Τρίτη δόση εμβολίου: Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τους άνω των 18 ετών

Τρίτη δόση εμβολίου: Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τους άνω των 18 ετών
Εμβόλιο κατά του κορονοϊού 2021 Mary Altaffer/AP Photo, File

Την Παρασκευή ανοίγουν τα ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου του κορονοϊού και για τις ηλικίες σε ηλικίες 18-49 ετών.

Ανοίγει την Παρασκευή 5/11 η πλατφόρμα για κλείσιμο ραντεβού για τη χορήγηση αναμνηστικής (τρίτης) δόσης εμβολίου για τον κορονοϊό για άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, μετά και τη σχετική θετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών η οποία συνεδρίασε σήμερα. Σε πρώτη φάση θα χορηγείται και σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα το εμβόλιο της Pfizer, και μετά από ένα χρονικό διάστημα και αυτό της Moderna.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμος καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι σύντομα θα επεκταθεί η δυνατότητα χορήγησης της τρίτης δόσης σε όλες τις ηλικίες. Συγκεκριμένα επανέλαβε πως η χορήγηση της τρίτης ενισχυτικής δόσης σε άτομα άνω των 50 ετών όπως και στους υγειονομικούς προχωρά, ενώ μελετάται σύντομα και η ηλικιακή επέκταση της χορήγησης αυτής της τρίτης δόσης.

Επίσης ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι σε σχέση με την διενέργεια αναμνηστικής δόσης έχουν ήδη εμβολιαστεί 355.000 συμπολίτες μας.

Διευκρίνισε ακόμη ότι την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα, έτσι ώστε τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson και έχουν περάσει δυο και πλέον μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους, να μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους για την αναμνηστική δόση. Για τους πολίτες αυτούς, δηλαδή, που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα μπορεί να είναι είτε με τον ίδιο εμβόλιο Johnson&Johnson, είτε με εμβόλιο Pfizer και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα μπορούν να εμβολιαστούν και με Moderna.

Η δυνατότητα εμβολιασμένων με Moderna, ως αναμνηστική δόση, χρειάζεται κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις στο σύστημα και θα απαιτήσει κάποιες ημέρες. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ημερών δηλαδή, θα ανακοινώσουμε πότε θα μπορεί να γίνεται αναμνηστική δόση με Moderna.

Η σημασία της τρίτης δόσης

Η κυρία Θεοδωρίδου επεσήμανε την Δευτέρα τη σημασία της ενισχυτικής δόσης, παρουσιάζοντας στοιχεία από μελέτη αποτελεσματικότητας. Συγκεκριμένα, πριν 3 ημέρες δημοσιεύτηκε στο Lancet από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο στο Ισραήλ, μία μελέτη παρατήρησης με τίτλο «Αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του mRNA εμβολίου της Pfizer», χρησιμοποιούν εκεί, «για την πρόληψη των σοβαρών μορφών της νόσου Covid». Τα ευρήματα ήταν τα εξής:

Σε ποσοστό 93% τα άτομα που είχαν λάβει την τρίτη δόση, είχαν μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, 92% είχε μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και 81% είχε μικρότερο κίνδυνο για θάνατο.

Το συμπέρασμα είναι ότι η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική στην προστασία των εμβολιασθέντων από σοβαρές μορφές της νόσου σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου, τουλάχιστον πέντε μήνες πριν.

Η αναγκαιότητα, της τρίτης δόσης υπαγορεύεται από τη βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων της χημικής ανοσίας, αλλά και την λοιμογόνο δράση και τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του ιού. Η προηγούμενη μελέτη που αναφέραμε είναι η πρώτη μελέτη της αποτελεσματικότητας της τρίτης δόσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα