Τα άβολα διλήμματα του Μητσοτάκη, οι τροπολογίες του Πάτση και τα δάνεια για το Ελληνικό

Τα ζόρια του πρωθυπουργού αν αποφασίσει να πάει στην Βουλή και να απαντήσει στον Τσίπρα για τις υποκλοπές, η πιθανότητα να πρότεινες και τροπολογίες για τους πλειστηριασμούς ο Ανδρέας Πάτσης και μία μικρή οικονομική "βόμβα" που τοποθετείται στο Ελληνικό.

Τα διλήμματα του Μητσοτάκη

Σε διλήμματα βάζει τον πρωθυπουργό η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για το θέμα των υποκλοπών. Βλέπετε την ερχόμενη Παρασκευή, την μέρα δηλαδή που γίνεται (όταν γίνεται) η «Ώρα του Πρωθυπουργού» θα έχει συνέντευξη τύπου και η Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου που έχει έρθει στην Ελλάδα για να διερευνήσει το θέμα.

Έχει δηλαδή κίνητρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έρθει στην Βουλή και να απαντήσει στην ερώτηση. Ταυτόχρονα θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις και σε όσους ευρωπαίους θα έχουν στρέψει την προσοχή τους στην χώρα μας.

Παρόλα αυτά θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να δούμε τον πρωθυπουργό στην Βουλή να απαντά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αρχικά γιατί στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να μην τοποθετηθεί ξανά δημόσια για το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός. Επίσης γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σίγουρο ότι δεν θέλει να βρεθεί απέναντι σε θέματα που ανέδειξαν εφημερίδες όπως τα «Τα Νέα» και «Το Βήμα». Θα ένιωθε άβολα αν συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Πρότεινε και …τροπολογίες ο Πάτσης;

Έκανε νομοθετικές προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια στον Χρήστο Σταϊκούρα ο Ανδρέας Πάτσης; Ένα ενδιαφέρον ερώτημα που προκύπτει τόσο από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών όσο και από την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών σχετικά με το ότι του προτάθηκε από τον χώρο των τραπεζών να φέρει τροπολογία για να αρθούν τα εμπόδια που έθετε απόφαση του Αρείου Πάγου για την διενέργεια πλειστηριασμών.

Το ζητηματάκι αυτό φαίνεται πώς το «κυνηγάει» ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε το ερώτημα τόσο στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών όσο και στην Ένωση Εταιριών Διαχείρησης Απαιτήσεων (τα Funds που λέμε) δίχως κάποιος από αυτούς τους φορείς να δηλώνει ότι κατέθεσε σχετική πρόταση. Έτσι λοιπόν χθες σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης έθεσε το ερώτημα: «Επειδή υπήρχε συγκεκριμένος Βουλευτής της Ν.Δ., ο κ. Πάτσης, που ήταν σε αυτό τον τομέα των χρηματοδοτικών φορέων, ο κ. Πάτσης πρότεινε στον κ.Σταϊκούρα κάποια τέτοια πρωτοβουλία;».

Η απάντηση, αν φυσικά δοθεί από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών, θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

Η «μοναδικότητα» του βουλευτή Γρεβενών

Εντωμεταξύ να το σημειώσουμε κι αυτό: Έχουμε διαβάσει πάμπολλα δημοσιεύματα-αφιερώματα για τον βίο και την πολιτεία του Ανδρέα Πάτση. Υπάρχει όμως μία συγκεκριμένη κατηγορία που αξίζει την προσοχή μας: Αυτά που σε κάποιο μέρος του κειμένου αναφέρονται στο πως το 2016 ο Ανδρέας Πάτσης προσέγγισε την Νέα Δημοκρατία και τελικά παρείσφρησε στα ψηφοδέλτιά της αλλά «δίχως να έχει προσωπική επαφή με τον πρωθυπουργό». Είναι η φράση κλειδί.

Αντιλαμβάνεται κανείς τις επικοινωνιακές ανάγκες. Όμως αν ισχύει αυτό πραγματικά ο Ανδρέας Πάτσης πρέπει να είναι ο μόνος υποψήφιος βουλευτής ελληνικού κόμματος που δεν έχει καν γνωριστεί με τον αρχηγό του.

«Έσβησαν» τον Στυλιανίδη οι πυροσβέστες

Με αξιοσημείωτη ζέση παρουσίασε αυτές τις μέρες στην Βουλή ο Χρήστος Στυλιανίδης το νομοσχέδιό του για την δημιουργία ενός «Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης». Όμως την …επικοινωνιακή φλόγα υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής προστασίας φρόντισαν να «σβήσουν» οι πυροσβέστες.

Πιο συγκεκριμένα ο Δημήτρης Σταθόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος. Όπως ανέφερε σχολιάζοντας το νομοσχέδιο «από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το σχέδιο νόμου, δεν προβλέπεται καμία συγκεκριμένη δαπάνη επί του κρατικού προϋπολογισμού» καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «εισάγεται ένα σχέδιο νόμου για τη δημιουργία τέτοιου εθνικού μηχανισμό, χωρίς καμία προηγούμενη οικονομοτεχνική ανάλυση και κοστολόγηση».

Προφανώς οι πυροσβέστες κατάλαβαν σε ποιών τις πλάτες θα πέσει η νέα εξαγγελία του υπουργείου και μάλιστα χωρίς χρήματα.

Η «Πινακωτή» του Ελληνικού

Οκ, στο Ελληνικό η Lamda Development αρχίζει να συμβασιοποιεί τις πωλήσεις ακινήτων. Πήρε ήδη για δύο βίλες προκαταβολή (δεν θα τις κατασκευάσει, πουλάει μόνον οικόπεδο και services), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο πώλησης διαμερίσματος στον ουρανοξύστη επί της Μαρίνας.

Και «γιούπι» και «μπράβο», ωστόσο, η διαδικασία αγοράς τόσο ακριβών ακινήτων, δεν γίνεται συνήθως με την καταβολή διαθέσιμου και μόνον οβολού από τα διαθέσιμα των ιδιοκτητών. Οι περισσότεροι στρέφονται σε δανειακή χρηματοδότηση για την αποπληρωμή του συμβολαίου.

Όταν η Lamda Development έχει ήδη δανειστεί (πέρα από τα δικά της διαθέσιμα) για να ολοκληρώσει τα οικιστικά projects της πρώτης 5ετίας, οι υποψήφιοι αγοραστές αυτών, στρέφονται επίσης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα για δανειοδότηση.

Ως μια απολύτως αναμενόμενη «πινακωτή» ο αγοραστής έρχεται να δανειστεί σε καθεστώς εγγραφής δεύτερης προσημείωσης για το ίδιο κομμάτι γης και ανάπτυξης. Αυτό αυξάνει το ρίσκο των πιστωτριών τραπεζών, οι οποίες αναλαμβάνουν έκθεση σε δύο διαφορετικές κλίμακες δανεισμού.

Ακούγεται απλό αλλά δεν είναι, καθώς έως σήμερα το χρήμα που αφορά στο Ελληνικό παραμένει απολύτως εγχώριο…

Τα ναυτιλιακά τραβούν τώρα τη προσοχή του Κ.Μαραβέγια

Σε περίπτωση που …έχετε χάσει τα ίχνη του βουλευτή της Ν.Δ Κώστα Μαραβέγια να σας πληροφορήσουμε ότι χθες βρίσκονταν σε επιτροπή του κοινοβουλίου για την start up επιχειρηματικότητα και την ενέργεια. Μάλιστα επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ναυτιλία και την πρόκληση των καυσίμου μικρής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης όπως και για την χημική βιομηχανία.

Όπως ανέφερε «η χημική βιομηχανία, αλλά και οι θαλάσσιες μεταφορές και είναι και οι δύο, με το δικό τους τρόπο αυτοί οι τομείς, είναι συνδεδεμένοι και με το παρόν, αλλά και με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας».

Προφανώς τον ενδιαφέρον του βουλευτή για ξενώνες ηλικιωμένων, πεδίο για το οποίο ως γνωστόν εγκρίθηκαν 4 εκατομμύρια ευρώ επιχορήγηση στην συζυγό του, έχει εξασθενήσει. Λογικό.

Νέα είσοδος στην λιανική το ‘23

Μπορεί να υποφέρουμε από τη ακρίβεια και την αγωνία κάλυψης βασικών αναγκών αλλά εν πολλοίς ως καταναλωτές αναζητούμε νέες προτάσεις και συμφέρουσες αγορές όπως προκύπτει από κάθε σχετική έρευνα. Παράλληλα, η παγκοσμιοποίηση έχει δημιουργήσει global brands που γίνονται γνωστά πριν ακόμη αποκτήσουν παρουσία στην Ελλάδα.

Η στήλη διαθέτει ασφαλείς ενδείξεις πως την επόμενη χρονιά θα υπάρξει θεαματική είσοδος αλυσίδας λιανικής στην ελληνική αγορά από το εξωτερικό, η οποία θα εγκατασταθεί σε εμβληματική ανάπτυξη της πρωτεύουσας.

Κι άλλος με ποδήλατο…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ή χαρακτηριστική φιγούρα ποδηλάτη για την νέα Δημοκρατία. Μετά τις βόλτες του στην Πάρνηθα (τότε με τον Covid κι ενώ οι υπόλοιποι καθόμασταν μέσα) τον είδαμε με την ανάλογη στολή και στα Ιωάννινα.

Όμως ο «ανταγωνιστής» του όπως φαίνεται έχει επίσης σχέση με τον συγκεκριμένο νομό. Για την ακρίβεια είναι ο βουλευτής Ιωαννίνων και υφυπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς. Όπως δηλώνει ο ίδιος «όταν δεν είμαι στα Γιάννενα, στην εκλογική μου περιφέρεια, τα σαββατοκύριακα, ανεβαίνω στον Υμηττό για ποδήλατο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version