Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους σχεδόν παντού, μη μετράτε κρούσματα στις Εκκλησίες

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους σχεδόν παντού, μη μετράτε κρούσματα στις Εκκλησίες

Το δόγμα της κυβέρνησης είναι μέτρα σχεδόν παντού για τους ανεμβολίαστους, ωστόσο για ακόμη μια φορά δίστασε να αγγίξει τον πυρήνα του θρησκευτικού της "ακροατηρίου".

Δύο μέτρα και δύο σταθμά πάλι από την κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας, με “όχημα” τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης από τον υπ. Υγείας, Θάνο Πλεύρη, για την ανάσχεση των κρουσμάτων που καταγράφουν καθημερινά ρεκόρ.

Μπορεί ο σκοταδισμός να σκοτώνει διαχρονικά, ωστόσο για την κυβέρνηση, ο κορονοϊός εντός των θρησκευτικών χώρων, δεν σκοτώνει το ίδιο. Να θυμίσουμε βέβαια πως ο αρμόδιος υπουργός είχε τοποθετηθεί το βράδυ της Δευτέρας για το θέμα, ισχυριζόμενος πως η μετάδοση της νόσου είναι πολύ μεγαλύτερη στην εστίαση παρά στις εκκλησίες. Ο Θάνος Πλεύρης απέφυγε να σχολιάσει την αποτυχία της κυβέρνησης στο να ελέγξει αλλά κυρίως στο να αποτρέψει φαινόμενα συνωστισμού όπως αυτό του Αγίου Δημητρίου, όπου είδαμε εικόνες αντίστοιχες με τις περσινές, και σήμερα, το μέτρα που ανακοινώθηκαν ευθυγραμμίστηκαν απόλυτα με τις τοποθετήσεις αυτές.

Για του λόγου το αληθές, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, θα χρειάζονται μεν δύο τεστ για μη εμβολιασμένους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, ωστόσο δεν θα χρειάζονται για την άσκηση του θρησκευτικού δικαιώματος εντός των αντίστοιχων χώρων. Με άλλα λόγια, η αυτονόητη χρήση της μάσκας και η τήρηση των υγειονομικών μέτρων θα συνεχίσουν να επαφίονται στη διάθεση του ιερέα, ο οποίος όπως αποδείχθηκε σε περιπτώσεις σαν εκείνη των εορτασμών της Θεσσαλονίκης, μπορεί να κινείται και υπεράνω του Νόμου.

Είναι ακόμη σχεδόν αχρείαστο να γράψουμε πως ειδικά στους θρησκευτικούς χώρους, οι πιστοί προσκυνούν κατεβάζοντας τις μάσκες τους, λαμβάνουν Θεία Κοινωνία, ενώ από τις 25 Οκτωβρίου στους ναούς επιτρέπονται 1 άτομο ανα 2 τ.μ από 1 άτομο ανά 15 τ.μ που ίσχυε με την προηγούμενη απόφαση.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ακόμη, πως ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δήλωνε πριν μία εβδομάδα πως οι πιστοί πρέπει να φορούν μάσκα σε όλη την διάρκεια του εκκλησιασμού τους και των λιτανειών, ενώ ζητούσε υποχρεωτικά τεστ ανίχνευσης κορονοϊού “για όλους τους εργαζόμενους, εμβολιασμένους ή όχι”.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα είναι τα εξής:

  • Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για τους άνω των 18
  • Επέκταση της καμπάνιας εμβολιασμού με μηνύματα και τηλεοπτικά σποτ
  • Υποχρεωτικά δύο τεστ (rapid ή pcr) εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους , συμπεριλαμβανομένων αυτών σε χώρους λατρείας
  • H πρόσβαση σε τράπεζες, Δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης θα γίνεται μόνο με pcr ή rapid test για τους μη εμβολιασμένους
  • Δεν θα χρειάζεται τεστ για τις αναγκαίες δραστηριότητες, για τρόφιμα, φαρμακεία ή άσκηση θρησκευτικού δικαιώματος

Τι ισχύει για τη μάσκα

Χρήση προστατευτικής μάσκας (οδηγίες χρήσης στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.17917/22.3.2021 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας):

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου, β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

Σε συνέχεια των παραπάνω, οι έλεγχοι θα γίνονται με επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών και εγγράφου ταυτοπροσωπίας ενώ οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται στα 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιτροπή ειδικών έθεσε στη κυβέρνηση το ζήτημα επαναφοράς της υποχρεωτικότητας της μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και για όλους, ωστόσο η πρόταση αυτή φαίνεται πως απορρίφθηκε, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας. Ακόμη, δεν προκρίθηκε το μέτρο απαγόρευσης των “νάυλον” στους εξωτερικούς χώρους εστίασης, καθώς ως αντίμετρο προτάθηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων, αρχής γενομένης από το ερχόμενο Σάββατο.

Μένει πλέον να δούμε πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση μέσα στο επόμενο διάστημα σε περίπτωση που δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά τα παραπάνω μέτρα, καθώς σε κάθε περίπτωση η λογική του “μη μετράτε κρούσματα”, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως λογική. Εκτός αν μιλάμε για την Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα