Οι αστυνομικοί είναι πιο χρήσιμοι από τους γιατρούς στην Ελλάδα, με 7 χιλιάδες κρούσματα

Οι αστυνομικοί είναι πιο χρήσιμοι από τους γιατρούς στην Ελλάδα, με 7 χιλιάδες κρούσματα
Από την παρουσίαση της ομάδας ΔΙΑΣ. Στην εκδήλωση είχε παραστεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Eurokinissi

Για άλλη μια φορά η Πολιτεία αιφνιδιάστηκε από κάτι που περίμενε να συμβεί. Παράλληλα, το παιχνίδι των δύο μέτρων και δύο σταθμών, συνεχίζεται.

Να συμφωνήσουμε όλοι σε κάτι. Μαγικές λύσεις για το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού, δεν υπάρχουν. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως αποδεικνύεται ειδικά τις τελευταίες ημέρες.

Αυτό όμως δε σημαίνει πως μπορεί κανείς να εμπαίζει τον μέσο πολίτη και να επηρεάζει την καθημερινότητά του με εφήμερες αποφάσεις, χωρίς να εμπνέει πλέον εμπιστοσύνη εξ αιτίας της ανακολουθίας αυτής.

Το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, εμφανίστηκε στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ και ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε τρία πράγματα.

Α. ότι δεν είναι δυνατή η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στα σώματα ασφαλείας, γιατί δεν είναι εύκολο να βρει κανείς να αντικαταστήσει ανεμβολίαστους αστυνομικούς σε περίπτωση που κριθεί πως πρέπει να βγουν σε αναστολές εργασίας, όπως σωστά ισχύει για τους υγειονομικούς.

Β. ότι η κυβέρνηση δεν κάνει “προχειρατζήδες”, δεν κάνει “ό,τι της κατέβει στο κεφάλι κάθε τρεις και λίγο”.

Γ. ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάει σε καθολικό lockdown ακόμη κι αν το εισηγηθούν με κάθε επισημότητα οι ειδικοί της επιτροπής, την ώρα που η χώρα οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στα 10 χιλιάδες κρούσματα τη μέρα, και με το ΕΣΥ να τεστάρει πάλι τα εύθραυστα όριά του.

Είναι χαρακτηριστικό πως λίγο μετά τον Μάκη Βορίδη, στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ και πάλι, μίλησε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαίδης, αναφέροντας πως στα λύματα της Αττικής καταγράφεται αύξηση της τάξης του 61%.

Βάσει των μετρήσεων εκτιμάται ότι η αύξηση του ιικού φορτίου θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 8 με 10 ημέρες στην Αττική και μέσα στο επόμενο 15νθήμερο σε όλη την Ελλάδα, ενώ δεν απέκλεισε τα κρούσματα να φτάσουν τα 8.000 τη μέρα.

Αυτή τη στιγμή βλέπουμε το “κύμα” των εορτασμών του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, των παρελάσεων, αλλά και γενικότερα της χαλάρωσης των μέτρων προς όλους, με τη κυβέρνηση να σπεύδει άρον άρον να φέρει νέες διατάξεις που αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους, ελπίζοντας πως έτσι θα πιέσει προς αύξηση των εμβολιασμών. Δυστυχώς όμως, το παιχνίδι της πειθούς έχει χαθεί.

Αυτό γιατί τα “έξυπνα μέτρα” που ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης δεν αφορούν όλους τους ανεμβολίαστους, αλλά εξαιρούνται για ακόμη μια φορά οι Εκκλησίες, παρά τις απόπειρες αιτιολόγησης της όλης κατάστασης που δε προβλέπει ελέγχους πιστών, ενώ παράλληλα εξαιρούνται και οι ένστολοι πάνω στο σκεπτικό που διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης. 

Μέσα σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου των δύο μέτρων και δύο σταθμών, το ΕΣΥ χτυπάει συναγερμό, δείχνοντας πως για άλλη μια φορά η Πολιτεία αιφνιδιάστηκε από κάτι που περίμενε να συμβεί.

Είναι σχεδόν παρανοϊκό, να δηλώνει δημοσίως η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα πως το σύστημα υγείας έχει περιορισμένες δυνατότητες για περαιτέρω επέκταση κλινών ΜΕΘ λόγω έλλειψης υγειονομικού προσωπικού, και πως οι εντατικολόγοι είναι λιγότεροι από τις πάγιες ανάγκες του συστήματος, και την ίδια ώρα η επίσημη κυβερνητική γραμμή να διατυπώνει με ιδεοληπτική εμμονή πως οι αστυνομικοί είναι “λίγοι” και δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

Είναι σχεδόν παρανοϊκό, να δηλώνει δημοσίως η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα πως οι γιατροί θα “αναγκαστούν” να διαλέγουν τους ασθενείς που θα μπαίνουν στις ΜΕΘ σε περίπτωση που αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα, και την ίδια ώρα η επίσημη κυβερνητική γραμμή να λειτουργεί με ατολμία απέναντι στο βαθύ εκλογικό κοινό της.

Είναι επίσης επικίνδυνο να ακούς την καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, να λέει πως η Ελλάδα θα απαριθμούσε 3.000 λιγότερους θανάτους από κορονοϊό εάν λαμβάνονταν μέτρα προστασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και την ίδια ώρα η επίσημη κυβερνητική γραμμή να διατείνεται πως στα ΜΜΜ πάνε όλα ρολόι.

Να θυμίσουμε εδώ πως πριν λίγους μήνης η Κυβέρνηση υλοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα  ενίσχυσης της Ελληνικής Αστυνομίας με τον προϋπολογισμό του προγράμματος να ξεπερνά συνολικά το ποσό των 31.000.000 ευρώ, με προμήθεια 675 οχημάτων, 15.690 αλεξίσφαιρων γιλέκων, καθώς και μεγάλου αριθμού ατομικών εφοδίων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο οι αρχές προχώρησαν στη πρόσληψη τουλάχιστον 5.200 αστυνομικών και την αγορά νέου στόλου οχημάτων. Ακόμη, εν μέσω πανδημίας ο προϋπολογισμός για το 2021 προβλέπει αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 30% στα 5,4 δις ευρώ και περικοπές στις δαπάνες για την υγεία κατά 572 εκατομμύρια ευρώ. Να προσθέσουμε και τις προσλήψεις 1000 Επαγγελματιών Οπλιτών του Στρατού Ξηράς και 1.030 προσλήψεις για τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, που ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί, και στο μείγμα αυτό να προσθέσουμε το όργιο αστυνομικής καταστολής που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες, για να μπορέσουμε να έχουμε τη μεγάλη εικόνα του όλου πράγματος.

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει ακέραιο τον κατασταλτικό μηχανισμό της καθώς και τους μεγαλύτερους “ιερούς” συμμάχους της, και την ίδια ώρα παραδέχεται ωμά πως δεν διατίθεται να στηρίξει ενεργά την κοινωνία, σε περίπτωση που κληθεί εκ του αναπόφευκτου αποτελέσματος να λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα.

Ναι, συμφωνούμε πως μετά από τόσους μήνες εγκλεισμού και ψυχολογικής πίεσης, ένα γενικό lockdown δεν το θέλει κανείς. Αυτό όμως που κανείς δεν επιθυμεί πραγματικά, είναι να συνεχιστούν οι επίσημες πολιτειακές διγλωσσίες που περισσότερο μπερδεύουν τον κόσμο, παρά τον καθησυχάζουν εν όψει της επόμενης μέρας. Ο μέσος πολίτης θέλει να αισθανθεί έστω και τώρα ασφάλεια, κοινωνική πρόνοια με ένα ισχυρό ΕΣΥ, ουσιαστική αρωγή στο οικονομικό πεδίο (όπου έρχεται και η ακρίβεια), για να δει το άμεσο μέλλον του με ελπίδα, βιώνοντας μια “αναγκαστική, νέα κανονικότητα”. Θέλει να νοιώσει πως υπάρχει ένα κλίμα συναίνεσης που υπερβαίνει μικροπολιτικές αντιθέσεις.

Στο δια ταύτα, αν είναι να ληφθούν μέτρα διεύρυνσης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμών, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αφορούν τους πάντες που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή, και όχι μονάχα όσους είναι πιο δύσκολο να δυσαρεστηθούν. Γιατί ξέρετε, οι γιατροί που αντέδρασαν στο μέτρο των αναστολών, και πάλι στα πόστα τους είναι την ώρα της κρίσης, δουλεύοντας διπλοβάρδιες.

Από την άλλη, οι ένστολοι και οι ιερείς που απολαμβάνουν τις εξαιρέσεις, παραμένουν ανεμβολίαστοι σε πολύ μεγάλο ποσοστό (30% στην αστυνομία) και δίνουν το λάθος παράδειγμα που διέπει διαχρονικά αυτή τη χώρα. Ότι πάντα, ο καλός πελάτης θα λαμβάνει και τα αντίστοιχα δώρα.

Προσωπικά δεν αισιοδοξώ καθόλου, εκτιμώντας πως τους επόμενους μήνες έρχεται μια πανδημία μέσα στην ίδια τη πανδημία. Η πανδημία του διχασμού και των άκρων. Φυσικά οι ευθύνες είναι σαφείς, καθαρές, και κοιτάζουν προς τα ψηλά, αλλά η ενεργοποίηση του υπερόπλου της ατομικής ευθύνης θα βρει και πάλι το δρόμο της προς τα ακροατήρια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα