Μητσοτάκης: Rotation στην κυβέρνηση, πρωτοκλασάτοι θα μείνουν εκτός

Μητσοτάκης: Rotation στην κυβέρνηση, πρωτοκλασάτοι θα μείνουν εκτός
Κυριάκος Μητσοτάκης AP Photo/Thanassis Stavrakis

Τι είπε ο πρόεδρος της ΝΔ για την επόμενη κυβέρνηση εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Υποστήριξε ότι δεν είναι ιδιωτικοποίηση το να αγοράζει το ΕΣΥ υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα

Ριζικές αλλαγές σε επίπεδο προσώπων στην επόμενη κυβέρνηση του, αλλά και νέες “μεταγραφές” από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, εφόσον κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τεχνολογικό Κέντρο Λαυρίου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε καταρχήν στο τραγικό ναυάγιο στην Πύλο, υπερασπιζόμενος την πολιτική της ΝΔ στο μεταναστευτικό και αφήνοντας αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της ΝΔ επικαλέστηκε ότι το 2019 – 2023 με βάση τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ χάθηκαν πολυ λιγότεροι άνθρωποι στη θάλασσα από ό,τι το 2015- 2019, και συγκεκριμένα το ένα τρίτο. Κατηγόρησε δε τον Αλέξη Τσίπρα ότι στοχοποιεί το Λιμενικό Σώμα, ενώ όπως υποστήριξε “δε βρίσκει μία λέξη να πει για τους διακινητές”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε επίσης ότι: “Και το 2015 που είχαμε πολιτική ανοικτών συνόρων, πάλι με βάρκες ερχόντουσαν” και δήλωσε: “Οσο λιγότερες βάρκες έχουμε στη θάλασσα, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουμε να έχουμε ναυάγιο.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι η συζήτηση για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης στην ΕΕ αν και βρίσκεται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο, κινείται κοντά στις ελληνικές θέσεις. Τάχθηκε δε τόσο υπέρ της επιστροφής όσων δεν παίρνουν άσυλο με ανθρωπιστικές βίζες για τους πρόσφυγες που προέρχονται από επικίνδυνες περιοχές, αλλά και υπέρ διόδων νόμιμης μετανάστευσης για εργατικά χέρια στον αγροτικό τομέα.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της Ροδόπης. Δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ.Τσίπρα στις 25 Μαϊου, επισημαίνοντας ότι τότε ήταν ακόμη πρωθυπουργός. Τόνισε επίσης ότι ο κίνδυνος είναι να εκλεγούν και στην επόμενη Βουλή δύο βουλευτές που θα υποστηρίζουν ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Θράκη.

Ανεξαρτήτως εάν η Ροδόπη είναι ροζ, γαλάζια, πράσινη ή κίτρινη, εγώ την επόμενη ημέρα θα εφαρμόσω απερέγκλιτα την πολιτική μας για τη μειονότητα”, ξεκαθάρισε πάντως ο κ. Μητσοτάκης, ενώ προανήγγειλε ότι εφόσον επανεκλεγεί πρωθυπουργός θα θέσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το θέμα, τονίζοντας ότι τα ζητήματα των μειονοτήτων αφορούν την Ελλάδα και η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε ένα εσωτερικό ζήτημα.

“Εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, στις 27 Ιουνίου θα ορκιστεί κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος”, δήλωσε επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα μπει σε λογική “εσωτερικών ισορροπίων”, αλλά θα επιλέξει τον καλύτερο ή την καλύτερη για την κάθε υπουργική θέση. Αφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα αξιοποιήσει και περισσότερα στελέχη εκτός του χώρου της ΝΔ (δηλαδή στελέχη που προέρχονται απο το ΠΑΣΟΚ), λέγοντας: “Για μένα δεν είναι τόσο σημαντικό το ιδεολογικό πρόσημο, η προέλευση των στελεχών” και κάνοντας λόγο για “μπόλιασμα της ΝΔ με ικανά στελέχη”.

Ερωτηθείς δε τι σημαίνει rotation στην κυβέρνηση και εάν θα αφήσει βασικούς “παίκτες” της πρωτης τετραετίας στον “πάγκο”, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για έναν “ευχάριστο πονοκέφαλο”, δηλώνοντας ότι έχει πολλά άξια στελέχη, αλλά θα διαλέξει τους καλύτερους ανάλογα με την αποστολή που επιθυμεί να τους αναθέσει. “Πρωτοκλασάτοι υπουργοί που θα αξιοποιηθούν ξανά, θα βρεθούν σε άλλα υπουργεία γιατί πιστεύω στην ανάγκη της ανανέωσης και της ανάληψης καινούριων καθηκόντων. Αυτός θα είναι ο κανόνας, μπορεί να μην είναι απαράβατος, αλλά θα είναι ο γενικός κανόνας. Και προφανώς rotation σημαίνει ότι δίνονται ευκαιρίες σε νέους παίκτες. Ο αριθμός των μελών του υπουργικού συμβουλίου είναι πεπερασμένος. Μπορεί να υπάρχουν στελέχη που είχαν υπουργικό ρόλο και στην επόμενη τετραετία σε πρώτη φάση να μην αξιοποιηθούν“, ανέφερε στη συνέχεια αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πάντως βέβαιος ότι “δεν θα χρειαστεί να βρεθούμε ξανά εδώ αυγουστάτικα“, εκτιμώντας ότι θα προκύψει στις 25 Ιουνίου αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, την οποία χαρακτήρισε μονόδρομο λόγω της άρνησης του ΠΑΣΟΚ να συζητήσει για συνεργασία. “Ο Νίκος Ανδρουλάκης λέει ότι και 149 βουλευτές να έχει η ΝΔ, δεν τον ενδιαφέρει να είναι στην κυβέρνηση και λέει να πάει η ΝΔ να συνεργαστεί με την ακροδεξιά. Δεν τον ενδιαφέρει εαν θα έβαζε την ακροδεξιά στην κυβέρνηση, αρκεί ο ίδιος – εντός εισαγωγικών- να μη λερώσει τα χέρια”, σχολίασε, ενώ τόνισε ότι αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία με κόμματα και κομματίδια εκ δεξιών της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στις ανησυχίες ότι θα ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ. “Λένε περίπου ότι θέλουμε να αφήνουμε τους ασθενείς να πεθαίνουν για να ευνοήσουμε τα ιδιωτικά συμφέροντα, αυτό άφησε να εννοηθεί ο κ. Τσίπρας όταν μίλησε για διαλογή καρκινοπαθών. Δεν έχει μάθει απολύτως τίποτα από το πάθημα της κάλπης της 21ης Μαϊου, τα ίδια έλεγε πριν από τις πρώτες εκλογές, τα ίδια λέει και τώρα. Δε νομίζω ότι πρέπει να περιμένει και κάτι πολύ διαφορετικό ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα, εάν συνεχίσει έτσι” σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ.

“Είναι προσωπικά προσβλητικό να ισχυρίζεται κάποιος ότι δεν μας ενδιαφέρει η αξία της ανθρώπινης ζωής, ότι βάζουμε πάνω τα κέρδη“, συνέχισε, επικαλούμενος ότι την προηγούμενη τετραετία εγκρίιθηκαν ακριβές θεραπείες για τον καρκίνο.

“Τώρα εάν το ΕΣΥ πρέπει να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να παρέχει καλύτερες δωρεάν υπηρεσίες υγείας, βεβαιως και πρέπει να το κάνει”, δήλωσε πάντως ο κ.Μητσοτάκης. Ανέφερε ως παραδείγματα το πρόγραμμα προληπτικής μαστογραφίας “Φώφη Γεννηματά” και το Dental Pass, επικαλούμενος ότι οι εν λόγω εξετάσεις γίνονται και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ο πολίτης δεν πληρώνει τίποτα. “Δεν είναι ιδιωτικοποίηση της υγείας το ότι χρησιμοποιούμε και πληρώνουμε υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα”, υποστήριξε.

Δήλωσε επίσης ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό, αλλά ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα περάσουν από τον έλεγχο του υπερταμείου ξανά στο κράτος.

Δείτε LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα