Αυτόματα λάθη

Αυτόματα λάθη

Για τους ίδιους λόγους που δόθηκε εσπευσμένα η εφάπαξ 13η σύνταξη τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να εντοπιστούν χωρίς καθυστερήσεις και αυτοί που αδίκως την έλαβαν

Η χορήγηση της εφάπαξ σύνταξης τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση, στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και αντιδράσεις από τους “συνήθεις υπόπτους” στο εξωτερικό.

Ήταν μια κίνηση υψηλής συμβολικής σημασίας για την κυβέρνηση, αλλά και πρακτικής για τους πολίτες, που έλαβαν το βοήθημα. Δυστυχώς όμως, όπως πολλοί φοβούνταν και όπως αποδείχθηκε τελικά, δεν το έλαβαν μόνο όσοι το είχαν απόλυτη ανάγκη, αλλά και αρκετοί, που δεν ανήκουν στους μη προνομιούχους, όπως για παράδειγμα κάποιοι βουλευτές.

Τα χρήματα που μοιράστηκαν τότε, προέκυψαν από την υπεραπόδοση στα έσοδα, που δημιούργησαν έκτακτο πλεόνασμα. Το ποσό έπρεπε να μοιραστεί πριν κλείσει ο χρόνος, ώστε να εγγραφεί στις δαπάνες και να μοιραστεί όλο.

Χρόνος για να ελεγχθούν όλοι οι δικαιούχοι δεν υπήρχε και η πιθανότητα να υπάρξουν λάθη, μέσω της αυτόματης εφαρμογής του συστήματος, είχαν επισημανθεί και εντός της κυβέρνησης. Όμως είτε θα γινόταν τότε, είτε δεν θα γινόταν καθόλου. Η απόφαση ελήφθη, για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και περιπτώσεις όπως αυτή του κ. Μπαλαούρα.

Αν το λάθος έγινε στον αυτόματο, η λύση χρειάζεται αποφάσεις και κυρίως ταχύτητα. Είναι κρίσιμο, να βρεθούν άμεσα αυτοί, που πήραν το βοήθημα, χωρίς να το δικαιούνται και τα χρήματα να επιστραφούν.

Και όπως και τον περασμένο Δεκέμβριο, η απόφαση για το βοήθημα, είχε και συμβολική και πρακτική σημασία, έτσι και τώρα πέρα από την ανάκτηση των χρημάτων, θα ήταν θετικό όσοι προνομιούχοι το έλαβαν, να το επιστρέψουν από μόνοι τους και να μην περιμένουν διασταυρώσεις και ελέγχους.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα