“Πακέτο” στήριξης του Πρίνου, τετραετής παράταση σε έρευνες ανοικτά της Καβάλας

“Πακέτο” στήριξης του Πρίνου, τετραετής παράταση σε έρευνες ανοικτά της Καβάλας
Φωτογραφία του πλωτού γεωτρύπανου "ΑΤΛΑΣ" στο κοίτασμα "Ε" ανοιχτά της Θάσου (2002) ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Energean, διαχειρίστρια της παραχώρησης, έχει γίνει αποδέκτης θετικών μηνυμάτων από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με τη διάσωση της επένδυσης του Πρίνου.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκδηλώνεται για την έκβαση του αιτήματος της κυβέρνησης προς τις Βρυξέλλες για την υπαγωγή της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος του Πρίνου στο καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Energean, διαχειρίστρια της παραχώρησης, έχει γίνει αποδέκτης θετικών μηνυμάτων από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με το πακέτο στήριξης για τη διάσωση του Πρίνου.

Πηγές αναφέρουν ότι η Ευρ. Επιτροπή φαίνεται να ολοκληρώνει την ανταλλαγή αλληλογραφίας με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και είναι πολύ πιθανόν σύντομα να ανάψει το πράσινο φως.

Η καθυστέρηση στις διαδικασίες, μιας κι έχουν περάσει σχεδόν εννιά μήνες από την υποβολή του αιτήματος, συνοδευόμενο και από το επιχειρησιακό σχέδιο ύψους 75 εκ. ευρώ της εταιρίας, αποδίδεται στο γεγονός πως επρόκειτο ουσιαστικά για μοναδική περίπτωση στην Ε.Ε. Δηλαδή είναι το μόνο αίτημα κρατικής στήριξης για δραστηριότητα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Την ίδια στιγμή η Energean Oil & Gas, του ομίλου της Energean, υπέβαλλε αίτημα στην ΕΔΕΥ για την παράταση κατά τέσσερα χρόνια του σταδίου ερευνών στις «ερευνητικές υποπεριοχές των περιοχών εκμετάλλευσης Πρίνου και Νότιας Καβαάλας».

Η ΕΔΕΥ απάντησε θετικά, δηλαδή συναίνεσε στο αίτημα αυτό προκειμένου να ολοκληρωθούν οι ερευνητικές εργασίες των συγκεκριμένων περιοχών.

Η παράταση δόθηκε μέχρι και τις 19 Μαρτίου του 2025, ενώ να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες εργασίες δεν έχουν σχέση με το πρόγραμμα ανάπτυξης του Πρίνου, αλλά με τις έρευνες που έχει ξεκινήσει η εταιρία για τον εντοπισμό πιθανόν νέων στόχων.

Φεύγει η Repsol

Παράλληλα συνεχίζονται οι κινήσεις αποεπένδυσης της ισπανικής Repsol από τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Η πετρελαϊκή, εκτός από την παραχώρηση της Αιτωλοακαρνανίας που επέστρεψε στο ελληνικό δημόσιο έχει δρομολογήσει και την αποχώρησή της και από το μπλοκ των Ιωαννίνων. Υπενθυμίζεται ότι την παραχώρηση έχουν μισθώσει η κοινοπραξία της Repsol με την Energean. Η πρώτη κατέχει το 60% και η δεύτερη το 40%. Επίσης το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται προ της εκκίνησης του σταδίου που περιλαμβάνει τη διερευνητική γεώτρηση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, η Repsol γνωστοποίησε με επιστολή της στην ΕΔΕΥ την απόφαση της να φύγει από το μπλοκ και το μερίδιο της θα μεταβιβαστεί στην Energean.

Η απόφαση των Ισπανών, σύμφωνα με πληροφορίες, εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού τους σχεδίου για μείωση της έκθεσης τους στις δραστηριότητες της έρευνας και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα