Καιρός: Έρχονται 40ρια στην Ελλάδα – Τα ρεκόρ του καύσωνα στη Μ. Βρετανία

Καιρός: Έρχονται 40ρια στην Ελλάδα – Τα ρεκόρ του καύσωνα στη Μ. Βρετανία
Καύσωνας στη Μεγάλη Βρετανία AP Photo/Alberto Pezzali

Ο καιρός στη Μεγάλη Βρετανία θυμίζει έντονα την καλοκαιρινή Ελλάδα τα τελευταία 24ώρα. Αναλύει ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Οι πολύ θερμές αέριες μάζες που έφτασαν στη ΒΔ Ευρώπη και κυμαίνονταν σε επίπεδα κατά 15 βαθμούς Κελσίου από τη μέση τιμή της εποχής, προκάλεσαν χθες, 19 Ιουλίου 2022 ρεκόρ θερμοκρασιών όλων των εποχών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε 34 πόλεις ξεπέρασε ο υδράργυρος το παλαιό ρεκόρ των 38.7 βαθμών Κελσίου που είχε σημειωθεί στο Cambridge to 2019 και η μέγιστη θερμοκρασία που σημειώθηκε ήταν οι 40.3 βαθμοί Κελσίου σύμφωνα με το Met Office.


Στο βίντεο που ακολουθεί μπορούμε να διακρίνουμε αρχικά ότι οι αέριες μάζες που επηρέασαν τη ΒΔ Ευρώπη τις επόμενες μέρες κινούνται ανατολικά και αποκόπτονται από τη γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας χωρίς να μας επηρεάζουν.

Το επόμενο διήμερο στη χώρα μας θα διατηρηθεί το μελτέμι το οποίο θα μεταφέρει πιο δροσερές αέριες μάζες από τα Βορειοανατολικά (Μαύρη Θάλασσα), ωστόσο από την Παρασκευή που εξασθενεί το μελτέμι μεταφέρονται θερμότερες αέριες μάζες από τις ακτές της Βορειοδυτικής Αφρικής (Μαρόκο και Αλγερία) που ανεβάζουν τη θερμοκρασία στη Δυτική κυρίως Ελλάδα.

Οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν θα διατηρηθούν υψηλές μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΥ και οι τιμές αυτές είναι αρκετά συνήθεις για το “κλασσικό” Ελληνικό καλοκαίρι , όπου πάντοτε ξεπερνάμε τους 40 βαθμούς Κελσίου.


Στο Twitter δείτε τις θερμοκρασίες του τετραημέρου Παρασκευής- Δευτέρας

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης EFI ( Extreme Forecast Index ) την Κυριακή διατηρείται μέχρι τον πορτοκαλί χρωματικό δείκτη , ενώ αντίθετα στην γειτονική Ιταλία και τη Νότια Γαλλία φτάνει και σε κόκκινο δείκτη έντασης του φαινομένου.


Δείκτης EFI Κυριακής

Σε πρόσφατη ανάρτησή μας στο Twitter που περιελάμβανε και τις ακραίες τιμές της ΒΔ Ευρώπης είχαμε επισημάνει ότι το φαινόμενο δεν δείχνει κάποια ακραία κατάσταση από πλευράς θερμοκρασίων για την χώρα μας.

Εκείνο το στοιχείο πάντως που πρέπει να εξετάσουμε είναι η διάρκεια του φαινομένου κάτι για το οποίο θα έχουμε την δυνατότητα να απαντήσουμε με πιο σαφή στοιχεία το επόμενο διήμερο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα