Μητσοτάκης: Το ΠΑΣΟΚ μού θυμίζει δεκαετία του ’80

Μητσοτάκης: Το ΠΑΣΟΚ μού θυμίζει δεκαετία του ’80
INTIME NEWS

Στα τρία νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, ενώ εξαπέλυσε νέα επίθεση σε Ανδρουλάκη. "Θα πάρω τη διερευνητική, το τι θα την κάνω θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα", δήλωσε. Τι είπε για διάλογο μετά τις εκλογές με Τουρκία

“Οι μόνες εκλογές που έχουμε μπροστά μας, είναι οι εκλογές της 21ης Μαϊου”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, επισημαίνοντας όμως τη μεγάλη δυσκολία να σχηματιστεί κυβέρνηση λόγω της απλής αναλογικής και πρόσθεσε: “Θα σεβαστώ το Σύνταγμα. Θα πάρω τη διερευνητική, το τι θα την κάνω, θα εξαρτηθεί από το τελικό αποτέλεσμα“.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε όμως νέα σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Επανέλαβε ότι “με το ΠΑΣΟΚ του κ.Ανδρουλάκη έχουμε μεγάλες διαφορές”, αναφέροντας ειδικά το άρθρο 16 και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Υπογράμμισε μάλιστα ότι μιλά για τη στάση του κ.Ανδρουλάκη γιατί αυτός δίνει το στίγμα στο ΠΑΣΟΚ. Χαρακτήρισε δε το ΠΑΣΟΚ “ένα κόμμα το οποίο αρέσκεται να αναβιώνει τη δεκαετία του ’80, μου θυμίζει πολύ τη δεκαετία του ’80”.

Υποστήριξε επίσης εκ νέου ότι ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται πιο κοντά με το ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι με τη ΝΔ, σχολιάζοντας “τους ενώνει εξάλλου ένας πιθανός στόχος και αυτός είναι να μην είμαι εγώ πρωθυπουργός”. Εξεφρασε μάλιστα την άποψη ότι “ο κ.Ανδρουλάκης είχε κάνει τις επιλογές του πολύ πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών”. Υποστήριξε επίσης ότι ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ τσακώνονται για τον Ανδρέα Παπανδρέου ακριβώς επειδή βρίσκονται πιο κοντά, σημειώνοντας: “Εμάς αυτή η συζήτηση δεν μας αφορά, αφορά τους ενοίκους της κεντροαριστερής πολυκατοικίας”.

Ο πρωθυπουργός απάντησε όμως και στα σενάρια για συζητήσεις με κόμματα της ακραίας δεξιάς. “Θα αστειεύεστε βέβαια“, είπε χαρακτηριστικά σε σχετικά ερωτήματα και κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς το ΣΥΡΙΖΑ ότι κατασκευάζει σενάρια για “αποστασίες” και για διεργασίες στη “δεξιά πολυκατοικία”. Τόνισε μάλιστα ότι: “Η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή μόνο με βουλευτές που είναι εκλεγμένοι με τη ΝΔ.”

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε αδιανόητο να λένε κάποιοι ότι η ρύθμιση- μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη αποτελούσε τελικά μία παρέμβαση στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών. Επικαλέστηκε ότι η πρώτη διάταξη για τη Χρυσή Αυγή ψηφίστηκε το 2021 για να δείξει ότι η κυβέρνηση δε λειτούργησε με εκλογικές σκοπιμότητες, ενώ στην επισήμανση ότι ο καταδικασθείς Ηλίας Κασιδιάρης πραγματοποιούσε προεκλογική εκστρατεία μέσα από τις φυλακές, απάντησε: “Το πως επικοινωνεί κάποιος μέσα από τις φυλακές πρέπει να το δούμε, δεν είναι όμως το πιο ουσιαστικό ζήτημα“.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι εν όψει των εκλογών της 21ης Μαϊου πρέπει να γίνει debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, “για να μας απαντήσουν για την προοδευτική διακυβέρνηση” και δήλωσε ότι ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα να απαντήσει οποιαδήποτε ερώτηση. “Και εγώ θα ήθελα ίσως το πλαίσιο λίγο πιο χαλαρό”, είπε μάλιστα αναφερόμενος στην αυριανή τηλεμαχία. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε όμως επίσης ότι “βεβαίως πρέπει να γίνει debate με τον κ.Τσίπρα στις δεύτερες εκλογές“, καθώς όπως ανέφερε αυτές θα διεξαχθούν με ενισχυμένη αναλογική και μπόνους στο πρώτο κόμμα.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε την ερμηνεία των τριών νέων μέτρων που ανακοίνωσε χθες ως προεκλογικές κινήσεις άγχους, λέγοντας πως είναι κοστολογημένα και ενταγμένα στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση δε χρειάζεται την έγκριση των εταίρων για τα μέτρα αυτά, καθώς άλλωστε εξέφρασε την προσήλωση του στους δημοσιονομικούς στόχους. Ο κ. Μητσοτάκης πάντως ξανά έκλεισε το παράθυρο που είχε αφήσει ανοιχτό το Σάββατο για το ΦΠΑ, καθώς επανήλθε στην άποψη ότι η μείωση των έμμεσων φόρων δεν φτάνει στον καταναλωτή.

“Δεν συζητώ για παράκαμψη του ΑΣΕΠ, δεν είναι λογικό όμως από τη στιγμή που ξεκινά μία διαδικασία να περάσουν τρία και πέντε χρόνια για να βρεθεί ένας γιατρός στη θέση του”, είπε επίσης ο πρωθυπουργός, ενώ προανήγγειλε ότι θα έχει υπό την προσωπική του επίβλεψη το χαρτοφυλάκιο της υγείας την επόμενη τετραετία.

INTIME NEWS

 

Τι είπε ο Μητσοτάκης για διάλογο με την Τουρκία μετά τις εκλογές

Ερωτηθείς εάν προτίθεται μετεκλογικά να συζητήσει με την Τουρκία για θέματα πέραν της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ή ακόμη και για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

“Η Ελλάδα έχει μία βασική διαφορά με την Τουρκία. Αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Αυτό και μόνο είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε σοβαρά με την Τουρκία. Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσω κανένα άλλο ζήτημα με την Τουρκία.”

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια είπε: “Ζητήματα που πέφτουν κάτω από την ομπρέλα της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, αποκλείεται να συζητηθούν με εμένα πρωθυπουργό. Από την άλλη, θα επιδιώξω να έχω έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία”.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι η Χάγη θα μπορούσε να είναι μία τελική κατάληξη, αλλά αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο αυτό βρίσκεται μακριά.

Δήλωσε επίσης ότι δεν έχει αυταπάτες όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας και στο μέλλον. “Οι εκλογές στην Ελλάδα έχουν και μία πολύ σημαντική γεωπολιτική διάσταση. Θα πρέπει οι πολίτες να επιλέξουν και ποιος πρωθυπουργός μπορεί να διαχειριστεί μία ενδεχόμενη κρίση”, σημείωσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Εγώ είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όποιον θα επιλέξει ο τουρκικός λαός στις εκλογές, αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι αυτή η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που περιγράφεται με το σκεπτικό της ‘γαλάζιας πατρίδας’, ήρθε για να μείνει”.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε όμως επίσης ότι: εάν η Τουρκία επιλέξει να κάνει μία γεωπολιτική στροφή, ένα άνοιγμα προς την Ελλάδα, προς τη Δύση, προς τις ΗΠΑ, αυτό ενδεχομένως θα δημιουργήσει και ένα παράθυρο ευκαιρίας και για την επίλυση του βασικού ζητήματος που έχουμε”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα