοστό- είναι ο λαός των καταχρήσεων.

Σύμφωνα με μια γνωστή μελέτη του Johns Hopkins Medicine, στην οποία έλαβαν μέρος 6.200 άτομα για οκτώ χρόνια, διαπιστώθηκε πως όσοι είχαν υιοθετήσει τέσσερις απλές καλές συνήθειες, αύξησαν τις πιθανότητες μακροζωίας και καλής υγείας.

Αν ακολουθείτε μια υγιεινή ζωή, μια καλή διατροφή, αθλείστε και δεν καπνίζετε, τότε μπράβο σας! Αν πάλι όχι, για ρίξτε μια ματιά στα όσα ακολουθούν, γιατί μάλλον σας ενδιαφέρουν…

Πώς να ζήσετε περισσότερο; Ιδού η μαγική λίστα

Μην καπνίζετε

Η συνήθεια του καπνίσματος αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας στις σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) αλλά και πολλές Επιστημονικές / Ιατρικές Εταιρίες, το κάπνισμα είναι μια σοβαρή χρόνια ασθένεια και ο καπνιστής είναι ασθενής που χρειάζεται συχνή ιατρική παρακολούθηση.

Το κάπνισμα συνδέεται με τη μείωση της ποιότητας ζωής και το υψηλό κοινωνικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους της ιατρικής περίθαλψης και τη μείωση της οικονομικής παραγωγικότητας.

Το εθιστικό κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία πρώιμης αλλά αποτρεπτής θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Το κάπνισμα αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών νοσημάτων, αλλά αυξάνει και τη θνησιμότητα από τα νοσήματα αυτά.

Τα κυριότερα και συχνότερα είναι:

  • Στεφανιαία νόσος (εμφράγματα)
  • Καρκίνος (του πνεύμονα, του λάρυγγα, της ουροδόχου κύστης κ.λπ.)
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
  • Αγγειακές παθήσεις εγκεφάλου (εγκεφαλικά)
  • ενώ αυξάνει τη βρεφική θνησιμότητα και προκαλεί εμβρυικές επιπλοκές κατά την κύηση.
Γόπες από τσιγάρα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) ⓒ 2021 Jenny Kane/Associated Press

Ετησίως, πάνω από 19.000 Έλληνες πεθαίνουν από το κάπνισμα. Σύμφωνα με δεδομένα του ΕΟΔΥ, ένα άτομο 25 ετών που καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα θα ζήσει 4,6 χρόνια λιγότερο από το προβλεπόμενο! Αν καπνίζει 2 πακέτα τη μέρα θα ζήσει λιγότερο 8,3 χρόνια! Έναρξη του καπνίσματος στην ηλικία των 15 μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης 8 χρόνια! Έναρξη στα 25 επιφέρει μείωση του προσδόκιμου ζωής 4 χρόνια!

Στην Ελλάδα παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά παιδικού και εφηβικού καπνίσματος, σε αντιδιαστολή με τα απογοητευτικά υψηλά ποσοστά στους ενήλικες. Παράλληλα, τα ποσοστά καπνιστών στην ηλικία των 17 – 18 ετών είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Διατηρήστε ένα “υγιές βάρος”

Περίπου έξι στους δέκα Έλληνες είναι υπέρβαροι, ενώ η Ελλάδα είναι πλέον πρώτη πανευρωπαϊκά σε παχυσαρκία ενηλίκων και τρίτη στην παιδική παχυσαρκία μετά την Ισπανία και την Ιταλία.

Ως κεντρικού τύπου παχυσαρκία στα παιδιά ορίζεται η συγκέντρωση σωματικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, η οποία μπορεί να επιφέρει σοβαρούς κινδύνους στην υγεία.

Η κεντρική παιδική παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, κυρίως για διαταραχές του μεταβολισμού και καρδιομεταβολικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων του σακχαρώδους διαβήτη και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

shutterstock

Σύμφωνα με τη μελέτη του Johns Hopkins Medicine, για να αυξήσουμε τις πιθανότητες να έχουμε μια καλή ζωή, ο δείκτης μάζας σώματός μας (ΔΜΣ) – μια αναλογία ύψους προς βάρος που μετρά τη μάζα σώματος – πρέπει να είναι κάτω του 25.

Σηκωθείτε και κινηθείτε

Ψηλά είναι η Ελλάδα στον αρνητικό κατάλογο με τις χώρες οι λαοί των οποίων δεν ασκούνται αρκετά.

Σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Global Health το 2018, οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεπαρκούς σωματικής άσκησης είναι το Κουβέιτ (67% του πληθυσμού), η Αμερικανική Σαμόα (53%), η Σαουδική Αραβία (53%) και το Ιράκ (52%), ενώ με τη μικρότερη η Ουγκάντα και η Μοζαμβίκη (6%).

Η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεπαρκούς άσκησης του πληθυσμού μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών. Στους άνδρες, το ποσοστό βρίσκεται στην κατηγορία του 30% έως 40%, ενώ στις γυναίκες του 40% έως 50%.

Άθληση με μάσκα shutterstock


Η τακτική άσκηση βοηθάει την καρδιά να παραμένει υγιής. Οι άνθρωποι που ασκούνται συχνά έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, ακόμη και όταν αρχίζουν να γυμνάζονται στη μέση ηλικία. Η άσκηση βοηθά την καρδιά και τους πνεύμονές και μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή.

Τόσο οι αερόβιες ασκήσεις, όσο και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι σημαντικές για τη διαχείριση βάρους. Κι αν βαριέστε τη γυμναστική, υπάρχει ο χορός, η πεζοπορία, το ποδήλατο ή και οι πολεμικές τέχνες.

Χρησιμοποιείστε τις σκάλες αντί του ασανσέρ, πηγαίνετε με τα πόδια στο σούπερ μάρκετ και όχι με το αυτοκίνητο. Κάθε μικρή τέτοια αλλαγή στη ζωή μας μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Σε κάθε περίπτωση, ιδανικός στόχος θεωρούνται τα 30 λεπτά άσκησης για 5 τουλάχιστον ημέρες της εβδομάδας.

Κάντε υγιεινές διατροφικές επιλογές

“Άθλια” χαρακτηρίζουν οι ειδικοί ερευνητές την διατροφή παγκοσμίως, και την τοποθετούν σε υψηλότερο σκαλοπάτι στην κλίμακα κινδύνου νοσηρότητας και θνησιμότητας ακόμη και από το κάπνισμα και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ειδικά στην Ελλάδα τρώμε πολύ και ανθυγιεινά, με αποτέλεσμα στους ενήλικες άνω των 60 ετών, περίπου 1 στους 2 να είναι δυσλιπιδαιμικός ή/και υπερτασικός ενώ πάνω από το 10% να είναι διαβητικοί.

Εστιάζοντας στα παιδιά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι προβλήματα όπως η παχυσαρκία, η αναιμία ή η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών δεν αντιμετωπίζονται δεόντως με τους διατροφικούς κανόνες, καθώς περισσότερα από τέσσερα στα δέκα παιδιά πίνουν καθημερινά ροφήματα με ζάχαρη και ένα στα τρία δεν τρώει καθημερινά ούτε ένα φρούτο.

Καφές και πρωινό με λαχανικά shutterstock

Στη μελέτη του Johns Hopkins Medicine, διαπιστώθηκε ότι οι πιο υγιείς άνθρωποι ακολουθούσαν μια μεσογειακή διατροφή. Αυτό σημαίνει μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, καλά λιπαρά και έλαια, ψάρια και υδατάνθρακες ολικής άλεσης.

Στον αντίποδα, το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε στον οργανισμό σας είναι να καταναλώνετε σε συχνή βάση επεξεργασμένα κρέατα, τρανς λιπαρά ή υδρογονωμένα έλαια, τηγανητά σε fast food, πατατάκια, γλυκά και δη ντόνατς, καθώς και αναψυκτικά.

Ένα πιάτο πατάτες τηγανητές Shutterstock


Κανείς μας δεν κάνει πάντα υγιεινές επιλογές και κανείς δεν μπορεί να ακολουθεί κατά γράμμα μια ολόσωστη διατροφή. Αν, όμως, σας απασχολεί να έχετε μια καλή ζωή, αλλά ποτέ δεν καταφέρατε να εφαρμόσετε τα παραπάνω, ίσως ήρθε η στιγμή να το προσπαθήσετε!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα