Με δεξιά ατζέντα ο Μητσοτάκης στον Έβρο 

Με δεξιά ατζέντα ο Μητσοτάκης στον Έβρο 
Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Καθώς η ΝΔ κινδυνεύει με απώλειες προς τα δεξιά της στις εκλογές της 21ης Μαϊου, ο πρωθυπουργός προτάσσει το μεταναστευτικό με ξενοφοβική ρητορική

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν το μεγάλο φόβο, που επικρατούσε στη Νέα Δημοκρατία εδώ και καιρό: Πως στις εκλογές κινδυνεύουν κυρίως από τις απώλειες προς τα δεξιά.

Η πλειοψηφία των αναποφάσιστων άλλωστε προέρχεται σύμφωνα με τις μετρήσεις από τη ΝΔ, ενώ ιδίως στη βόρεια Ελλάδα εδώ και καιρό δείχνει να επωφελείται από μία τάση για ψήφο διαμαρτυρίας ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Οι αιτίες είναι πολλές: Η ακρίβεια, τοπικά θέματα όπως πχ η απολιγνητοποίηση, αλλά και το αντιεμβολιαστικό κίνημα με τις ευλογίες της Εκκλησίας σε ορισμένες περιοχές, καθώς και η ασφάλεια, ένας τομέας στον οποίο οι πολίτες σύμφωνα με τις μετρήσεις δίνουν χαμηλή βαθμολογία στην κυβέρνηση παρά τη ρητορική της.

Ανεξαρτήτως όμως του ποιες είναι οι αιτίες των διαρροών προς τα δεξιά, το Μαξίμου θεωρεί ότι μπορεί να τις συγκρατήσει με μία πιο σκληρή δεξιά ρητορική και με την ανασύσταση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου εκ δεξιών. Και το πιο εύκολο πρόσφορο θέμα για συσπείρωση εκ δεξιών είναι το μεταναστευτικό.

Το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης, κατέθεσε ως συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) τροπολογία κατά της χρηματοδότησης της κατασκευής νέων φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, έδωσε την αφορμή στην κυβέρνηση να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η εν λόγω τροπολογία βέβαια κατατέθηκε από κοινού με τους σκιώδεις εισηγητές των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Πολιτικής Ομάδας του Μακρόν Renew Europe, υπερψηφίστηκε ακόμα και από αρκετούς ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει η ΝΔ, και εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία. Η ΝΔ πάντως την αποκαλεί ήδη “τροπολογία Παπαδημούλη” και “απειλεί” τους δεξιούς ψηφοφόρους ότι εάν επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα ασκήσει μία διαφορετική από τη σημερινή μεταναστευτική πολιτική.

Δεν ήταν τυχαίο ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε να αναφερθεί στην επίμαχη τροπολογία χθες το πρωί, διαβεβαιώνοντας ότι: “Mε ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει” και διαμηνύοντας στους ψηφοφόρους της ΝΔ ότι: “Χρειάζεται απλά κρίση και σωστή επιλογή για την επόμενη μέρα”.

Ο κ.Μητσοτάκης εξάλλου σήμερα το πρωί θα επισκεφθεί την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί και το απόγευμα θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής – επέκτασης του φράχτη στον Έβρο.

Τη σκυτάλη των επιθέσεων κατά ΣΥΡΙΖΑ πήραν ήδη εν τω μεταξύ στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης που κατηγόρησαν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θέλει την Ελλάδα “ξέφραγο αμπέλι”.

Το γεγονός ότι το Μαξίμου παρότι θέλει να κρατά κεντρώα προσχήματα απέναντι στους πασοκογενείς ψηφοφόρους στρέφει το βλέμμα κυρίως προς τα δεξιά, επιβεβαιώνεται και από την κάλυψη που παρείχε στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, για τις νέες διχαστικές δηλώσεις του κατά των αριστερών πολιτών.

Ειδικότερα ερωτηθείς εάν οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη περί “ανεπρόκοπων αριστερών” εκφράζουν τον πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου επικαλέστηκε ότι: “Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι μιλά μεταφορικά και αυτό να το συνυπολογίζουμε“.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα