Γαλάζια πολυκατοικία και πράσινοι νοικάρηδες: Η διπλή στρατηγική Μητσοτάκη

Γαλάζια πολυκατοικία και πράσινοι νοικάρηδες: Η διπλή στρατηγική Μητσοτάκη
Κυριάκος Μητσοτάκης sooc

Ο πρόεδρος της ΝΔ προσπαθεί να μαζέψει εντός των γαλάζιων τειχών όλη τη δεξιά… του Κυρίου και θέλει να δει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση, αρκεί να μην κόψει από τον ίδιο 

Οι δύο πολιτικοί στόχο της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες εκλογές καθίστανται όλο και πιο ξεκάθαροι ημέρα με την ημέρα: Συμμάζεμα της γαλάζιας πολυκατοικίας, χωρίς να χάσει τους πράσινους νοικάρηδες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες “κάρφωσε” το κόμμα “Νίκη” διεκδικώντας για λογαριασμό του το ακροατήριο της πατριωτικής και χριστιανικής δεξιάς. Και έδειξε εμμέσως πλην σαφώς την επιθυμία του να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως φυσικά να πάρει πίσω ψηφοφόρους από τη ΝΔ.

Ειδικότερα ερωτηθείς εάν θα προτιμούσε για αξιωματική αντιπολίτευση το ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Εγώ θα σεβαστώ την κρίση του ελληνικού λαού. Πρέπει να σας πω, όμως, ότι έχουν δίκιο κάποιοι αναλυτές να επισημαίνουν ότι σίγουρα μία ώριμη δημοκρατία χρειάζεται και μία αξιόπιστη αντιπολίτευση. Και αυτό το οποίο είδαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση.”

Είχε ήδη καταγγείλλει εκ νέου ότι ο λόγος του ΠΑΣΟΚ μοιάζει με αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ και είχε υποστηρίξει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης “περίπου κοπιάρει τον κ. Τσίπρα.” Κατηγόρησε δε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για “μία κλασική αντινεοδημοκρατική ομιλία” και για ξύλινο λόγο χωρίς κάτι ουσιαστικό.

Πίσω από αυτές τις επιθέσεις κρύβεται βεβαίως η ανησυχία του κ.Μητσοτάκη μήπως από τη στιγμή που στις εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν υπάρχει πια ο “φόβος” σχηματισμού κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ κεντρώοι ψηφοφόροι που στις 21 Μαϊου είχαν “ρίξει” ΝΔ.

Το ερώτημα ειδικότερα για τη ΝΔ είναι τι θα πράξουν στις δεύτερες εκλογές οι ψηφοφόροι υποψηφίων προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, που πήγαν πολύ καλά σε σταυρούς στις πρώτες εκλογές, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Την ίδια στιγμή όμως στο γαλάζιο στρατόπεδο πιστεύουν (και επιθυμούν) στις δεύτερες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί σχεδόν στα ίδια ποσοστά με το ΠΑΣΟΚ ή και τρίτο κόμμα. Αλλά με την προϋπόθεση να συνεχιστεί η αιμορραγία του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ, την οποία προσπαθούν διαρκώς να εντείνουν. Ιδανικά μάλιστα, οι γαλάζοι θα προτιμούσαν ο ΣΥΡΙΖΑ να μην χάσει προς το ΜεΡΑ25 ή την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, καθώς όσο περισσότερα κόμματα μπουν στην επόμενη Βουλή, τόσο ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας.

Η ΝΔ όμως δεν θέλει μόνο να κρατήσει τους κεντρώους, πασοκογενείς, ψηφοφόρους, αλλά και τους δεξιούς, που μπορεί επίσης να ψηφίσουν χαλαρά στις δεύτερες εκλογές αφού δεν υπάρχει ούτε η απειλή του ΣΥΡΙΖΑ ούτε το κίνητρο της σταυροδοσίας στους βουλευτές. Εξ δεξιών της η ΝΔ έχει άλλωστε να αντιμετωπίσει κόμματα και κομματίδια, με κυριότερο κίνδυνο την είσοδο της ακροδεξιάς “Νίκης” στη Βουλή, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για τους εκλογικούς συσχετισμούς.

Πάντως χθες, ένας από τους ενοίκους των μικρότερων διαμερισμάτων της γαλάζιας πολυκατοικίας, ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ανακοίνωσε ότι μετά και την αποχώρηση του κομματικού του εταίρου Θάνου Τζήμερου από τις εκλογές, θα ψηφίσει ΝΔ, καλώντας όλους τους υποστηρικτές του να πράξουν το ίδιο.

Η «Εθνική Δημιουργία» βέβαια στις εκλογές της 21ης Μαϊου έλαβε περίπου 48.000 ψήφους και 0,81%. Αλλά στη ΝΔ εν προκειμένω σκέπτονται, μάζευε δεξιές ψήφους και ας είναι και ρώγες.

Όσο για την κύρια απειλή εκ δεξιών, το κόμμα “Νίκη”, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να αντεπιτεθεί με την επίσκεψη του στο Αγιο Όρος του Αγίου Πνεύματος, με επιχείρημα τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και με έκκληση στην πατριωτική δεξιά.

“Οι πραγματικοί πατριώτες κρίνονται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια και η κυβέρνηση αυτή υπερασπίστηκε την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και ενίσχυσε της θέση της Ελλάδος. Ενίσχυσε τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας. Άρα κάποιος ο οποίος έχει πατριωτικές ευαισθησίες, πιστεύω ότι αισθάνεται άνετα με τη ΝΔ”, υποστήριξε χθες ο κ. Μητσοτάκης. Ενώ χαρακτήρισε “αδιανόητο να υπάρχουν κόμματα τα οποία να προβάλλουν ότι έχουν την προτίμηση ή την στήριξη ή της Εκκλησίας ή εκκλησιαστικών παραγόντων.”

Το ερώτημα είναι βέβαια εάν ιεράρχες, ανεξαρτήτως του τι λέει ο Αρχιεπίσκοπος, “παίξουν” (και) στις δεύτερες εκλογές με το μόρφωμα “Νίκη”, πέραν των μοναστηριών, των παλαιοημερολογιτών και των αντιεμβολιαστών που ήδη έχουν “μαντρώσει” ψήφους.

Ο βασικός “εκλογολόγος” της Πειραιώς, Θοδωρής Λιβάνιος, έχει εν τω μεταξύ ήδη αναλύσει σε ποιες περιφέρειες και ακόμη και σε ποιους δήμους η “Νίκη”, αλλά και η Ελληνική Λύση, κατέγραψαν τις καλύτερες επιδόσεις τους, σε συνάρτηση με τα ποσοστά της ΝΔ. Τα σχετικά συμπεράσματα έχουν διανεμηθεί και στους γαλάζιους βουλευτές, που έχουν ούτως ή άλλως αναλάβει να συνεχίσουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την προεκλογική εκστρατεία στις περιφέρειες τους, καθώς όπως τους είπε το βράδυ της Κυριακής στην πρώτη συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης, αντίπαλος τώρα είναι ο εφησυχασμός.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα