Κοινωνικό μέρισμα: Υπεγράφη η ΚΥΑ – Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας

Κοινωνικό μέρισμα: Υπεγράφη η ΚΥΑ – Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η ενίσχυση παρέχεται υπό προϋποθέσεις και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, σε άτομα με αναπηρία, ανέργους, πολύτεκνες οικογένειες και άλλες κατηγορίες.

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα, αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις αιτήσεις.

Σε αγώνα δρόμου βρίσκονται κυρίως οι υπηρεσίες του υπουργείου εργασίας και της ΗΔΙΚΑ προκειμένου να είναι έτοιμη μέχρι και την Τρίτη 17 του μήνα η ειδική πλατφόρμα για αιτήσεις των τεσσάρων κατηγοριών τω δικαιούχων.

Σήμερα υπεγράφη η Κοινή υπουργική απόφαση για την διανομή του μερίσματος από τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε: «Υπεγράφη σήμερα η ΚΥΑ για τη διανομή της έκτακτης ενίσχυσης σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, που προέκυψε εξαιτίας της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες του 2019, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μοίρασε το κοινωνικό μέρισμα που τα προηγούμενα χρόνια διανέμονταν στο τέλος του έτους, τον μήνα Μάιο, για προεκλογικούς και μόνο λόγους».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε, ότι όπως είπε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Τσακαλώτος στη Βουλή, στις 6 Δεκεμβρίου 2019, στόχος ήταν η Κυβέρνησή του «να μειώσει το μέρισμα», χορηγώντας – δήθεν – «13η σύνταξη».

Η έκτακτη ενίσχυση παρέχεται στα άτομα με αναπηρία χωρίς ηλικιακά όρια, σε βραχυχρόνια και μακροχρόνια ανέργους, σε πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω, με συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης και προϋποθέσεις.

Οι δικαιούχοι είναι:

1. Πολύτεκνες οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ (19.140 νοικοκυριά)

2. Οικογένειες στις οποίες τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος (12 μήνες και άνω), έχουν τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ (163.778 οικογένειες)

3. Οικογένειες στις οποίες και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι (κάτω των 12 μηνών), έχουν τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και έως 15.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα (40.927 οικογένειες)

4. Οικογένειες με ένα εξαρτώμενο τέκνο ΑμεΑ έως 24 ετών (25.632 οικογένειες).

Οι προϋποθέσεις χορήγησης του μερίσματος είναι:

*Τουλάχιστον ο ένας γονέας να ζει νόμιμα και μόνιμα την τελευταία 10ετία στη χώρα (βάσει της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος)

*Και οι δύο γονείς να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας

*Το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού και της κινητής περιουσίας τους να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ (όχι για τους γονείς ΑμεΑ).

Το κοινωνικό μέρισμα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και δεν υπολογίζεται ή συμψηφίζεται με άλλες προνοιακές παροχές ή ελαφρύνσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα