Κορονοϊός: Ραγδαία μείωση διασωληνωμένων μέσα στο Μάιο

Κορονοϊός: Ραγδαία μείωση διασωληνωμένων μέσα στο Μάιο
Διασωλήνωση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. AP

Κατά 119 μειώθηκαν οι διασωληνωμένοι τις πρώτες 13 μέρες του τρέχοντος μήνα, φτάνοντας μετά από 50 κάτω από τους 700. Την ίδια στιγμή μόνο το 44% των κλινών covid είναι κατειλημμένες.

Ιδιαίτερα σημαντική αποκλιμάκωση σημείωσε χθες ο αριθμός των διασωηνωμένων ασθενών λόγω κορονοϊού, ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης των νέων εισαγωγών λόγω σοβαρής ασθένειας covid. Σύμφωνα με το ΕΟΔΥ μετά από περίπου 50 ημέρες ο αριθμός των διασωληνωμένων υποχώρησε σημαντικά κάτω από τους 700, ήτοι 119 λιγότεροι σε σχέση με το τέλος Απριλίου και σχεδόν 50 σε σχέση με πριν από δύο ημέρες.

Η πορεία αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για το άνοιγμα δραστηριοτήτων, αλλά μένει να επιβεβαιωθεί η διατήρηση αυτής της πτωτική πορείας. Είναι γεγονός ότι τέτοια ραγδαία μείωση σε επίπεδο διημέρου δεν έχουμε ξαναδεί, αν και η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει και τη σημαντική μείωση στις εισαγωγές ασθενών με covid καθώς πλέον το 44% των κλινών για τη νόσο είναι κατειλημμένες.

Βέβαια δεν πρέπει να μας διαφεύγει και το γεγονός ότι μέσα στις πρώτες 13 ημέρες του Μάη καταγράφηκαν 885 νέοι θάνατοι, σημαντικά μεγάλος αριθμός όμως οι απώλειες αυτές είναι κατά 76 λιγότερες έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του Απριλίου.

Τα κρούσματα πάντως διατηρούνται σε πάνω από 2000, με το μέσο αριθμό τεστ να είναι της τάξης των 60.000. Όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του κορονοϊού είναι 2.167, εκ των οποίων τα 924 εντοπίστηκαν στην Αττική.

Το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει σταθερά τάσεις υποχώρησης αλλά παραμένει υψηλό. Να επαναλάβουμε δε ότι τα 2/3 του πληθυσμού δεν έχουν θωράκιση έναντι του κορονοϊού, ενώ ο σύμμαχος – καλός καιρός δεν αποτελεί πανάκεια για τη μείωσης της μεταδοτικότητας.

Οι μειωμένες διασωληνώσεις δεν είναι αυτή τη στιγμή εγγύηση για τις αντοχές του ΕΣΥ κατά την ερχόμενη τουριστική περίοδο.

Από σήμερα ουσιαστικά αίρεται το lockdown των 6 μηνών, το οποίο είχε επιβληθεί με καλύτερους επιδημιολογικούς δείκτες έναντι των σημερινών, αλλά με διαπιστωμένη την εκθετική αύξηση της επιδημίας. Το επικρατέστερο σενάριο σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ότι το άνοιγμα που γίνεται στην καλύτερη περίπτωση θα διατηρήσει τη σημερινή εικόνα για εβδομάδες, η οποία δεν είναι καλή.

Πορεία εμβολισμών

Ιδιαίτερα θετικό πάντως θεωρείται το γεγονός ότι πλέον το περίπου 40% των πολιτών έχει ήδη λάβει μία δόση εμβολίου κι έτσι η επιδημία βρίσκει κάποια εμπόδια στην περαιτέρω διασπορά της. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι αναχαιτίζεται δραστικά.

Με βάση τα χθεσινά στοιχεία, 1,45 εκατομμύρια πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και αυτοί θεωρούνται σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό ασφαλείς. Επίσης περίπου 2,6 εκατομμύρια έχουν λάβει μία δόση εμβολίου και αυτό σημαίνει πως αναπτύσσουν ανοσία και διαθέτουν μία κάποια ασφάλεια.

Όμως ο υπόλοιπος πληθυσμός είναι ανοχύρωτος απέναντι στον ιό ο οποίος όπως έχουν αναφέρει και οι επιστήμονες έχει αποδειχτεί πιο “πονηρός” από εμάς και μπορεί να εισχωρήσει στην κοινότητα και να προκαλέσει επιδημίες.

Μένει λοιπόν να φανεί σε δύο εβδομάδες ποιο θα είναι το αποτύπωμα των ανοιγμάτων στην πορεία της επιδημίας και αυτό θα κρίνει και την επιστροφή σε ένα “κανονικό” καλοκαίρι.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα