ΠΟΥ για Κορονοϊό: Ασυμπτωματικοί απο 20 έως 40 ετών είναι οι κύριοι μεταδότες

ΠΟΥ για Κορονοϊό: Ασυμπτωματικοί απο 20 έως 40 ετών είναι οι κύριοι μεταδότες
Νεαρός με μάσκα στην Πράγα. AP

"Η επιδημία αλλάζει" δήλωσε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τονίζοντας πως πλέον οι κύριοι μεταδότες του κορονοϊού είναι όσοι βρίσκονται στην ηλικία των 20 έως 40 χρόνων.

Ανησυχία εξέφρασε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για το γεγονός ότι κύριοι μεταδότες του νέου κορονοϊού είναι τώρα οι εικοσάχρονοι, τριαντάχρονοι και σαραντάχρονοι, πολλοί από τους οποίους δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό, κάτι το οποίο θέτει σε κίνδυνο τις ευάλωτες ομάδες.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι το ποσοστό των νεότερων ανθρώπων μεταξύ αυτών που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό αυξήθηκε παγκοσμίως και αυτό θέτει σε κίνδυνο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των ασθενών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με αδύναμες υγειονομικές υπηρεσίες.

“Η επιδημία αλλάζει”, δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την περιοχή Δυτικού Ειρηνικού Τακέσι Κασάι σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσω διαδικτύου. “Οι εικοσάχρονοι, τριαντάχρονοι και σαραντάχρονοι γίνονται ολοένα και περισσότερο οι κύριοι μεταδότες του ιού. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι “αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης στους πιο ευάλωτους”.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κασάι σημείωσε ότι “αυτό που παρατηρούμε δεν είναι απλώς μια αναζωπύρωση. Είναι μια ένδειξη ότι εισήλθαμε σε μια νέα φάση της πανδημίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού”.

Επίσης μολονότι έχουν παρατηρηθεί μεταλλάξεις, ο ΠΟΥ εξακολουθεί να θεωρεί τον ιό “σχετικά σταθερό”, σύμφωνα με τον Κασάι.

Ο ΠΟΥ υπενθύμισε παράλληλα στους παρασκευαστές φαρμάκων ότι πρέπει να παρακολουθούν όλες τις απαραίτητες έρευνες και τα βήματα εξέλιξης κατά τη διαδικασία δημιουργίας εμβολίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα