“Πόλεμο” στο ΠΑΣΟΚ κήρυξε ο Μητσοτάκης 

“Πόλεμο” στο ΠΑΣΟΚ κήρυξε ο Μητσοτάκης 
Κυριάκος Μητσοτάκης Thanassis Stavrakis/AP Photo

Να κρατήσει τους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης στο “γαλάζιο μάντρι” επιχειρεί ο πρόεδρος της ΝΔ με μπαράζ επιθέσεων κατά του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του Ν.Ανδρουλάκη 

“Πόλεμο” στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στο Νίκο Ανδρουλάκη κήρυξε πλέον η Νέα Δημοκρατία, με αιχμή τη φορολογική πολιτική και το διακύβευμα της σταθερότητας, και με στόχο να κρατήσει στο “γαλάζιο μαντρί” πασοκογενείς ψηφοφόρους της λεγόμενης “μεσαίας τάξης”.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο πολλοί είχαν αρχικά χαμογελάσει χαιρέκακα στη σκέψη ότι θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να αναδειχθεί στις εκλογές της 25ης Ιουνίου δεύτερο κόμμα στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Διαπιστώνουν όμως τώρα ότι ένα ρεύμα “πράσινης ανάκαμψης” θα μπορούσε να παρασύρει και τους πασοκογενείς που είχαν ψηφίσει ΝΔ με κριτήριο να μην επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας στην εξουσία.

Η ΝΔ μάλιστα παρά την ευρεία νίκη στις 21 Μαϊου ανησυχεί για την αυτοδυναμία και βασικά για την πλειοψηφία που θα λάβει, εφόσον στην επόμενη Βουλή μπούν τελικά περισσότερα κόμματα, και για να πετύχει το στόχο της πρέπει να προλάβει διαρροές και προς τα δεξιά και προς το κέντρο. Για τους γαλάζιους είναι συνεπώς κρίσιμος πλέον αντίπαλος το ΠΑΣΟΚ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επέλεξε άλλωστε τυχαία να ξεκινήσει χθες την πρώτη περιοδεία του εκτός Αττικής από την Κρήτη, η οποία για πρώτη φορά βάφτηκε μπλε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία ότι τίποτε ακόμη δεν έχει κριθεί, θέλοντας να αντιμετωπίσει φαινόμενα εφησυχασμού στις δεύτερες εκλογές. Επέμεινε ότι αποτελεί διακύβευμα η σταθερότητα με το σκεπτικό ότι “κανείς δεν θέλει κυβέρνηση με 151 βουλευτές”. Και έθεσε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη για τις 25 Ιουνίου. Μάλιστα διεκδίκησε για εαυτόν τον τίτλο του εκφραστή της φιλελεύθερης προοδευτικής παρακαταθήκης της Κρήτης και συνεχιστή του Ελευθερίου Βενιζέλου, απευθυνόμενος στη βάση του ΠΑΣΟΚ, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ.Ανδρουλάκη επειδή αρνείται να συνεργαστεί με τη ΝΔ.

Νωρίτερα, η ΝΔ δια του εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου, είχε επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ με δύο ανακοινώσεις, πρώτον για να απαντήσει στο επιχείρημα πως δεν πρέπει να δοθεί “παντοδυναμία” στον κ.Μητσοτάκη και δεύτερον για να κατηγορήσει και τη Χαριλάου Τρικούπη ότι σχεδιάζει φοροεπιδρομές όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ αναζήτησε ειδικότερα δύο “πράσινους Κατρούγκαλους” στα πρόσωπα των υποψηφίων με το ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Δουδώνη και Ελένης Χρονοπούλου.

“Οι δυο νέοι «μαρτυριάρηδες» -του ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά- μας αποκάλυψαν τρία μέτρα: 1) την αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων 2) την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και 3) την επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές”, υποστήριξε ο κ. Σκέρτσος, θέλοντας να στρέψει κατά του ΠΑΣΟΚ τις ελληνικές επιχειρήσεις και όσους θεωρούν εαυτόν “μεσαία τάξη”.

Ο κ.Σκέρτσος, ο οποίος ξεκινά σήμερα briefing, στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, προανήγγειλε ότι θα επανέλθει “για το ακοστολόγητο και επικίνδυνο οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ”.

Η Χαριλάου Τρικούπη αντεπιτέθηκε, με τον εκπρόσωπο τύπου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Μάντζο, να διερωτάται εάν θεωρείται “φορομπηχτική πολιτική” η εναρμόνιση με την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι ο ΟΟΣΑ θεωρεί αναγκαία τη δικαιότερη φορολόγηση των μερισμάτων, μαζί με ελάφρυνση των βαρών της μισθωτής εργασίας. Έθεσε επίσης το ερώτημα: “Πως ορίζει τη μεσαία τάξη τελικά η ΝΔ;”, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης στην πραγματικότητα ενδιαφέρεται να προστατέψει “ισχυρούς φίλους” της προηγούμενης κυβέρνησης.

Με το επιχείρημα εν τω μεταξύ που λάνσαρε ο κ.Σκέρτσος και επανέλαβε από την Κρήτη ο κ.Μητσοτάκης, ότι και το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει πάνω από 40% σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις, η ΝΔ προσπαθεί να καθησυχάσει τους φόβους και πολλών κεντρώων πολιτών πως μία παντοδύναμη γαλάζια κυβέρνηση θα είναι επί της ουσίας ανεξέλεγκτη.

Πάντως αν και αρχικά ο κ. Μητσοτάκης είχε επιχειρήσει να αντιμετωπίσει το θέμα δηλώνοντας πως ούτως ή άλλως πρακτικά είναι απίθανο η ΝΔ να πάρει 180 έδρες, πλέον ζητά όσο πιο ισχυρή εντολή στις δεύτερες εκλογές με το επιχείρημα της κυβερνητικής σταθερότητας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα