Κορονοϊός: Επί ποδός για το νέο στέλεχος – Άγνωστος, προς το παρόν, ο αντίκτυπός του

Κορονοϊός: Επί ποδός για το νέο στέλεχος – Άγνωστος, προς το παρόν, ο αντίκτυπός του
Εικόνα από το Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 2020 AP

Ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα για την μετάλλαξη του κορονοϊού, που εντοπίστηκε στη Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες. Ενίσχυση ελέγχων και πρόληψης, αναστολές πτήσεων. Σε ισχύ στην Ελλάδα καραντίνα 7 ημερών για τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την ώρα που η έναρξη του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού είναι προ των πυλών σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με μια αχτίδα ελπίδας να ξεπροβάλλει στον ορίζοντα, ένα νέο στέλεχος του ιού, που εντοπίστηκε στη Βρετανία προκαλεί εκ νέου ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα.

Η παραλλαγή VUI-202012/01 διασπείρεται ταχύτητα, ούσα 70% πιο μεταδοτική, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον σε δραματικό διάγγελμά του, κατά το οποίο ανακοίνωσε και νέα αυστηρά μέτρα για το Λονδίνο και την νότια Αγγλία.

Μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, η ίδια μετάλλαξη του ιού Covid-19 έχει επίσης εντοπιστεί στις Κάτω Χώρες, τη Δανία και την Αυστραλία, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία να καλεί τα μέλη του στην Ευρώπη να «ενισχύσουν τους ελέγχους τους».

Οι διαβουλεύσεις στην ΕΕ για το θέμα είναι συνεχείς. Το απόγευμα της Κυριακής (20/12) πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη συνεργατών του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με εκπροσώπους των κρατών-μελών για την αξιολόγηση της κατάστασης. Παράλληλα, η γερμανική προεδρία συγκάλεσε συνεδρίαση της επιτροπής του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος της Δευτέρας (21/12).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτός των «προκαταρκτικών ενδείξεων ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι περισσότερο μεταδοτική», η μετάλλαξη «θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαγνωστικών μεθόδων», σύμφωνα πάντα με «προκαταρκτικές πληροφορίες».

Αντιθέτως, δεν υπάρχει «καμία απόδειξη μιας αλλαγής της βαρύτητας της νόσου», ακόμα κι αν αυτό το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο ερευνών.

«Στην Ευρώπη, όπου η μετάδοση είναι αυξημένη και έχει εξαπλωθεί, οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν τις διαδικασίες τους ελέγχου και πρόληψης», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΠΟΥ συστήνει «σε όλες τις χώρες να αυξήσουν τις ικανότητές προσδιορισμού της αλληλουχίας του ιού Sars-Cov-2 όταν είναι δυνατό και να μοιραστούν τα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο, ιδίως εάν ανιχνεύονται οι ίδιες προβληματικές μεταλλάξεις».

Αυτό που οι επιστήμονες πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν είναι ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της νέας παραλλαγής – ιδίως εάν θα οδηγήσει σε αύξηση των περιπτώσεων σοβαρής ασθένειας Covid ή στην πραγματικότητα σε λιγότερες περιπτώσεις. Το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι αν η νέα παραλλαγή θα είναι σε θέση να παρακάμψει την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια Covid-19, τα οποία ήδη γίνονται στη Βρετανία και μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Καραντίνα 7 ημερών για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία

Το νέο στέλεχος του κορονοϊού οδήγησε αρκετές χώρες να προχωρήσουν σε αναστολή αεροπορικών πτήσεων από τη Βρετανία. Ειδικότερα, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής διέκοψαν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία, ο Καναδάς, η Αργεντινή, η Χιλή, η Σαουδική Αραβία, ενώ Αυστρία και η Σουηδία σχεδιάζουν να ακολουθήσουν. Μάλιστα, το Βέλγιο ανακοίνωσε εκτός της διακοπής των πτήσεων και διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης.

Η απόφαση για διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων ενδέχεται να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής κυβερνητική πηγή της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε συζητήσεις για τη διαμόρφωση κοινής στάσης σχετικά με τις θαλάσσιες και τις χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από τις 06:00 σήμερα, ισχύει 7ήμερη καραντίνα από τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα, από την Δευτέρα στις 6 το πρωί, τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά ημερών, αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα.

Σημειώνεται ότι το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα