Τα Τέμπη, η δημοσκόπηση της MARC και το ερώτημα που υπονοούσε το “όλοι φταίνε”

Τα Τέμπη, η δημοσκόπηση της MARC και το ερώτημα που υπονοούσε το “όλοι φταίνε”
marc

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δημοσίευση δημοσκόπησης της MARC, εν μέσω εθνικής τραγωδίας. Το παραπλανητικό ερώτημα για τις ευθύνες του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη.

Εννιά μόλις ημέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, τις ημέρες που συγγενείς των θυμάτων αποχαιρετούν τους νεκρούς τους που χάθηκαν με τον πιο βάναυσο τρόπο, η δημοσκοπική εταιρεία MARC αποφάσισε να προχωρήσει στη δημοσίευση δημοσκόπησης της, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις.

Η επιλογή της εταιρείας ήταν να γίνει η δημοσκόπηση μόλις τέσσερις ημέρες μετά την τραγωδία και συγκεκριμένα το διάστημα 4-7 Μαρτίου, προκειμένου να καταγραφεί, με τον τρόπο της, ο αντίκτυπος του τρομερού δυστυχήματος.

Κατά τη δημοσίευση της δημοσκόπησης στο κεντρικό δελτίο του ANT1, έντονη ήταν η αντίδραση που διατύπωσε στον αέρα ο παρουσιαστής του δελτίου, Νίκος Χατζηνικολάου, επισημαίνοντας πως η δημοσκόπηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που ακόμη γίνονται οι κηδείες των θυμάτων της τραγωδίας. Όπως είπε, τη διαφωνία του τη μετέφερε και στη διεύθυνση ειδήσεων του σταθμού. «Πριν πάμε στη δημοσκόπηση, θέλω να εκφράσω την ένστασή μου», είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου και συνέχισε: «Γίνεται και δημοσιεύεται δημοσκόπηση ενώ γίνονται κηδείες, ενώ είμαστε σε μια συναισθηματική έκρηξη».

Για απόπειρα του πρωθυπουργού να κάνει damage control έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος σχολιάζοντας τη δημοσίευση της δημοσκόπησης, μέσω ανάρτησης του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

«Πριν ακόμη προλάβουν οι οικογένειες να αποχαιρετήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, η γνωστή δημοσκοπική εταιρεία με τα εικονικά τιμολόγια χωματουργικών εργασιών, σπεύδει να κάνει damage control για τον Μητσοτάκη. Ντρέπεται και η ντροπή…» σημείωσε.

Ένα παραπλανητικό ερώτημα

Ωστόσο, η δημοσίευση της δημοσκόπησης στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία δεν ήταν το μοναδικό γεγονός που προκάλεσε αίσθηση. Εξοργιστική ήταν και μία από τις ερωτήσεις που επέλεξε να εντάξει ο δημοσκόπος, σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη και τον καταλογισμό των ευθυνών.

Πρόκειται για την ερώτηση “Πού οφείλεται το σιδηροδρομικό δυστύχημα;” με τη δημοκοπική εταιρεία να δίνει μόλις δυο, απόλυτα κατευθυνόμενες εναλλακτικές στους ερωτηθέντες, χωρίς την παραμικρή υποψία αναφοράς σε κυβερνητικά πρόσωπα και ευθύνες. Οι επιλογές ήταν μεταξύ “ανθρώπινο λάθος-σταθμάρχης”. Και, δεύτερον “και άλλες ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν”.

Για τη δημοκοπική εταιρεία λοιπόν βρίσκονται εκτός κάδρου των ερωτήσεων τόσο οι ευθύνες του αρμόδιου υπουργού, Κώστα Καραμανλή, αυτές του πρωθυπουργού της χώρας στην οποία συνέβη δυστύχημα από μετωπική σύγκρουση τρένων με αποτέλεσμα 57 από τους επιβάτες να χάσουν τη ζωή τους και πολλοί ακόμα να νοσηλεύονται, ούτε αυτές προηγούμενων κυβερνήσεων, της Hellenic Train, της ΤραινΟΣΕ.

Οι πολίτες δηλαδή καλούνται να απαντήσουν σε ένα γενικόλογο και ασαφές ερώτημα που δεν δίνει κανένα περιθώριο επιλογής στους δημοσκοπούμενους να απαντήσουν το οτιδήποτε διαφορετικό, πέρα από αυτά που άπτονται του κυβερνητικού αφηγήματος.

Την ίδια στιγμή που, αν κάποιος δει μονάχα κάποιες φωτογραφίες από τα συνθήματα των ανθρώπων που διαδηλώνουν ζητώντας δικαίωση για τα Τέμπη, θα δει ουκ ολίγες αναφορές στις ευθύνες των παραπάνω. Είτε λοιπόν φταίει ο σταθμάρχης, είτε «κάποιοι» άλλοι.

Ως προς τα ευρήματα της δημοσκόπησης, για πρώτη φορά καταγράφεται μείωση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 4,5%. Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. από 32,5% φαίνεται να συγκεντρώνει 29,6%, με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο 25%, από 25,1% στην προηγούμενη μέτρηση.

Το 28,1% προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, το 23,2% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, το 15,8% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ και το 14,3% αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα