Έχουν μέλλον τα επιτραπέζια σταφύλια

Έχουν μέλλον τα επιτραπέζια σταφύλια

Τα επιτραπέζια σταφύλια έχουν πολλές οικονομικές δυνατότητες για τους παραγωγούς.

Άκρως ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών – με βάση τους τελευταίους αριθμούς. Συγκεκριμένα, τα επιτραπέζια σταφύλια δημιούργησαν συνολικά έσοδα ύψους 14,89 δισ. ευρώ το 2017.

Η ΕΕ παρήγαγε 1,45 εκατ. τόνους επιτραπέζιων σταφυλιών το 2017, που αντιπροσωπεύει το 6%, η Κίνα το 49%, η Ινδία το 13% και η Τουρκία το 9%. Η Ιταλία είναι ο κυριότερος παραγωγός επιτραπέζιων σταφυλιών στην ΕΕ με 5,8% της παραγωγής, ακολουθούμενη από την Ελλάδα με το 1,4% της παγκόσμιας παραγωγής.

Ωστόσο, η χώρα μας ειδικότερα αντιμετωπίζει μια πρόσθετη πρόκληση: εξακολουθεί να είναι δύσκολο για τους καλλιεργητές να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια αγορά επιτραπέζιων σταφυλιών, κάτι που συμβαίνει επειδή οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα είναι συνήθως μικρές, καθιστώντας δύσκολο το κόστος, δήλωσε στη freshplaza ο διευθυντής εξαγωγών της εταιρείας Protofabousi Fruits, Γιώργος Καλλίτσης.

Τα άκοκκα ελληνικά σταφύλια των ποικιλιών Thompson και Crimson, εξάγονται από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Να σημειωθεί τέλος ότι τα ελληνικά επιτραπέζια σταφύλια θεωρούνται κορυφαίας ποιότητας διεθνώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καλές προοπτικές για το ελληνικό κεράσι

Όχι στην a la carte νέα ΚΑΠ

Τα ακτινίδια κερδίζουν το στοίχημα των εξαγωγών

SHARE:

24Media Network