Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση συναθροίσεων για την προβολή του ντοκιμαντέρ “Αδέσποτα Κορμιά”

Διαβάζεται σε 5'
Συγκέντρωση και πορεία κατά της ομοφοβίας και της τρανσοφοβίας, με αφορμή την επίθεση σε queer άτομα στην πλατεία Αριστοτέλους, στην Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση και πορεία κατά της ομοφοβίας και της τρανσοφοβίας, με αφορμή την επίθεση σε queer άτομα στην πλατεία Αριστοτέλους, στην Θεσσαλονίκη Thomas Giotopoulos / SOOC

Στην απαγόρευση συναθροίσεων ενόψει της προβολής του ντοκιμαντέρ “Αδέσποτα Κορμιά” στο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.

Στην απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. για σήμερα, Τρίτη (12/3), ενώ το κλίμα στην πόλη συνεχίζει να είναι τεταμένο τις τελευταίες ημέρες.

Μετά την επίθεση όχλου κατά τρανς ατόμων και τις κινήσεις ομάδων φασιστών που προσπάθησαν να επιτεθούν στη συγκέντρωση κατά της ομοφοβίας το βράδυ της Κυριακής, διατυπώθηκαν φόβοι και για ανάλογες κινήσεις εναντίον του ντοκιμαντέρ “Αδέσποτα Κορμιά” που θα παιχτεί στο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και πραγματεύεται το ζήτημα των αμβλώσεων.

Το ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου θίγει το ζήτημα της εγκυμοσύνης μιας γυναίκας η οποία δεν επιθυμεί να γίνει μητέρα, μιας άλλης που θέλει αλλά δεν μπορεί και μιας άλλης που επιθυμεί να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Στην αφίσα, μια γυναίκα γυμνόστηθη και εγκυμονούσα είναι κρεμασμένη πάνω σε έναν σταυρό.

 

Η απαγόρευση της Αστυνομίας επιβλήθηκε από τις 2 μ.μ μέχρι και τις 12 π.μ., και, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, προχώρησε στην ανωτέρω απαγόρευση μετά τις εξαγγελίες για συγκεντρώσεις όπου υπάρχει “κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια”.

Σημειώνεται πως μετά την ανακοίνωση για ακροδεξιά συγκέντρωση ενάντια στην προβολή του ντοκιμαντέρ, υπήρξε κάλεσμα για αντιφασιστική συγκέντρωση στις 17:30, στο Άγαλμα Βενιζέλου.

«Σήμερα Τρίτη 12/3/24 η φασιστική γκρούπα ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ έχει απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση μπροστά από το Ολύμπιον, επ’ αφορμής της προβολής ταινίας που πραγματεύεται μεταξύ άλλων την αυτοδιάθεση του σώματος και τις αμβλώσεις. Γνωρίζουμε καλά πως σε κάθε ευκαιρία οι φασίστες προσπαθούν να βρουν πρόσφορο έδαφος στον δημόσιο χώρο και την νεολαία, ακόμη και με τέτοιες κινήσεις. Ταυτόχρονα, ενδεικτική για το ζήτημα του κοινωνικού κανιβαλισμού και του εκφασισμού είναι η επίθεση σε δύο queer άτομα το βράδυ του Σαββάτου, στο ίδιο μέρος, στην πλατεία Αριστοτέλους», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι συλλογικότητες που καλούν στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο.

 

Η ανακοίνωση της αστυνομίας για την απαγόρευση συναθροίσεων

«Ανακοινώνεται ότι με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, απαγορεύεται η πραγματοποίηση κάθε υπαίθριας δημόσιας συνάθροισης, από ώρα 14:00’ της 12-03-2024 έως 24:00 της 12-3-2024 στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης της Θεσσαλονίκης, που οριοθετείται από τις οδούς:

Λ. Νίκης – 30ης Οκτωβρίου – Γ΄ Σεπτεμβρίου – Λ. Στρατού – Αγγελάκη – Εγνατία – Μ. Γενναδίου – Φιλίππου – Χαλκέων – Εγνατία – Μοναστηρίου – Ταντάλου – Καζαντζάκη – Αναγεννήσεως – 26ης Οκτωβρίου – Καρατάσου – Ν. Κουντουριώτου – Λ. Νίκης, καθώς και στην πλατεία – μνημείο Λευκού Πύργου Θεσσαλονίκης και την εφαπτόμενη σ’ αυτήν πλατεία αγαλμάτων Μ. Αλεξάνδρου και Κ. Καραμανλή, σε όλη την έκταση αυτών, που οριοθετείται από τις οδούς Λ. Νίκης – 30ης Οκτωβρίου (έως του σημείου που η 30ης Οκτωβρίου τέμνεται με την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου) και σε όλο το πλακόστρωτο της παραλίας, που περικλείεται από τις ανωτέρω οδούς.

Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς ενόψει της πραγματοποίησης εξαγγελθεισών συναθροίσεων επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας και απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, καθώς και της λειτουργίας των υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων στην οριοθετημένη και κεντρικότερη περιοχή της πόλης».

Η δημιουργός του ντοκιμαντέρ απαντά στις ακροδεξιές αντιδράσεις

Η αφίσα της ταινίας Αδέσποτα Κορμιά, βρέθηκε στο στόχαστρο τόσο ακροδεξιών όσο και εκκλησιαστικών κύκλων, με την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να ζητά την απόσυρση της αφίσας. Με επιστολή του προς την γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης όπου και θα προβληθεί η ταινία, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος ζητά να αποσυρθεί η αφίσα, διότι όπως ισχυρίζεται, “είναι βαθύτατα προκλητική για το θρησκευτικό συναίσθημα των χριστιανών της πόλης”.

Η Ελίνα Ψύκου, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, απέκρουσε κάθε προσπάθεια εκφοβισμού της με δημόσια ανάρτησή της.

Από την πλευρά του, το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πήρε άμεση θέση κατά της τρανσοφοβίας σχετικά με όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες.

Η υπόθεση του ντοκιμαντέρ

Η Ρόμπιν είναι έγκυος, αλλά δε θέλει να γίνει μητέρα. Η Κατερίνα θέλει αλλά δεν μπορεί. H Κική θέλει απλώς να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Όμως η άμβλωση, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η ευθανασία αντίστοιχα δεν είναι νόμιμες στις χώρες τους. Τα Αδέσποτα Κορμιά εξερευνούν τη σωματική αυτονομία σε μια Ευρώπη, όπου επιτρέπεται να ταξιδέψεις, να εργαστείς και να καταναλώσεις ελεύθερα αλλά όχι πάντα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς.

Η νέα ταινία της Ελίνας Ψύκου είναι ένα ντοκιμαντέρ με τη μορφή road movie. Οι ηρωίδες του ταξιδεύουν σε μια Ευρώπη που ολοένα συντηρικοποιείται, διεκδικώντας τίποτα λιγότερο από αυτονομία και αυτοδιάθεση του σώματός τους. Το ταξίδι τους είναι αβάστακτα σοβαρό και ανέλπιστα αστείο, τα αιτήματά τους επείγοντα, ο αντίλογος σαθρός αλλά συχνά ηχηρός, το αποτέλεσμα αμφίρροπο. Ένα ντοκιμαντέρ για νομικά παράδοξα, τεχνητά σύνορα και κοινωνικές ανισότητες αλλά κυρίως ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή, το θάνατο και ακόμα περισσότερο για το δικαίωμα να επιλέγεις ανάμεσα στα δυο.

Η ταινία θα προβληθεί τον Μάρτιο στο διαγωνιστικό F:ACT του φεστιβάλ CPH:DOX στην Κοπεγχάγη καθώς και στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ από τις 28 Μαρτίου θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες από το Cinedoc.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα