Οταν βγει το εμβόλιο κορονοϊού θα χρειαστούν 8000 Boeing 747

Οταν βγει το εμβόλιο κορονοϊού θα χρειαστούν 8000 Boeing 747
Εμβόλιο COVID-19: Η "μεγαλύτερη πρόκληση μεταφοράς στην ιστορία" με 8.000 Boeing 747 (φωτογραφία αρχείου) AP

Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA) η ώρα για να προετοιμαστούμε για την μεταφορά των εμβολίων κορονοϊού, όταν θα είναι έτοιμα, είναι τώρα.

Η αποστολή ενός εμβολίου κορονοϊού σε όλο τον κόσμο θα είναι η “μεγαλύτερη πρόκληση μεταφοράς στην ιστορία”, σύμφωνα με την αεροπορική βιομηχανία.

Σύμφωνα με το BBC, η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), αναφέρει ότι για την παγκόσμια διανομή του εμβολίου θα χρειαστεί το ισοδύναμο των 8.000 Boeing 747.

Ενώ δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο κατά της Covid-19, η IATA ήδη συνεργάζεται με αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, θεσμικά όργανα υγείας και φαρμακευτικές εταιρείες καταστρώνοντας ένα παγκόσμιο σχέδιο αεροπορικής μεταφοράς.

Το πρόγραμμα διανομής που σχεδιάζουν, προκειμένου να επιτύχει, προϋποθέτει μόνο μία δόση ανά άτομο.

“Η ασφαλής χορήγηση εμβολίων κατά του κορονοϊού θα είναι η αποστολή του αιώνα για την παγκόσμια βιομηχανία αεροπορικών φορτίων. Αλλά δεν θα συμβεί χωρίς προσεκτικό προγραμματισμό. Και η ώρα για αυτό είναι τώρα”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της IATA, Alexandre de Juniac.

Τα πράγματα περιπλέκονται καθώς δεν είναι όλα τα αεροπλάνα κατάλληλα για την διανομή εμβολίων, διότι η επιτυχημένη μεταφορά φαρμάκων προϋποθέτει ένα εύρος θερμοκρασίας μεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου. Ορισμένα εμβόλια μπορεί να απαιτούν παγωμένες θερμοκρασίες που θα αποκλείουν ακόμα περισσότερα αεροσκάφη.

Εμβόλιο COVID-19: Η "μεγαλύτερη πρόκληση μεταφοράς στην ιστορία" με 8.000 Boeing 747 (φωτογραφία αρχείου) AP


Οι πτήσεις προς ορισμένα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων περιοχών της Νοτιοανατολικής Ασίας, θα είναι κρίσιμες, καθώς οι περιοχές αυτές δεν διαθέτουν καθόλου δυνατότητες παραγωγής εμβολίων.

Επιπλέον, η διανομή ενός εμβολίου σε ολόκληρη την Αφρική θα ήταν αδύνατη αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την IATA, δεδομένης της έλλειψης χωρητικότητας φορτίου, του μεγέθους της περιοχής και της πολυπλοκότητας διέλευσης των συνόρων.

Η μεταφορά θα χρειαστεί “σχεδόν στρατιωτική ακρίβεια” και θα απαιτήσει δροσερές εγκαταστάσεις σε ένα δίκτυο τοποθεσιών όπου θα αποθηκευτεί το εμβόλιο.

Εμβόλιο COVID-19: Η "μεγαλύτερη πρόκληση μεταφοράς στην ιστορία" με 8.000 Boeing 747 (φωτογραφία αρχείου) AP

Η ΙΑΤΑ προέτρεψε τις κυβερνήσεις να ξεκινήσουν προσεκτικό σχεδιασμό τώρα για να διασφαλίσουν ότι είναι πλήρως προετοιμασμένες μόλις εγκριθούν τα εμβόλια και είναι διαθέσιμα για διανομή, καθώς προκύπτει και μία νέα πρόκληση, η ασφάλεια τους.

“Τα εμβόλια θα είναι πολύτιμα προϊόντα. Πρέπει να υπάρχουν ρυθμίσεις για να διασφαλιστεί ότι οι αποστολές παραμένουν ασφαλείς από παραβιάσεις και κλοπές”, πρσέθεσε η IATA.

Να θυμήσουμε ότι περίπου 140 εμβόλια βρίσκονται σε πρώιμη ανάπτυξη και περίπου 12 δοκιμάζονται τώρα σε άτομα σε κλινικές δοκιμές. Το ένα αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο δοκιμών.
 

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα