Νέα μέτρα για τον κορονοϊό: Κλείνουν τα σύνορα στην Κρυσταλλοπηγή – Αυστηροί έλεγχοι στη Βόρεια Ελλάδα

Νέα μέτρα για τον κορονοϊό: Κλείνουν τα σύνορα στην Κρυσταλλοπηγή – Αυστηροί έλεγχοι στη Βόρεια Ελλάδα
Lockdown στη Θεσσαλονίκη Eurokinissi

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι καθώς ο κορονοϊος καλπάζει στη Βόρεια Ελλάδα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα. Εκανε λόγο για χαλαρότητα των πολιτών.

Νέα μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα καθώς οι δείκτες θετικότητας κορονοϊού σε πολλές περιοχές παραμένουν υψηλοί, παρότι η Θεσσαλονίκη είναι ήδη σε lockdown εδώ και εβδομάδες, λαμβάνει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν κλείσιμο του συνοριακού σημείου ελέγχου στην Κρυσταλλοπηγή, διπλά τεστ σε όσους εισέρχονται στη χώρα και αυστηρότερους ελέγχους στη μετακίνηση των πολιτών και στους χώρους εργασίας.

Ο κ. Πέτσας απέδωσε τον υψηλό δείκτη θετικότητας παρά τα ήδη ληφθέντα μέτρα σε χαλαρή συμπεριφορά των πολιτών και προειδοποίησε ότι: “Η χαλαρή συμπεριφορά όλων μας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε καθυστέρηση της οριζόντιας άρσης του lockdown”.

Ανακοίνωσε ειδικότερα ότι από την Παρασκευή 20/11 στις 6 το πρωί κλείνει το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής. Στα Βόρεια σύνορά μας θα παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακκαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα, ενώ από την Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα.

Όσοι εισέρχονται στην χώρα, εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Όσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί, θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να κατευθύνονται στον προορισμό τους με βάση το PLF που θα έχουν υποβάλει.

Ο κ. Πέτσας στη συνέχεια διευκρίνισε ότι rapid test θα γίνονται σε όλους στα χερσαία σύνορα, καθώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της πολιτεία δεν δείχνουν λόγο να επεκταθεί αυτος ο έλεγχς και στα αεροδρόμια. Επισήμανε ότι rapid test γινόντουσαν και μέχρι σήμερα στα χερσαία σύνορα, αλλά με βάση τον αλγόριθμο που είχαν αναπτύξει οι ειδικοί, δηλαδή δειγματοληπτικά αλλά σε μεγάλη έκταση, καθώς όπως ανέφερε περίπου δύο στους τρεις επισκέπτες καλύπτονταν με αυτό τον τρόπο. “Αλλά αυτή τη στιγμή προχωράμε στο 100% θα καλύψουμε δηλαδή οποιονδήποτε εισέρχεται από τα χερσαία σύνορα με rapid test, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα διασποράς στην κοινότητα”, πρόσθεσε.

Δεύτερον, αναφορικά με το επιδημιολογικό φορτίο του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός στην περιοχή. Για αυτό τον λόγο, ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι, τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών, όσο και στους χώρους εργασίας.

Ο κ. Πέτσας απηύθηνε έκκληση προς όλους τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα για να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας και να βοηθηθούν οι γιατροί και νοσηλευτές να σώσουν ζωές.

“Ας στηρίξουμε τα μέτρα για να μην καθυστερήσει το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, μένοντας σπίτι για να μένουμε ασφαλείς” τόνισε, προειδοποιώντας ότι η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, καθώς τώρα εμφανίζονται τα αποτελέσματα των προηγούμενων εβδομάδων για αυτό συνεχίζεται η προσθήκη νέων κλινών στις ΜΕΘ και υπάρχει ετοιμότητα για επίταξη.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα