Κορονοϊός: Πώς θα εξελιχθεί η πανδημία το 2021

Γκράφιτι για τον κορονοϊό στο Ναϊρόμπι της Κένυας
Γκράφιτι για τον κορονοϊό στο Ναϊρόμπι της Κένυας AP

Πώς αναμένεται να κυλήσουν οι επόμενοι μήνες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τι προβλέπεται για τα νέα στελέχη του κορονοϊού και για τα εμβόλια. Πότε θα δούμε τα αποτελέσματά τους.

Αβέβαιο παραμένει το μέλλον σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού, καθώς η αισιοδοξία από τον εμβολιασμό του πληθυσμού που είναι σε εξέλιξη σε αρκετές χώρες, μετριάζεται από τα νέα στελέχη του ιού που έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται με γοργούς ρυθμούς.

Όπως όλα δείχνουν, οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, με την ζωή χωρίς κορονοϊό να συνεχίζει να φαίνεται κάτι μακρινό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μακροχρόνιες προβλέψεις για το πώς θα κυλήσει η κατάσταση, δεν μπορούν να γίνουν αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να αναφέρουν με σχετικά μεγάλη σιγουριά.

Ο αντίκτυπος του νέου στελέχους

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Μαθηματικών και Στατιστικής στο πανεπιστήμιο του Στραθκλάιντ, Adam Kleczkowski στο Conversation, μέχρι στιγμής υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με το νέο ιικό στέλεχος. Αν και δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, φαίνεται να είναι πιο μολυσματικό, αλλά να μην οδηγεί σε πιο σοβαρή ασθένεια ή να μπορεί να αποφύγει την ανοσία που προέρχεται από το εμβόλιο.

Ωστόσο, η παραλλαγή υποδηλώνει ότι ο ιός είναι ικανός να παράγει σημαντικές μεταλλάξεις, και περαιτέρω παραλλαγές θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία της επιδημίας. Επομένως, η γρήγορη καταστολή της πανδημίας έχει γίνει ακόμη πιο επείγουσα ανάγκη.

Οι αυστηροί περιορισμοί είναι πιθανό να διαρκέσουν το νέο έτος και ίσως χρειαζόμαστε περαιτέρω περιορισμούς για τον έλεγχο του ιού εάν είναι πράγματι πιο μολυσματικός.

Πότε θα δούμε τα αποτελέσματα του εμβολίου

Η παραγωγή αρκετών δόσεων εμβολίου είναι ένα μεγάλο θέμα, καθώς μπορεί η ζήτηση να μην καλυφθεί εγκαίρως από την προσφορά. Ακόμη και αν υποθέσουμε όμως, ότι θα γίνει ό,τι χρειάζεται, χρειάζονται πολλοί μήνες για να εμβολιαστούν όλοι.

Επιπλέον, οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer πρέπει να δοθούν με απόσταση 21 ημερών, με πλήρη ανοσία να επιτυγχάνεται επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Άλλα εμβόλια - όπως αυτό της AstraZeneca - απαιτούν ακόμη μεγαλύτερη περίοδο μεταξύ των δόσεων. Θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας (αν όχι περισσότερο) για να δούμε το τελικό αποτέλεσμα σε κάθε εμβολιασμένο άτομο.

Σε χώρες που χαλαρώνουν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης για τις γιορτές, μπορεί να δούμε μια μετα-χριστουγεννιάτικη αύξηση των κρουσμάτων. Σε αυτήν την περίπτωση, τα εμβόλια είναι απίθανο, σε πτώση φάση, να αλλάξουν πολύ την κατάσταση - η ασθένεια θα έχει πάρα πολύ δυναμική στις αρχές του 2021. Απαιτείται ευαισθητοποίηση του κοινού για την δυναμική της νόσου, για να αποφευχθεί η απώλεια εμπιστοσύνης στον εμβολιασμό.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

 

Πώς θα εξελιχθεί η πανδημία

Όσοι νόησαν ή θα κάνουν το εμβόλιο αποκτούν ανοσία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Εκείνοι που θα προσβληθούν μετά θα έχουν επαφές περισσότερο με ανοσοποιημένους και όχι ευπαθείς. Η μετάδοση επομένως μειώνεται και τελικά η ασθένεια σταματά να εξαπλώνεται - αυτό είναι γνωστό ως ανοσία της αγέλης.

Το επίπεδο ανοσίας σε ολόκληρο τον πληθυσμό που απαιτείται για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού δεν είναι ακριβώς γνωστό. Πιστεύεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 60% και 80%. Προς το παρόν δεν είμαστε πουθενά, δηλαδή δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να εμβολιαστούν για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Αυτό θα γίνει με εμβόλια που αποτρέπουν τη μετάδοση του ιού, κάτι που τα υφιστάμενα δεν έχει αποδειχτεί ότι το πετυχαίνουν. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο ισχύει, θα δούμε μια μείωση των κρουσμάτων, ίσως από την άνοιξη του 2021. Ωστόσο, θα χρειαστούν lockdown και άλλα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης, την ώρα που ο εμβολιασμός θα αυξάνει την ανοσία του πληθυσμού, ιδιαίτερα όπου το πιο μολυσματικό στέλεχος του ιού έχει εξαπλωθεί.

Στον αντίποδα, εάν το εμβόλιο εμποδίζει μόνο τα μολυσμένα άτομα να αρρωστήσουν σοβαρά, θα πρέπει να βασιστούμε μόνο στον ιό για να ενισχύσουμε την ανοσία της αγέλης. Σε αυτό το σενάριο, ο εμβολιασμός των ευάλωτων ατόμων θα μειώσει το ποσοστό θανάτου, αλλά πιθανότατα θα συνεχιστεί η σοβαρή ασθένεια και η μακροχρόνια ασθένεια που επηρεάζει τους νεότερους.

Τι είναι πιθανό να αλλάξει

Τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια. Κάποιο επίπεδο προφύλαξης θα διατηρηθεί για μήνες. Σε περιοχές όπου το εξαιρετικά μολυσματικό στέλεχος είναι ανεξέλεγκτο, ενδέχεται να ισχύουν πολύ σκληροί περιορισμοί έως ότου ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός. Οποιεσδήποτε αλλαγές θα προκύψουν αργά.

Με την πάροδο του χρόνου, τα ταξίδια ίσως να γίνουν πιο απλά από πλευράς διαδικαστικών, αν και οι αεροπορικές εταιρείες ενδέχεται να αρχίσουν να απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού. Αν και ορισμένες χώρες απαιτούν εμβολιασμό κατά του κίτρινου πυρετού για είσοδο, η απαίτηση πιστοποιητικού ανοσίας στον κορονοϊό, είναι πιθανό να αποδειχθεί αμφισβητήσιμη.

Η μάσκα μπορεί να γίνει μια κοινωνική συνήθεια παγκοσμίως όπως συμβαίνει τώρα στην Ασία - για παράδειγμα όταν κάποιος δεν αισθάνεται καλά ή ανησυχεί για την υγεία του.

Κοιτάζοντας μπροστά

Μπορεί ο εμβολιασμός να οδηγήσει στην εξάλειψη του ιού; Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο διαρκεί η ανοσία από το εμβόλιο - και η μακροπρόθεσμη ανοσία θα είναι καθοριστική. Η πλήρης εξάλειψη του ιού θα είναι πολύ δύσκολη και θα απαιτήσει παγκόσμια προσπάθεια.

Ενώ πλησιάζουμε στην εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, η ευλογιά παραμένει η μόνη ανθρώπινη ασθένεια που έχουμε εξαλείψει πλήρως και χρειάστηκαν σχεδόν 200 χρόνια. Η ιλαρά, για παράδειγμα, αν και σχεδόν εξαλειφθεί σε πολλές χώρες, συνεχίζει να επιστρέφει.

Μερικά εμβόλια, όπως της ιλαράς, παρέχουν σχεδόν ισόβια προστασία, ενώ άλλα πρέπει να επαναληφθούν, όπως του τετάνου. Εάν ο κορονοϊός μεταλλάσσεται τακτικά και σημαντικά - και έχει ήδη αποδειχθεί η δυνατότητά του - ίσως χρειαστεί να λαμβάνουμε περιοδικά νέα εμβόλια, όπως κάνουμε για τη γρίπη. Μακροπρόθεσμα, θα πρέπει επίσης να εμβολιάσουμε τα παιδιά για να διατηρήσουμε την ανοσία της αγέλης.

Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας πιθανότατα θα είναι επίσης μακροχρόνιες. Ίσως η ζωή να μην γίνει ποτέ όπως ήταν. Αλλά εναπόκειται σε εμάς να το κάνουμε ασφαλέστερο με την καλύτερη προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες, όπως σημειώνει ο καθηγητής.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19, Εμβόλιο κορονοϊού
SHARE:

24Media Network