Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: "Διαστρέφει τα επιστημονικά συμπεράσματα η πλευρά του κοσμηματοπώλη"

Από το σημείο της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου
Από το σημείο της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου EUROKINISSI

Τι απαντούν πηγές της πλευράς Κωστόπουλου στην υπερασπιστική γραμμή του κοσμηματοπώλη η οποία επικαλείται ιατροδικαστική έκθεση του πραγματογνώμονα που διόρισε.

Σε ενδεχόμενα προβλήματα υγείας που δεν έχουν καμία σχέση με τον άγριο ξυλοδαρμό τον οποίο υπέστη ο Ζακ Κωστόπουλος, αποδίδει το θάνατο του άτυχου άνδρα η υπεράσπιση του κοσμηματοπώλη, επικαλούμενη την έκθεση που συνέταξε ο τεχνικός σύμβουλος της. Αντιεπιστημονική και αντίθετη προς τα νεκροτομικά ευρήματα, αλλά και εκείνα των τοξικολογικών εξετάσεων, χαρακτηρίζει τη θέση αυτή το περιβάλλον της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κοσμηματοπώλη, Χάρης Αναγνωστόπουλος, αναφέρει σε δήλωσή του ότι τα στοιχεία της δικογραφίας που έλαβε υπόψη της η έκθεση του τεχνικού συμβούλου, οδηγούν «πλήρως αιτιολογημένα και εμπεριστατωμένα στο συμπέρασμα, ότι η αιτία θανάτου του Ζαχαρία Κωστόπουλου είναι άσχετη, ξένη και ασύνδετη προς την κρινόμενη συμπεριφορά του εντολέα μου». Μάλιστα, μέσω της έκθεσης του τεχνικού συμβούλου, η υπεράσπιση, φτάνει στο σημείο να αποδώσει ευθύνες στο ίδιο το θύμα εξαιτίας της ελάχιστης χρήσης αλκοόλ, που εντοπίστηκε στο αίμα του, ενώ ισχυρίζεται ότι ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης προχώρησε σε λανθασμένα συμπεράσματα στο δικό του πόρισμα.

Συγκεκριμένα, η ιατροδικαστική γνωμοδότηση του πραγματογνώμονα, Παντ. Αλεξάνδρου, που διορίστηκε από την πλευρά του κοσμηματοπώλη, υποστηρίζει ότι «ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος απεβίωσε λόγω ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεων από καρδιακή αρρυθμία ή/και από αγγειόσπασμο σε έδαφος α) καρδιακής ανεπάρκειας, η οποία αποδεικνύεται από την ιστολογική εξέταση των πνευμόνων, στον οποίο διαπιστώνονται κύτταρα καρδιακής ανεπάρκειας, β) βαρείας ηπατικής βλάβης και γ) συνδρόμου της επίκτητης ανοσοανεπάρκειας σε συνδυασμό (HIV) με τη χρήση αιθυλικής αλκοόλης». Παράλληλα, καταλήγει ότι «σε κάθε περίπτωση οι κακώσεις που υπέστη στα μαλακά μόρια δε μπορεί να έχουν αιτιώδη συνάφεια με τις ήδη προεγκατασταθείσες ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου, οι οποίες είχαν προδιαγεγραμμένη πορεία αυτοτελή και ανεξάρτητη και μη αναστρέψιμη εξαιτίας των όλως βαρέων συντρεχόντων επιβαρυντικών παραγόντων και νοσημάτων του θανόντος».

«Η έκθεση πάσχει από υποκειμενισμό»

Ωστόσο, πηγές από την πλευρά του Ζακ Κωστόπουλου, υποστηρίζουν πως τα συμπεράσματα κρίνονται αντιεπιστημονικά και αντίθετα προς τα ευρήματα της νεκροτομής και των τοξικολογικών εξετάσεων. «Ειναι μια έκθεση που πάσχει από υποκειμενισμό και διαστρέφει τα επιστημονικά συμπεράσματα που είναι αδιαμφισβήτητα» αναφέρει το περιβάλλον της οικογένειας, επισημαίνοντας πως αντίθετα με τις εκτιμήσεις που προτάσσει η υπεράσπιση, ο Ζακ Κωστόπουλος δεν έπασχε ούτε από καρδιακή, ούτε από ηπατική ανεπάρκεια».

Αναφορικά δε με τις κακώσεις των μαλακών μορίων, τις οποίες επικαλείται η ιατρική γνωμοδότηση, που προσκόμισε στην ανάκριση η υπεράσπιση, επισημαίνεται πως τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν χωστί να λαμβάνονται υποψη τα στοιχεία της νεκροτομής και των ιστολογικών εξετάσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ζακ Κωστόπουλος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ζακ Κωστόπουλος: Ο Συνήγορος του Πολίτη "επισφραγίζει" την ΕΔΕ για τους 8 αστυνομικούς

Ζακ Κωστόπουλος: Έρευνα για την αποκάλυψη του News 24/7 περί απόταξης αστυνομικών

Οικογένεια Ζακ Κωστόπουλου: Ήταν αδύνατο να μη ζητήσουμε την ορθή ποινική κατηγορία

SHARE: