Με το βλέμμα στον Μπουτάρη το Κίνημα Αλλαγής

Με το βλέμμα στον Μπουτάρη το Κίνημα Αλλαγής
O δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης Eurokinissi

Την Παρασκευή συνεδριάζουν Πολιτικό Συμβούλιο και Εκτελεστική Γραμματεία. Θα στηριχθούν ενεργά στις δημοτικές όλοι οι υποψήφιοι της κεντροαριστεράς, ανεξάρτητα από τη στάση το ΣΥΡΙΖΑ. Συζητήσεις για το Σκοπιανό, προχωρούν τα οργανωτικά

Πριν από την προγραμματισμένη για την Κυριακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου (Γεννηματά – Θεοδωράκης – Παπανδρέου – Θεοχαρόπουλος – Ανδρουλάκης – Καμίνης) και της Εκτελεστικής Γραμματείας (για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μέρες). Η κινητικότητα αυτή είναι ενδεικτική της αγωνίας τερματισμού της εσωστρέφειας, η οποία εκφράζεται με δημόσιες διαφοροποιήσεις κορυφαίων στελεχών από το αίτημα της ηγεσίας για εκλογές εδώ και τώρα και με γκρίνιες για έλλειψη συλλογικότητας στη λήψη αποφάσεων. Το κλίμα δυστοκίας στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής επιδεινώνεται μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει τον Γιάννη Μπουτάρη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με όποιους συμβολισμούς ενέχει μια τέτοια πρωτοβουλία.

Το θέμα αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει στην ατζέντα των συζητήσεων, ατύπως αλλά καθοριστικά. Η Φώφη Γεννηματά προετοιμάζεται να ξεκαθαρίσει ότι η στάση του ΚΙΝΑΛ δεν θα επηρεαστεί από τα “μικροκομματικά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ” και ότι θα στηριχθούν ενεργά όλα τα πρόσωπα που έχουν αναφορά στην κεντροαριστερά, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει απέναντί τους ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε επικοινωνία από τη Χαριλάου Τρικούπη με τον περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη ο οποίος φέρεται ως ένας από τους αυτοδιοικητικούς με τους οποίους φλερτάρει ο ΣΥΡΙΖΑ και σ αυτή τη συνομιλία επιβεβαιώθηκε ότι το ΚΙΝΑΛ θα τον στηρίξει ανεξάρτητα με την επιλογή που θα κάνουν σχετικά στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επιτελείο της Φ. Γεννηματά περιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ρίξει δίχτυα όπου μπορεί ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών, κοιτάζοντας λχ προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα και προς τον δήμαρχο Λάρισας Απ. Καλογιάννη. “Τους μισούς υποψήφιους μας θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και τους άλλους μισούς η ΝΔ” σχολιάζει συνεργάτης της Φ. Γεννηματά που θεωρεί το γήπεδο των αυτοδιοικητικών εκλογών απολύτως προνομιακό για το ΚΙΝΑΛ και αποκρούει την άποψη ότι θα γίνουν στην πράξη προοδευτικές συγκλίσεις που θα επηρεάσουν το μετεκλογικό τοπίο, με το επιχείρημα ότι “‘άλλο οι τακτικισμοί και άλλο η πολιτική συνεννόηση”.

Στο πολιτικό επίπεδο, συζητήσεις γίνονται και θα γίνουν για το Σκοπιανό, με την Δημοκρατική Συμπαράταξη να βλέπει τεμαχισμό της διαδικασίας στο πλαίσιο οδικού χάρτη αλλά τους περισσότερους να αντιλαμβάνονται ότι αν έρθει συμφωνία για σύνθετη ονομασία erga omnes στη Βουλή προς ψήφιση τον Σεπτέμβρη, αφού έχουν γίνει συνταγματική αναθεώρηση και δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, θα είναι πολύ δύσκολο να μην τη στηρίξουν.

Κατά τα άλλα, θα προχωρήσουν τα οργανωτικά (τομείς, νομαρχιακές κοκ) με κεντρική επιδίωξη την επικοινωνία με την κοινωνική βάση, μέσα από περιοδείες και πολιτικές εκδηλώσεις, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η συγκρότηση της επιτροπής ψηφοδελτίων, που δεν αποκλείεται να κλείσει την επόμενη εβδομάδα. Επικρατέστερη τάση αυτή τη στιγμή είναι να τεθεί επικεφαλής ο γραμματέας του νέου πολιτικού φορέα Μ. Χριστοδουλάκης, ο οποίος δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής και επομένως δεν πυροδοτεί ανταγωνιστικές διαθέσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα