Δεύτερη φορά Μητσοτάκης: Οι πολιτικοί στόχοι της κυβέρνησης και η απειλή της ακροδεξιάς

Δεύτερη φορά Μητσοτάκης: Οι πολιτικοί στόχοι της κυβέρνησης και η απειλή της ακροδεξιάς
Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα κάνει έργο τις πολιτικές που θεωρεί ότι πήραν ευρεία αυτοδυναμία. Ποιες είναι αυτές. Η ΝΔ υποβαθμίζει την είσοδο Σπαρτιατών- Νίκης στη Βουλή.

Με 40,56% και 158 έδρες στη νέα Βουλή, η Νέα Δημοκρατία σχηματίζει κυβέρνηση με “άνετη” αυτοδυναμία και ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζει μπρος για “μεγάλες αλλαγές”, οι οποίες όπως είπε χθες θα αποτυπώνουν σε έργο την επικράτηση συγκεκριμένων πολιτικών ιδεών στην κάλπη.

Το περίγραμμα των αλλαγών αυτών το έχει προδιαγράψει προεκλογικά, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα, την έναρξη της συζήτησης για ιδιωτικά ΑΕΙ, την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και των δομών του δημοσίου, την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του ΑΣΕΠ, μεταξύ άλλων.

Τα δύο πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης πάντως θα αφορούν στο επιτελικό κράτος (το οποίο θα αφορά και αλλαγές στον τρόπο επιλογής των γενικών διευθυντών και γραμματέων των υπουργείων) και την οικονομική και φορολογική πολιτική (με αιχμή την αύξηση των συντάξεων και το νέο μισθολόγιο του δημοσίου το 2024). Ενδεχομένως όμως να κατατεθούν τελικά μετά το Δεκαπενταύγουστο.

Η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, που αναμένεται σήμερα το απόγευμα, θα δώσει βέβαια και μία πρόγευση, καθώς τα πρόσωπα και οι πολιτικές τις οποίες θα κληθούν να υπηρετήσουν είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Μετά την ηχηρή ανάκαμψη της ακροδεξιάς στη Βουλή για παράδειγμα, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που φέρουν τον Μάκη Βορίδη να αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα το κοινοβουλευτικό έργο.

Από τη ΝΔ πάντως υποβαθμίζουν την είσοδο των Σπαρτιατών και της Νίκης στο Κοινοβούλιο, όσο και εάν αντικειμενικά αποτελεί είδηση και έκπληξη των εκλογών, θέλοντας να επικεντρώσουν τη συζήτηση στη δική τους ευρεία νίκη. Στελέχη της ΝΔ ειδικότερα υποστήριζαν ότι τα κόμματα εκ δεξιών είχαν υψηλά ποσοστά και την προηγούμενη δεκαετία. Και προσέθεταν ότι αυτό που άλλαξε σε σχέση με προηγούμενες αναμετρήσεις στις οποίες είχε κοινοβουλευτική έκφραση η ακροδεξιά είναι ότι η ΝΔ έχει διευρύνει σημαντικά τα ποσοστά της.

Η ΝΔ δηλώνει συνεπώς ότι καλύπτει έναν πολύ ευρύτερο χώρο σε σχέση με το παρελθόν και εκφράζει το χώρο “του υπεύθυνου πατριωτισμού και του δημιουργικού εκσυγχρονισμού”. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας σε ψηφοφόρους και στελέχη έξω από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στην Πειραιώς, τόνισε ότι: “Η ΝΔ είναι σήμερα το πιο ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη”.

Η ΝΔ δέχεται ωστόσο κριτική για το γεγονός ότι οι αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις δεν εμπόδισαν τον καταδικασθέντα για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη, να βρει κομματική προβιά για να μπει στη νέα Βουλή. Ο Άδωνις Γεωργιάδης πάντως υποστήριξε ευθαρσώς ότι εάν δεν υπήρχε η ρύθμιση Βορίδη, θα είχε μπει ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης στο Κοινοβούλιο.

Ο κ. Γεωργιάδης υπενθυμίζεται ότι μετά τις πρώτες εκλογές είχε θέσει ως στόχο τις 180 έδρες στις δεύτερες, με τον κ.Μητσοτάκη πάντως να κόβει τη σχετική συζήτηση και να κατεβάζει τον πήχη στην αυτοδυναμία του 2019, την οποία τελικά και πέτυχε.

Ο πρωθυπουργός εστίασε μάλιστα χθες και στη μεγάλη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι: “Έχουμε τον ίδιο αριθμό βουλευτών με το 2019, μόνο που τώρα η διαφορά μας με το βασικό μας αντίπαλο είναι 24 μονάδες, ενώ τότε ήταν οκτώ”.

Σημειωτέον πάντως ότι σε απόλυτους αριθμούς, η ΝΔ έχασε περίπου 300.000 ψήφους σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαϊου, αφού ένας μεγάλος νικητής ήταν και η μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά αποχή, η οποία “χτύπησε” όλα τα κόμματα, πλην των μορφωμάτων της ακροδεξιάς.

Τίθεται δε πλέον το ερώτημα εάν η ΝΔ θα επιχειρήσει τώρα να εδραιώσει κυριαρχία στο χώρο του κέντρου και της κεντροδεξιάς ή εάν θα προσπαθήσει να αποτρέψει νέες διαρροές προς την άκρα δεξιά υιοθετώντας την ατζέντα της και κάνοντας δεξιά στροφή. Οι πληροφορίες για επιλογές όπως η μετριοπαθής Σοφία Ζαχαράκη στο νέο υπουργείο Οικογένειας και Στεγαστικής Πολιτικής δίνουν πάντως ελπίδες ότι ακραίες θέσεις όπως μέτρα περιορισμου των αμβλώσεων δεν θα τεθούν προς συζήτηση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα