Κορονοϊός: Τι να προσέξουμε αν είμαστε αλλεργικοί

Κορονοϊός: Τι να προσέξουμε αν είμαστε αλλεργικοί
Γυναίκα με αλλεργική ρινίτιδα. pixabay

Οι εποχικές αλλεργίες προκαλούν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κορονοϊού. Πώς τα ξεχωρίζουμε.

Είναι γνωστό ότι η περίοδος της άνοιξης και ο σταδιακός ερχομός του καλοκαιριού, προκαλούν έξαρση κάποιων αλλεργιών, ειδικά εκείνων που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα. Η επιδημία του κορονοϊού προκαλεί ερωτηματικά για όσους εμφανίζουν αλλεργίες, αφενός λόγω κάποιων κοινών συμπτωμάτων αφετέρου λόγω της πιθανότητας να θεωρούνται πιο ευάλωτοι στον ιό και στην εκδήλωση σοβαρής νόσου Covid-19 τα αλλεργικά άτομα. Το βασικό πάντως που τονίζουν οι επιστήμονες είναι να υπάρχει σταθερή επικοινωνία ενός αλλεργικού ατόμου με το γιατρό του και να ακολουθεί τη θεραπεία που του έχει χορηγηθεί.

Όπως τόνισε χθες ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, η εκδήλωση αλλεργίας είναι σημαντικό θέμα, αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα μιας κατάστασης που ονομάζεται αλλεργική ρινίτιδα και μπορεί να έχει κάποια παρόμοια συμπτώματα με αυτό που προκαλεί ο κορονοϊός.

“Δεν μοιάζουν όλα τα συμπτώματα” σημειώνει πάντως ο καθηγητής. “Κάποια μοιάζουν, κάποια δεν μοιάζουν. Και φυσικά, κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς, σε ένα σημαντικό ποσοστό -υπολογίζεται νομίζω περίπου γύρω στο 20% στην πατρίδα μας- έχουν αυτές τις εποχικές αλλεργίες, έχουν και άσθμα, για το οποίο μπορεί να παίρνουν φάρμακα, και να έχουν μια συχνή ιατρική παρακολούθηση”.

Το σημαντικό λοιπόν είναι πρώτον, να ξέρουν τα συμπτώματα και πώς διαφοροποιούνται αυτά από τη νόσο. Το χαρακτηριστικό των αλλεργιών, παρά το γεγονός ότι έχουμε και ασυμπτωματικά περιστατικά του κορονοϊού, είναι το φτάρνισμα και τα κόκκινα μάτια. Επίσης μεταξύ των συμπτωμάτων της αλλεργίας, είναι και το να τρέχει η μύτη.

Έτσι η καταρροή, το φτάρνισμα, τα κόκκινα μάτια και η φαγούρα, αποτελούν τα 4 σημαντικά σημεία που καθορίζουν, κατά κάποιον τρόπο, την εμφάνιση μιας αλλεργίας. Και φαίνεται ότι κάποια από αυτά είναι πολύ ειδικά για τις αλλεργίες, όπως το φτάρνισμα και η φαγούρα και τα κόκκινα μάτια.

“Άρα θέλει λοιπόν μια προσοχή εδώ, στο να διαφοροποιήσει κανείς τα συμπτώματα και αν δεν είναι σίγουρος να ρωτά το γιατρό του, γιατί αν χρειαστεί θα πρέπει να ελεγχθεί. Ο πυρετός, για παράδειγμα, δεν είναι συχνό φαινόμενο και δεν καθορίζει την αλλεργική κατάσταση” τονίζει ο κ. Τσιόδρας.

Συμπληρώνει ακόμη ότι οι μυαλγίες, η κόπωση που καμιά φορά εμφανίζουν τα αλλεργικά άτομα, είναι κάτι το οποίο θέλει χρόνο, δεν είναι αυτή η οξεία καταβολή που εμφανίζει ο ιός. Το σίγουρο που πρέπει να κάνουν οι ασθενείς που έχουν αλλεργία, και είναι πάρα πολλοί, είναι να ακολουθούν προσεκτικά τις συμβουλές του γιατρού τους και να είναι σε παρακολούθηση, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

“Έχω μιλήσει με επικεφαλής επιστήμονες αλλεργιολόγους για αυτό το θέμα και όλοι μου είπαν ότι οι αλλεργικοί πρέπει να συνεχίσουν τα φάρμακά τους, την αγωγή τους, να είναι σε επικοινωνία με τον γιατρό τους και αν χρειαστεί έλεγχος, σε συνεννόηση με τον γιατρό τους, να γίνεται αυτός ο έλεγχος. Είναι μια σημαντική κατάσταση, θα την ξεπεράσουμε και αυτή σιγά-σιγά, μαζί με την όλη προσπάθεια που κάνουμε για τον κορονοϊό, πάντα σε συνεργασία με τον γιατρό μας” τονίζει ο καθηγητής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα