Τσακαλώτος σε βουλευτές ΑΝΕΛ: Ο Σολτς δεν είναι Σόιμπλε

Τσακαλώτος σε βουλευτές ΑΝΕΛ: Ο Σολτς δεν είναι Σόιμπλε
Ο υπουργός οικονμικών Ευκλείδης Τσακαλώτος,ενημέρωσε σήμερα τους Ανεξάρτητους Έλληνες σχετικά με το Σ/Ν που θα φτάσει στην βουλή για τα προαπαιτούμενα, Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018 (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Την ΚΟ των ΑΝΕΛ ενημέρωσε για το πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα έρθει νομοτεχνική στον ΕΝΦΙΑ Δευτέρα ή Τρίτη και αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση για το χρέος, τις συντάξεις και την εκταμίευση της υποδόσης

Για το πολυνομοσχέδιο ενημέρωσε βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αναφέρθηκε στον ΕΝΦΙΑ, τις συντάξεις, τη διαπραγμάτευση για το χρέος και την αναβολή στην εκταμίευση της υποδόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Τσακαλώτος εμφανίστηκε κατά τη συζήτηση με τους βουλευτές των ΑΝΕΛ ασιιόδοξος για το θέμα του χρέους, σημειώνοντας ότι υπάρχουν τα γνωστά εμπόδια από τους Γερμανούς, αλλά ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δεν είναι Σόιμπλε, να συμφωνεί πρώτα και μετά να ζητά να ξανασυζητηθούν τα θέματα.

Η εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών είναι εξάλλου ότι εξαιτίας της ιταλικής κρίσης, η ΕΕ δε θα θελήσει να έχει δύο προβλήματα στα χέρια της, γεγονός που ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας.

Η εκταμίευση της υποδόσης από τον ESM καθυστέρησε λόγω μιας τυπικής εκκρεμότητας και θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 15 Ιουνίου, ανέφερε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι «όλοι έχουν τον προβληματισμό τους, αλλά οι αυξήσεις είναι πολύ περιορισμένες», ενώ πρόσθεσε ότι για τον ΕΝΦΙΑ θα έλθει νομοτεχνική βελτίωση στις Επιτροπές της Βουλής, την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι να γίνει όσο πιο δίκαιη η κατανομή των βαρών και αυτοί που θα πληρώσουν λιγότερα να είναι περισσότεροι από αυτούς που θα πληρώσουν περισσότερα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντίστοιχη ενημέρωση σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τρεις ημέρες, ο κ.Τσακαλώτος είχε πει ότι για το 67% των ιδιοκτητών το ποσοστό επιβάρυνσης θα παραμείνει το ίδιο, το 15% των ιδιοκτητών ακινήτων θα δει αύξηση στον ΕΝΦΙΑ, κυρίως σε τουριστικές περιοχές, ενώ για το 18% των ιδιοκτητών οι αντικειμενικές θα επιφέρουν μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ο ίδιος ο κ.Τσακαλώτος στη συνέχεια χαρακτήρισε την τοποθετήσή του αναφορικά με τις συντάξεις «συνοπτικότατη και περιεκτικότατη», καθώς επανέλαβε όσα είπε και στην ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη των ΑΝΕΛ έλεγαν μετά την ενημέρωση ότι ουσιαστικά τους συνέστησε να αποφεύγουν να προβαίνουν σε δηλώσεις υπερβολικής αισιοδοξίας για το ζήτημα αυτό και να καλλιεργούν προσδοκίες, καθώς αυτή τη στιγμή προέχει η διαπραγμάτευση για το χρέος και την επόμενη ημέρα, ενώ είναι ανοιχτό το ζήτημα του ΔΝΤ. “Αφήστε να έρθει ο Αυγουστος”, τους είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι αυτό που πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει είναι εάν το Ταμείο θα μείνει ή θα κρατήσει μόνο την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου. Υπενθύμισε εξάλλου πως σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και τα αντίμετρα, η εφαρμογή των οποίων έχει ήδη συμφωνηθεί.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ενημέρωσε τους βουλευτές και τους συνεργάτες όσων απουσίαζαν, για την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και για το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί σήμερα και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ το χαρακτήρισε «εύκολο» εκτιμώντας ότι οι βουλευτές θα το υπερψηφίσουν.

Από την μεριά του, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών «μας μεταβίβασε την αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα αλλάξουν μετά την έξοδο από το μνημόνιο», προσθέτοντας ότι «εποπτεία θα υπάρχει, αλλά το σημαντικό είναι ότι βγαίνουμε από την επιτροπεία», ενώ ερωτηθείς αν πείστηκαν από την ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών, ο κ. Λαζαρίδης απάντησε χαρακτηριστικά «ναι, μας έπεισε».

Την ενημέρωση του κ.Τσακαλώτου παρακολουθησαν ο υφυπουργός Υποδομών Νικος Μαυραγάνης, οι βουλευτές Γιώργος Λαζαρίδης και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, καθώς και ο γραμματέας των ΑΝΕΛ Ευθύμης Δρόσος, γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού των ΑΝΕΛ Γιάννης Μοίρας, η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Μανταλένα Παπαδοπουλου και συνεργάτες των βουλευτών Κώστα Κατσίκη και Δημήτρη Καμμένου, οι οποίοι απουσίαζαν λόγω άλλων ανειλλημένων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων σύμφωνα με κομματικές πηγές. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι απουσιάζαν ο Πάνος Καμμένος που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά που είχε προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου και η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά καθώς βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα