Κορονοϊός – Επιτροπή: Τα στοιχεία που δικαιώνουν όσους μειοψήφησαν για το άνοιγμα των Λυκείων

Κορονοϊός – Επιτροπή: Τα στοιχεία που δικαιώνουν όσους μειοψήφησαν για το άνοιγμα των Λυκείων
Λύκειο. Φωτο αρχείου. AP

Έως και κουτοπόνηρη θα μπορούσε να θεωρηθεί η απόφαση για το άνοιγμα των τάξεων Λυκείου καθώς η επίπτωση στην επιδημία συμπίπτει με το κλείσιμο για τις διακοπές του Πάσχα.

Μονό υπέρ μιας απόφασης για άνοιγμα των Λυκείων δε συνηγορούν τα επιδημιολογικά στοιχεία, όμως η Κυβέρνηση για μια ακόμη φορά απέσπασε την εισήγηση που επιθυμούσε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία -νοσηλευόμενοι, μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού, διασωληνώσεις- δείχνουν ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι η χειρότερη από ποτέ. Ίσως η Κυβέρνηση αναμένει τις διακοπές τους Πάσχα να απορροφήσουν τους νέους “κραδασμούς” της αύξησης της κινητικότητας.

Τα να ανοίξουν τα σχολεία για μια μόνο εβδομάδα, δηλαδή στις 19/4 δεν θα είχε κανένα νόημα και γι’ αυτό η Κυβέρνηση επέμεινε για την 12η Απριλίου. Την ίδια στιγμή, επειδή η όποια επιπλέον επιβάρυνση θα διαφανεί όταν και πάλι θα κλείσουν τα σχολεία λόγω Πάσχα, ίσως να μην υπάρξει η σύνδεση ανοίγματος σχολείων και αύξησης κρουσμάτων αφού τότε το κύριο θέμα θα είναι το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Με λιανεμπόριο και σχολεία ανοιχτά και με αδυναμία της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης να αναχαιτίσει την αύξηση της διασπορά του κορονοϊού, θεωρείται σίγουρο ότι το ερχόμενο Πάσχα θα βρει όλους μας με ιδιαίτερα έντονους περιορισμούς και με τους επιδημιολογικούς δείκτες στο κόκκινο.

Δείκτες

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο μόνος θετικός δείκτης που καταγράφεται, είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού, Rt, που με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ βρίσκεται κάτω από τη μονάδα στο 0,96 (από 0,97 μία εβδομάδα πριν).

Από κει και πέρα με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ:

  • Την εβδομάδα 29 Μαρτίου – 04 Απριλίου (Iso Week 13) το ποσοστό θετικότητας ήταν 6.37% σε σύνολο 113.766 RT-PCR και 220.256 Rapid Ag τεστ που πραγματοποιήθηκαν. Σημειώνεται ότι μια εβδομάδα πριν (22 – 28 Μαρτίου – Iso Week 12) το ποσοστό θετικότητας ήταν 6.11% σε σύνολο 101.077 RT-PCR και 178.664 Rapid Ag τεστ.
  • Την εβδομάδα 29 Μαρτίου – 04 Απριλίου (Iso Week 13) οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.453, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.615. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,32. Μια εβδομάδα πριν οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.130, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.499. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,25.
  • Ο 7ήμερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων χθες διαμορφώθηκε στις 3054 διαγνώσεις ενώ την 31η Μαρτίου ήταν στις 2620 ήτοι αύξηση 11,6%.
  • Ο 7ήμερος μέσος όρος διασωληνώσεων ήταν με βάση μέχρι και τα χθεσινά στοιχεία 754 ενώ μια βδομάδα πριν ήταν 727, δηλαδή διαπιστώνεται αύξηση και όχι σταθεροποίηση.
  • Ο 7ήμερο μέσος όρος θανάτων είναι 73 έναντι 63 μια βδομάδα πριν δηλαδή αύξηση περίπου 16%.
  • Στην Αττική σταθερά πλέον επιβεβαιώνονται λιγότερα από τα μισά νέα κρούσματα και άρα η αύξηση αφορά στη διασπορά της επιδημίας σε πολλές άλλες περιφέρειες με την Θεσσαλονίκη να ανησυχεί ιδιαίτερα.
  • Η διαδικασία των αυτοελέγχων ως εγγύηση για το άνοιγμα των σχολείων δεν έχει δοκιμαστεί πιλοτικά και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την αποδοτικότητα του μέτρου το προσεχές διάστημα.

Με βάση όλα τα παραπάνω και χωρίς να έχει ακόμη αποτυπωθεί στην πορεία της επιδημίας ούτε η επίπτωση του ανοίγματος του λιανεμπορίου, ούτε και η άρση των περιορισμών για τις διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα ή για ψώνια τις καθημερινές, η Κυβέρνηση παίρνει το ρίσκο να ανοίξει και τα σχολεία.

Δικαίως κάποια μέλη της επιτροπής δε συμφώνησαν σ’ αυτό καθώς το επιχείρημα ότι το κλείσιμο των σχολείων -και γιατί όχι και του λιανεμπορίου ξανά- θα αποτελέσει κίνητρο για την εκτόνωση της επιδημίας, δεν θα απομειώσει την έξαρση του τρίτου κύματος.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα