Σκοπιανό με δύο όρους

Σκοπιανό με δύο όρους
The greek Prime Minister Alexis Tsipras visits the President of Democracy Prokopis Pavlopoulos, at the Presidential Mansion, in Athens, on Jan. 26, 2018 / , , , 26 , 2018 Nick Paleologos / SOOC

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενημερώνει σήμερα για τις εξελίξεις ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χθες επανάλαβε ότι δύο βασικές προϋποθέσεις για συμφωνία είναι erga omnes και αλλαγή Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Μητσοτάκης- Γεννηματά ήδη εξέφρασαν τη διαφωνία τους με το όρο "Μακεδονία του Ίλιντεν"

Με δεδηλωμένη την προσήλωση στην εθνική γραμμή στο Σκοπιανό, δηλαδή σε μία ονομασία erga omnes και συμφωνία αφού η ΠΓΔΜ μεταρρυθμίσει το Σύνταγμα της, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στις 09:30 πμ στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις στον απόηχο της Σόφιας και της διαρροής από πλευράς σκοπιανών της πρότασης για “Μακεδονία του Ίλιντεν”.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τη Βουλή χθες κατά τη συζήτηση για την υπόθεση Novartis για τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό. «Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, πολύπλοκη, πολυεπίπεδη» είπε και σημείωσε ότι έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα αλλά υπάρχει ακόμη απόσταση που πρέπει να διανυθεί.

Επανέλαβε, μάλιστα, ότι οι δύο βασικές προϋποθέσεις για τη συμφωνία είναι «μία και μόνη σύνθετη ονομασία εντός και εκτός της γειτονικής χώρας» και η συνταγματική αναθεώρηση. «Οι δύο αυτές προϋποθέσεις αποτελούν απαράβατο όρο για να καλυφθεί η απόσταση» είπε και συμπλήρωσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για προτάσεις στο τραπέζι για το όνομα είναι κενές περιεχομένου αν δεν εκπληρωθούν οι βασικές προϋποθέσεις.

Το στίγμα αυτό άλλωστε είχε δώσει νωρίτερα και το Μαξίμου με ανακοίνωση του, στην οποία επεσήμανε ότι “η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό.

Δηλαδή ότι

1. το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.

2. η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ).”

Το Μαξίμου λοιπόν και ο πρωθυπουργός στη δημόσια τοποθέτηση του, δίνουν προτεραιότητα στην εκπλήρωση των δύο αυτών προϋποθέσεων, χωρίς να μπαίνουν σε συζήτηση επί της πρότασης για Μακεδονία του Ίλιντεν αυτής καθεαυτής.

Μετά τα δημοσιεύματα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τα οποία ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ προτείνει ως έκτο υποψήφιο όνομα της χώρας το “Ilidenska Republika Makedonija”, η Αθήνα διευκρινίζει ότι συζητά μόνο την εκδοχή “Ilidenska Makedonija”.

Πάντως ήδη από χθες Μητσοτάκης- Γεννηματά εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τη συγκεκριμενη πρόταση.

Ο κ.Τσίπρας καίτοι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα ενημέρωνε σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς τηλεφωνικά, επικοινώνησε τελικά χθες με τον πρόεδρο της ΝΔ νωρίς το απόγευμα, πριν απο την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΝΔ «ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ότι με τον κ. Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν». Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας «μακεδονικού» έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο».

Στο πλαίσιο αυτό η ΝΔ απορρίπτει την εν λόγω ονομασία υπογραμμίζοντας ότι «οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση».

Την απόλυτη διαφωνία της με την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» που τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό εξέφρασε εν τω μεταξύ από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τη Novartis, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

«Πρόκειται για την επιτομή επιστροφής αλυτρωτισμού» είπε η κυρία Γεννηματά αναφερόμενη στην ονομασία Μακεδονία του Ίλιντεν και τόνισε ότι αναμένει από την κυβέρνηση να διαψεύσει ότι συζητά μια τέτοια ονομασία. «Ελπίζω πως η κυβέρνηση δεν έχει μπει καν στη διαπραγμάτευση του ονόματος αυτού» συμπλήρωσε η κυρία Γεννηματά.

Λίγο πριν την αντίθεση του στο ενδεχόμενο αυτό είχε εκφράσει και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Την επόμενη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Νικόλα Ντιμιτρόφ, στις Βρυξέλλες. Εκεί θα αξιολογηθεί συνολικά η κατάσταση που διαμορφώνεται και τυχόν ζητήματα που μπορεί να έχουν ανακύψει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα