Κορονοϊός: Χαμηλή η εμβολιαστική θωράκιση έναντι της μετάλλαξης Όμικρον

Κορονοϊός: Χαμηλή η εμβολιαστική θωράκιση έναντι της μετάλλαξης Όμικρον
Εμβολιασμός παιδιού InTime

Το 30% του πληθυσμού εξακολουθεί να είναι ανεμβολίαστο ενώ λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μπορούν να λάβουν την τρίτη δόση δεν το έχουν κάνει.

Πρόσφορο έδαφος για την επέλαση της παραλλαγής “Όμικρον” υπάρχει στη χώρα μας, καθώς η εμβολιαστική θωράκιση του πληθυσμού βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Η κατάσταση αυτή προκαλεί μεγάλη ανησυχία διότι το ΕΣΥ πιέζεται έντονα και δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην επικείμενη νέα επίθεση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά 6,86 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό. Από αυτούς αν και μπορούν να λάβουν 3η δόση οι περίπου 6 εκατομμύρια το έχουν κάνει μόλις οι 2,75 εκατομμύρια. Επίσης περίπου 500.000 συμπολίτες μας έχουν νοσήσει το τελευταίο τρίμηνο.

Από τα παραπάνω συνεπάγεται, με βάση και τα όσα αναφέρουν οι επιστήμονες, ότι περίπου 6 στους 10 Έλληνες είναι ανοχύρωτοι απέναντι στον ερχομό της παραλλαγής “Όμικρον”. Όπως επισημαίνεται, τόσο τα υπάρχοντα εμβόλια όσο και η φυσική νόσηση, δεν αποτρέπουν την μόλυνση από την ‘Όμικρον”.

Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν είναι να σπεύσουν οι πολίτες, αφενός να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους, αφετέρου όσοι είναι ήδη εμβολιασμένοι να κάνουν την τρίτη δόση. Επίσης και όσοι έχουν νοσήσει, ανεξάρτητα από το αν είχαν εμβολιαστεί ή όχι, θα πρέπει να λάβουν μία δόση. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και 14 μέρες μετά τη διάγνωσή τους.

Πορεία εμβολιασμών

Σήμερα όλος ο κόσμος παλεύει με τον εφιάλτη της παραλλαγής “Όμικρον” και περισσότερο οι χώρες με χαμηλό εμβολιασμό, όπως η Ελλάδα. Στη χώρα μας η εμβολιαστική κάλυψη, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τις νέες νοσηλείες είναι χαμηλά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η χώρα μας δεν έχει καταφέρει να πετύχει τα ιδανικά ποσοστά εμβολιασμού στις ευάλωτες ομάδες και δη στις ηλικίες που κινδυνεύουν πιο πολύ. Σε ηλικίες άνω των 60 ετών περίπου το 20% δεν έχει εμβολιαστεί και από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί περί το 30% και πλέον δεν έχει κάνει 3η δόση.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων και μάλιστα όχι μόνο από την ‘Όμικρον” αλλά και από την Μετάλλαξη Δέλτα που επικρατεί.

Όπως επεσήμανε στον ΣΚΑΪ, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, οι επιστήμονες αναμένουν δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της “Όμικρον” έναντι της Δέλτα, ειδικά μετά τις γιορτές.

«Δεν νομίζω ότι θα συμβεί μέσα στις γιορτές αλλά είναι ένας ιός εξαιρετικά δύσκολος να τον προβλέψουμε», ανέφερε.

Στο ερώτημα πότε εκείνος θα εισηγούταν πρόσθετα μέτρα, αποκρίθηκε ότι η απάντηση δεν εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά από την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.

Εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή να υπολογιστούν πόσα είναι τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, ωστόσο αφού ξεπεράσουν τα 25 τότε στην κοινότητα μπορεί να υπάρχουν 3 με 4 φορές περισσότερα.

Αξίζει να αναφέρουμε και τις επισημάνσεις του καθηγητή Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλία Μόσιαλου σχετικά με την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού. Όπως είπε:

“Η εξάπλωση της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε άμεσα την τρίτη δόση γιατί όπως φαίνεται από αρκετές μελέτες, θα έχουμε αρκετή προστασία έναντι της όμικρον εάν έχουμε κάνει και τις τρεις δόσεις. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να σκεφτούν πλέον σοβαρά το τι θα κάνουν. Το πρόβλημα της χώρας μας είναι το σχετικά υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων (σε σύγκριση με άλλες χώρες) στις ηλικίες των άνω των 50. Όσοι όμως έχουν κάνει και την τρίτη δόση, δεν θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερους λόγους ανησυχίας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα