Άρση Μέτρων: Από 18 Μαΐου οι μετακινήσεις σε ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη

Άρση Μέτρων: Από 18 Μαΐου οι μετακινήσεις σε ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη
Αυστηρός έλεγχος στα διόδια Eurokinissi

Από την Κυριακή επιτρέπονται οι λειτουργίες αλλά και μυστήρια, γάμοι και βαπτίσεις, με τη συμμετοχή πιστών, αλλά με «πλαφόν» στον αριθμό των πιστών.

Από την Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπεται η μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα μεταξύ νομών, αλλά και στην Κρήτη. Πιθανόν από τις 25 Μαΐου να επιτραπεί η μετακίνηση και στα υπόλοιπα νησιά, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως ανέφερε σήμερα μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ επιστρέφουν και οι πιστοί στους χώρους λατρείας με αριθμητικούς περιορισμούς όμως, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα των χώρων.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε στη σημερινή του ενημέρωση για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας:

«Η χθεσινή πρώτη ημέρα του δεύτερου σταδίου άρσης των μέτρων κατά την οποία άνοιξαν τα σχολεία αλλά και πολλές επιχειρήσεις κύλησε σχετικά ομαλά αν εξαιρέσει κανείς κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε κάποια σημεία πληρωμής λογαριασμών της ΔΕΗ, τα οποία και αντιμετωπίστηκαν άμεσα και έγκαιρα. Η γενική εικόνα είναι ότι τηρήθηκαν τα μέτρα προφύλαξης. Μένει βέβαια αυτό και να αποτυπωθεί και στους αριθμούς και αυτό θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα γιατί οι αριθμοί που βλέπουμε τώρα αποτυπώνουν όπως τονίζουμε διαρκώς, την συμπεριφορά μας πριν 10-14 ημέρες.

Από την αρχή αυτής της κρίσης ενημερώνουμε έγκαιρα για κάθε μέτρο, για το τι ισχύει σε κάθε φάση της προσπάθειάς μας. Θα ήθελα λοιπόν να σας ενημερώσω ότι από την Δευτέρα 18 Μαΐου θα επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα μεταξύ δηλαδή νομών, περιφερειακών ενοτήτων αλλά και στη νήσο Κρήτη. 

Υπάρχει υποδομή σε κάθε μία από τις περιοχές αυτές για την αντιμετώπιση περιστατικών εφόσον αυτά προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι πρόθεση μας είναι η μετακίνηση στα νησιά να επιτραπεί από τις 25 Μαΐου και μετά και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, μία απόφαση που θα οριστικοποιηθεί και το τονίζω αυτό θα οριστικοποιηθεί στα μέσα της άλλης εβδομάδας και με δεδομένη την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα αλλά και στα νησιωτικά μας συμπλέγματα. Όπως γνωρίζετε παρακολουθούμε την κατάσταση καθημερινά και με βάση τα πραγματικά δεδομένα και μόνο, κινούμαστε μέχρι σήμερα».  

Ένας πιστός ανά 10 τ.μ. στις εκκλησίες και με μέγιστο όριο τα 50 άτομα

«Στη συνέχεια θα ήθελα να αναφερθώ στους χώρους λατρείας και στο τι θα ισχύει σε αυτούς από την Κυριακή 17 Μαΐου. Από την Κυριακή λοιπόν επιτρέπονται οι λειτουργίες αλλά και μυστήρια, γάμοι και βαπτίσεις, με τη συμμετοχή πιστών για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Ο αριθμός πιστών που μπορεί να συμμετέχει καθορίζεται από την αναλογία, ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50 άτομα. Για παράδειγμα, ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 400 τ.μ. μπορεί να δεχτεί έως 30 πιστούς, ενώ ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 800 ή 1000 ή 1.500 τ.μ., μπορεί να δεχτεί έως 50 άτομα. Επιπλέον, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού. Σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους αποσαφηνίζεται ότι ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπεύθυνων συναντήσεων».

Φυσιολογικό να πάει ο κόσμος στις παραλίες αλλά κρατείστε αποστάσεις 

«Στη συνέχεια θα ήθελα να τονίσω ξανά πόσο σημαντική είναι η τήρηση των αποστάσεων. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις τις επόμενες μέρες θα έχουμε σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας. Πολλοί θα πάνε σε παραλίες, κάτι απολύτως φυσιολογικό. Πρέπει να υπενθυμίσουμε την ανάγκη τήρησης των αποστάσεων ανάμεσα στις διαφορετικές παρέες και στους ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε. Είναι σημαντικό για να προστατεύσουμε την προσπάθειά μας».  

Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας για δομές μεταναστών έως τις 21 Μαΐου 

«Σε σχέση με τα επιχειρησιακά ζητήματα θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι παρατείνονται μέχρι τις 21 Μαΐου τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας που αφορούν όσους διαμένουν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και δομές φιλοξενίας, σε όλη την επικράτεια, μετά από σχετική απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων».  

Ευχαριστίες της Πολιτικής Προστασίας σε νοσηλευτές και πυροσβέστες

«Θα ήθελα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών και νοσηλευτριών και εκ μέρους της οικογένειας της Πολιτικής Προστασίας να τους ευχαριστήσουμε για ακόμη μία φορά για όσα προσφέρουν στην παρούσα υγειονομική κρίση, αλλά και καθημερινά, για όλες τις μάχες που δίνουν στο πλευρό των ασθενών, βοηθώντας τους να βγουν νικητές. Τους τελευταίους μήνες το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και με την αυταπάρνηση και την ετοιμότητα που έχει συμβάλει αποφασιστικά στα πολύ θετικά αποτελέσματα που έχουμε μέχρι στιγμής. 

Τέλος θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στους άντρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο γιορτάζει σήμερα τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του με τον νόμο του 4661 του 30΄ και με αφορμή τη σημερινή ημέρα, να τους ευχαριστήσω δημόσια για την συμμετοχή τους στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας. Η συνδρομή των ανδρών και γυναικών του Πυροσβεστικού Σώματος είναι καθοριστική τόσο στο επίπεδο ιχνηλάτησης των στενών επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων όσο και στην επιτήρηση της καραντίνας, της απομόνωσης κατοίκων, όσων ήρθαν από το εξωτερικό. Το Πυροσβεστικό μας Σώμα είναι παντού, καταθέτει ψυχή και καρδιά καθημερινά, εκεί στην πρώτη γραμμή. Με αυταπάρνηση σώζει ζωές, προστατεύει περιουσίες, διαφυλάσσει το φυσικό πλούτο της πατρίδας μας. Τους ευχαριστούμε, τους ευγνωμονούμε. Και όλοι εμείς στην Πολιτική Προστασία, περήφανοι στο πλευρό τους, την υπηρετούμε και υπηρετούμε τις κοινές μας Αρχές και Αξίες».

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα