ΚΙΝΑΛ: Όλοι Σοσιαλδημοκρατία και ο Λοβέρδος Δεξιά

ΚΙΝΑΛ: Όλοι Σοσιαλδημοκρατία και ο Λοβέρδος Δεξιά
ΕΡΤ

O Γιάννης Αλμπάνης καταγράφει τα πεπραγμένα των πέντε στο debate της περασμένης Δευτέρας και εντοπίζει δύο πολιτικές. Του Ανδρέα Λοβέρδου και των υπολοίπων.

Η δημόσια συζήτηση για το debate του ΚΙΝΑΛ επικεντρώθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στο ποιος κέρδισε και το ποιος έχασε. Νομίζω ότι ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Καστανίδης μάλλον πρέπει να είναι περισσότερο ευχαριστημένοι από τους Νίκο Ανδρουλάκη και Παύλο Χρηστίδη. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει μια ιδιαίτερη στρατηγική την οποία υπηρέτησε. Η απουσία του Γιώργου Παπανδρέου δεν βλέπω πώς ακριβώς τον ωφέλησε.

Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι τα debate πολύ σπάνια κρίνουν εκλογικές αναμετρήσεις. Επομένως, δεν πρέπει να δίνουμε στις όποιες σχετικές εκτιμήσεις μεγαλύτερη σημασία από όση τους αντιστοιχεί.

Το ενδιαφέρον

Πιο σημαντικό θα ήταν να προσπαθήσουμε να επιχειρήσουμε γενικές πολιτικές εκτιμήσεις με βάση το debate και την όλη προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ. Η πρώτη παρατήρηση που θα έπρεπε να γίνει, είναι ότι το ενδιαφέρον των πολιτών είναι κατά πολύ μικρότερο από την προβολή που χαίρει η προεκλογική εκστρατεία του ΚΙΝΑΛ.

Τόσο η τηλεθέαση όσο και ο αριθμός των αναρτήσεων στα social media σχετικά με το debate, πιστοποιούν για μια ακόμα φορά την αναντιστοιχία των επιλογών των ΜΜΕ με τις προτεραιότητες της κοινωνίας. Δύσκολα μπορεί να μη σκεφτεί κανείς ότι η υπερπροβολή του ΚΙΝΑΛ δεν έχει τη σκοπιμότητα να ενισχυθεί το ΚΙΝΑΛ σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική

Η δεύτερη εκτίμηση που μπορεί να γίνει με βάση το debate, είναι ότι στο ΚΙΝΑΛ αν κι έχουμε 6 υποψήφιους, εντούτοις, οι πολιτικές γραμμές είναι δύο. Είτε ανοιχτά είτε έμμεσα οι κκ Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Χρηστίδης, Καστανίδης αλλά και ο κ. Παπανδρέου που απείχε χθες, υιοθετούν τη ρητορεία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας (η οποία βέβαια εμπεριέχει ισχυρή δόση νεοφιλελευθερισμού), προκρίνοντας μια τρόπον τινά “αριστερή” στροφή του κόμματος.

Δεδομένης της κεντρώας μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ, οι ομοιότητες στον πολιτικό λόγο των δύο κομμάτων είναι εμφανείς πια, κάτι που μάλλον δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα στην Κουμουνδούρου από ό,τι στη Χαριλάου Τρικούπη.

Στους αντίποδες των πέντε υποψηφίων τοποθετείται ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος σε σειρά ζητημάτων (όπως η εγκληματικότητα και το προσφυγικό) ασκεί κριτική στην κυβέρνηση από τα δεξιά. Αν κάποιος δεν γνώριζε το πρόσωπο και δεν το έβλεπε στο συγκεκριμένο πλαίσιο, πολύ δύσκολα θα συμπέρανε ότι πρόκειται για πολιτικό της Κεντροαριστεράς. Πιο πιθανό είναι να τον τοποθετούσε στην alt right.

Η αμηχανία

Τέλος, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς τη στρατηγική αμηχανία των υποψηφίων προέδρων. Στις ερωτήσεις για την οικονομική πολιτική ακούσαμε διάφορες απαντήσεις, αλλά καθαρή απάντηση δεν πήραμε. Δεν κατατέθηκε δηλαδή ένα σαφές οικονομικό πρόγραμμα που να είναι διακριτό από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Χωρίς όμως προγραμματική σαφήνεια και διακριτότητα, δεν μπορεί να υπάρξει πειστική εναλλακτική λύση. Και αυτό δεν αφορά βέβαια μόνο το ΚΙΝΑΛ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα