Ο Μητσοτάκης φτιάχνει κυβέρνηση της “δικιάς του ΝΔ” 

Διαβάζεται σε 5'
Ο Μητσοτάκης φτιάχνει κυβέρνηση της “δικιάς του ΝΔ” 
SOOC

Με περισσότερο σημιτικό ΠΑΣΟΚ, δεξιά “αναχώματα” και ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του σε θέσεις- κλειδιά, ο Κ. Μητσοτάκης προχωρά στη δεύτερη 4ετία

Για “μια κυβέρνηση της νέας Νέας Δημοκρατίας όπως έχει διαμορφωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη”, έκαναν λόγο χθες από το Μαξίμου μετά την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Και πράγματι, αυτή η φράση περιγράφει απολύτως το κυβερνητικό σχήμα, που ορκίζεται σήμερα.

Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να ανοίξει αναίτια εσωκομματικά μέτωπα, αλλά μοίρασε την τράπουλα με γνώμονα όχι τόσο εσωκομματικές ισορροπίες, όσο τους δικούς του πολιτικούς στόχους:

Έφερε ακόμη περισσότερα πρόσωπα από το πάλαι πότε σημιτικό, εκσυγχρονιστικό, ΠΑΣΟΚ. Ανέθεσε σε στελέχη της απολύτου εμπιστοσύνης του θέσεις- κλειδιά για την προώθηση “δραστικών μεταρρυθμίσεων” και ιδίως τη διαχείριση πόρων. Και τοποθέτησε δεξιά αναχώματα σε Σπαρτιάτες, Νίκη, Κυριάκο Βελόπουλο.

Με τη στρατηγική αυτή φιλοδοξεί να πιάσει όλο το χώρο από το συντηρητικό κέντρο έως τις παρυφές της σκληρής δεξιάς, ενώ ταυτόχρονα βάζει ακόμη πιο έντονη την προσωπική του σφραγίδα στη “δικιά του ΝΔ” και δείχνει αποφασισμένος να προωθήσει φιλελεύθερες (ή κατά την αντιπολίτευση νεοφιλελεύθερες) πολιτικές.

Ενδεικτικά, καταρχήν πρώτος τη τάξει υπουργός με “όλα τα λεφτά” (κυριολεκτικά) είναι ο Κωστής Χατζηδάκης στο Οικονομικών, με αναπληρωτή το Νίκο Παπαθανάση. Με τη μεταφορά στο υπουργείο Οικονομικών όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) για την επιτελική διαχείριση των δημοσίων πόρων/επενδύσεων 80 δισ ευρώ για την επόμενη θητεία, η θέση αυτή καθίσταται ακόμη πιο σημαντική.

Ενώ ο Θοδωρής Σκυλακάκης αναλαμβάνει το εξίσου κομβικό οικονομικά υπουργείο Ενέργειας. Και όλα αυτά, ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι ψίθυροι πως στο εξής πρέπει η χώρα να επιστρέψει σε δημοσιονομική ισορροπία και πως τα επιδόματα τελειώνουν.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο στενός συνεργάτης του κ.Μητσοτάκη, Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο πρωθυπουργός μάλιστα έκλεισε ήδη από χθες το πρώτο του ραντεβού με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της επικείμενης Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Διακηρυγμένος στόχος του κ.Μητσοτάκη άλλωστε είναι να ανοίξει ξανά διαύλους διαλόγου με την Τουρκία. Δεν είχε κρύψει μάλιστα ότι στόχος του ιδανικά θα ήταν είτε μία απευθείας συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα είτε μία συμφωνία για παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Είχε πάντως τονίσει ότι δεν συζητά κυριαρχικά θέματα και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Ο Νίκος Δένδιας δεν πήρε κάποιο μεγάλο “πολιτικό” υπουργείο, όπως πχ το Εσωτερικών, αλλά μετακινήθηκε στο “γειτονικό” Αμυνας, προκειμένου να μη δημιουργηθούν εντυπώσεις από την απομάκρυνση του. Τα εξοπλιστικά προγράμματα για τα επόμενα χρόνια έχουν πάντως ήδη δρομολογηθεί.

Η “φιλόδοξη” Νίκη Κεραμέως αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών (και όχι το Άμυνας όπως εφέρετο να επιθυμεί) και αναβαθμίζεται, αλλά θα έχει ταυτόχρονα αναπληρωτή τον απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη, Θοδωρή Λιβάνιο. Σημειωτέον ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα χειριστεί καυτά και συγκρουσιακά θέματα όπως οι αλλαγές στον ΑΣΕΠ και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

“Ηλεκτρική καρέκλα” όμως αποτελεί το υπουργείο Υγείας, όπου αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε μία προσπάθεια το “σοσιαδλημοκρατικό” του παρελθόν να κατευνάσει τις ανησυχίες για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Θα προωθήσει όμως τη συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα και την αξιολόγηση στα νοσοκομεία με “μανατζερίστικα” κριτήρια, ενώ και εδώ έχει τοποθετηθεί αναπληρωτής της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη, η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η “χρυσή μεταγραφή” της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, φεύγει από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης όπου είχε μία ευρέως αποδεκτή πολιτικά ατζέντα και αναλαμβάνει το Παιδείας, που πάντα ήταν ένα συγκρουσιακό υπουργείο και θα γίνει ακόμη περισσότερο, με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και με τη διακηρυγμένη πρόθεση να ανοίξει η συζήτηση για ιδιωτικά ΑΕΙ.

Μία ακόμη μεταγραφή πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Φλωρίδης, θα αναλάβει να βγάλει τα κάστανα απο τη φωτιά στο Δικαιοσύνης, κυρίως για να επιταχύνει την απονομή της, πάγιο αίτημα μεταξύ άλλων και των ξένων επενδυτών στη χώρα.

Πολλές συζητήσεις όμως έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη ως υπουργού Επικρατείας με αρμοδιότητα το κοινοβουλευτικό έργο. Ο κ. Βορίδης καθίσταται έτσι υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, αλλά με βαρύ καθήκον να αντικρούει την εκ δεξιών αντιπολίτευση.

Ο “έτερος Καππαδόκης” Άδωνις Γεωργιάδης μένει στην κυβέρνηση, στο άκρως συγκρουσιακό Εργασίας, όπου θα μπορεί να απευθύνεται στα αντικομμουνιστικά ένστικτα της σκληρής δεξιάς συγκρουόμενος με το ΠΑΜΕ και θα συνεχίσει βέβαια την ίδια εργασιακή πολιτική.

“Ηλεκτρικές καρέκλες” στις οποιες έγιναν “δεξιές” επιλογές είναι βέβαια και τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, όπου τοποθετήθηκε ο Νότης Μηταράκης, καθώς και Μετανάστευσης, το οποιο αναλαμβάνει ο Δημήτρης Καιρίδης.

Οι αριθμοί και το rotation

Σημειωτέον ότι τα μέλη της κυβέρνησης αυξάνονται σε 63 από 59, αλλά ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης θεωρεί πως το ζήτημα δεν είναι τόσο ένα “μικρό και ευέλικτο” σχήμα, αλλά ο σαφής καθορισμός αρμοδιοτήτων των υπουργών.

Απέδειξε πάντως ότι εννοούσε τα περί rotation, αφού οι μόνοι που έμειναν αμετακίνητοι ήταν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς. Ενώ εκτός έμειναν εννέα υπουργοί, τρεις αναπληρωτές υπουργοί και 12 υφυπουργοί. Ο αριθμός των εξωκοινοβουλευτικών μειώθηκε ελαφρά στους 18 από 21 που ήταν το 2019. Και οι μεταγραφές πρώην ΠΑΣΟΚων έφτασαν τις 10.

Το rotation βέβαια εξυπηρετεί και μία πολιτική σκοπιμότητα για το Μαξίμου, καθώς αποτρέπει τη δημιουργία υπουργικών “τσιφλικίων” και οδηγεί σε ακόμη πιο ασφυκτικό κεντρικό έλεγχο από το “επιτελικό κράτος”.

Οι υπουργοί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την Τετάρτη, θα παραλάβουν εξάλλου φακέλους με τις προτεραιότητες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα και θα υλοποιηθούν στη διάρκεια της τετραετίας.

Σημειωτέον τέλος, ότι κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ένα πρόσωπο της νέας γενιάς, ο Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος όμως θα παραμείνει και γραμματέας της ΝΔ μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς έχει ήδη αρχίσει να “τρέχει” τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα