Μητσοτάκης: Το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο, ο Σκυλακάκης έχει δώσει σαφείς εξηγήσεις

Μητσοτάκης: Το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο, ο Σκυλακάκης έχει δώσει σαφείς εξηγήσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Χατζηνικολάου Dimitris Papamitsos

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε ότι ισχύουν οι δεσμεύσεις του για αύξηση μισθών. "Μα έχουμε ελεύθερη αγορά, τι να κάνουμε", απάντησε σε ερώτημα για την ανάγκη ελέγχων για την ακρίβεια.

Με επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κριτική πως οι προεκλογικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας δεν συμπεριλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, μετά και τις δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θοδωρή Σκυλακάκη.

“Εάν πρόκειται να παραθέσουμε την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στην υλοποίηση των προγραμματικών μας δεσμεύσεων, θα ήταν πιστεύω ένα πεδίο πολύ ευνοϊκό για τη ΝΔ, καθώς εμείς αυτά που έχουμε δεσμευτεί τα κάναμε. Σε μεγάλο βαθμό υλοποιήσαμε το προεκλογικό πρόγραμμα του 2019, αυτός είναι και ένας λόγος που οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν”, σχολίασε σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 και πρόσθεσε:

Το πρόγραμμα μας είναι σαφέστατα κοστολογημένο. Ο κ. Σκυλακάκης έχει δώσει πολύ σαφείς εξηγήσεις”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε επίσης ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι θέμα υπουργικής απόφασης ούτε αντικείμενο κοστολόγησης στο μεσοπρόθεσμο, αλλά εξαρτώνται από τις παραγωγικές επενδύσεις, τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζόμενων.

Απαντώντας δε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα οι 10.000 προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που έχει υποσχεθεί η ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως δεν πρόκειται για νέες προσλήψεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να ξέρει καλύτερα ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται μία βασική υπόθεση: μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. Άρα, όσες συνταξιοδοτήσεις έχουμε άλλες τόσες νέες προσλήψεις έχουμε. Προφανώς αυτός είναι και ο κανόνας τον οποίον ακολουθούμε όλα τα τελευταία χρόνια και αυτό δεν είναι μία πρόσθετη δαπάνη η οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο. Διότι συμπεριλαμβάνεται στη δαπάνη της μισθοδοσίας η οποία αναπροσαρμόζεται χρόνο με χρόνο”, ανέφερε ειδικότερα.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο πρόεδρος της ΝΔ πάντως απαντώντας στο αίτημα της αντιπολίτευσης για ελέγχους δήλωσε:

Μα έχουμε ελεύθερη αγορά, τι θα κάνουμε; «Να κάνετε ελέγχους για να προσδιορίσουμε το περιθώριο κέρδους της επιχείρησης»; Αυτά, συγγνώμη, είναι πράγματα τα οποία δεν γίνονται σε καμία χώρα τού κόσμου και προφανώς δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα.”

Επέμεινε δε ότι: “Η μείωση του ΦΠΑ θα μας στερούσε πολλά χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία η αντιπολίτευση πρέπει να μας πει από πού θα τα βρει. Και βέβαια, η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ, γιατί για προσωρινή μείωση μιλάμε, σημαίνει ότι κάποια στιγμή ο ΦΠΑ θα επανέλθει στις τιμές, το οποίο θα σήμαινε αύξηση των τιμών τότε.”

Ξεκαθάρισε επίσης εκ νέου ότι δεν θα έρθει νέα στήριξη στο ηλεκτρικό ρεύμα. “Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται κάποια ουσιαστική στήριξη. Πολύ απλά διότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει πολύ και γιατί η χώρα μας παράγει πολλή ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο και από τον άνεμο”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τι είπε για το ΕΣΥ και το νερό

Ο πρόεδρος της ΝΔ διέψευσε ότι σχεδιάζει ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ ή και του νερού. Επέμεινε πάντως στη συνεργασία του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα για καλύτερη παροχή δωρεάν υγείας, όπως είπε.

“Τα ίδια έλεγαν και πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, σας θυμίζω. Μια παντελώς καταστροφολογική αντιπολίτευση. Τους πήγε στο 20% αυτό, κι όμως συνεχίζουν ακάθεκτοι την ίδια πορεία, «ιδιωτικοποιείται το ΕΣΥ», «θα πεθάνουν οι καρκινοπαθείς», «ιδιωτικοποιείται το νερό»”, είπε και πρόσθεσε:

“Είμαστε στη Θεσσαλονίκη, θυμάστε σε αυτή την ονειρεμένη θέα, λίγο παρακάτω, στην Πλατεία Αριστοτέλους, έγινε συναυλία γιατί «ιδιωτικοποιούμε το νερό». Και εγώ είπα, «μα συγγνώμη, αν ήθελα να το ιδιωτικοποιήσω θα το είχα ιδιωτικοποιήσει τέσσερα χρόνια». Και τώρα θα επιστρέψω την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου. Θα την πάρω δηλαδή από το Υπερταμείο και θα την γυρίσω στην εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών. Όταν θα γίνει αυτό, διότι θα γίνει αυτό, έχω δεσμευτεί ότι θα είναι σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια, τι θα πουν τότε; Ότι «ήταν Τετάρτη και είχε λιακάδα στη Θεσσαλονίκη»; Ετσι δεν είναι;”

Τα σχέδια Μητσοτάκη για την επόμενη κυβέρνηση

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε επίσης, ζητώντας ισχυρή εντολή στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ότι: “Ένας από τους λόγους για τους οποίους η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι τόσο απαραίτητη δεν είναι μόνο για να κυβερνηθεί η χώρα -διότι δεν υπάρχει εταίρος από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ μας λέει «πηγαίνετε με την ακροδεξιά να κάνετε κυβέρνηση, εμένα δεν με ενδιαφέρει να μπω σε μια κυβέρνηση»- είναι ακριβώς διότι μόνο εμείς πιστεύουμε σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές, οι οποίες πρέπει να γίνουν, ειδικά στη λειτουργία του κράτους.”

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε: “Η καλύτερη δυνατή κυβέρνηση στο δικό μου το μυαλό δεν είναι μια κυβέρνηση ισορροπιών ή γεωγραφικής εκπροσώπησης, όπως παλιά θεωρούσαμε ότι όλα αυτά πρέπει να καλύπτονται. Είναι ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά στο συγκεκριμένο Υπουργείο ή Υφυπουργείο όπου θα πάει.”

Έκανε συνεπώς λόγο για μία “κυβέρνηση δουλειάς, μία κυβέρνηση με ανθρώπους που θα με έχουν πείσει για την αποτελεσματικότητά τους” και δήλωσε: “Το rotation πιστεύω ότι είναι χρήσιμο, διότι πιστεύω ότι πάντα υπάρχει η ανάγκη για καινούργιες προκλήσεις. Αυτή η ανανέωση, δηλαδή να φύγει ένας πρωτοκλασάτος Υπουργός και να πάει σε ένα άλλο Υπουργείο, νομίζω ότι τελικά μας βγάζει από αυτή τη «βολή» μας και νομίζω ότι γενικά όλους μάς κάνει με κάποιο τρόπο καλύτερους.”

Και έστειλε νέο μήνυμα στα γαλάζια στελέχη που προαλείφονται για υπουργικούς θώκους: “Έχουμε τόσες βαφτίσεις, γάμους το καλοκαίρι, σίγουρα ένα καλό κοστούμι δεν μπορεί να πάει χαμένο.

Όσον αφορά στον κίνδυνο στη δεύτερη τετραετία να υπάρξει χαλάρωση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι “ένα πρώτο αντίδοτο είναι ένα γερό ταρακούνημα στον σχηματισμό της κυβέρνησης, έτσι δεν είναι; Να ταράξουμε λίγο τα νερά.” Προέβλεψε μάλιστα εσωστρέφεια στο χώρο της αντιπολίτευσης, αποφεύγοντας πάντως να απαντήσει στο ερώτημα εάν βλέπει αλλαγή ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ.

Τι θα συζητήσει και τι δεν θα συζητήσει με τον Ερντογάν

Ο κ. Μητσοτάκης απεκδύθηκε της ευθύνης για το γεγονός ότι το ευαίσθητο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, αλλά και για την κριτική που δέχεται η χώρα για το μεταναστευτικό με αφορμή το ναύαγιο στην Πύλο. “Το τουρκικό προξενείο στη Ροδόπη ‘ξέφυγε’ σε αυτές τις εκλογές” , δήλωσε επίσης και προανήγγειλε ότι θα ξεκαθαρίσει στον Ερντογάν πως η Ελλάδα δεν δέχεται παρεμβάσεις σε εσωτερικά της ζητήματα.

Οσον αφορά στις αποκαλύψεις σχετικά και με τον υποψήφιο της ΝΔ στη Ροδόπη, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η στήριξη του τουρκικού προξενείου αφορούσε μόνο τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας δε στα σενάρια μετά τις εκλογές να υπάρξει συζήτηση για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι οι μόνες διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες που η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι πρέπει να συζητηθούν, είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Η σαφής οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, πιστεύω ότι θα ήταν τελικά προς όφελος και των δύο χωρών, ώστε να λήξει πια αυτή η εκκρεμότητα με έναν τρόπο που προφανώς θα είναι αποτέλεσμα κάποιας συμφωνίας ή της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου, εφόσον συμφωνήσουμε και οι δύο ότι πρέπει να πάμε στη Χάγη”, δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα