Δωρεάν στάθμευση για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα

Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο
Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο ΑΠΕ

Από την 1η Ιανουαρίου θα εκδίδεται ειδικό σήμα απαλλαγής από το τέλος στάθμευσης μέσω του gov.gr.

Ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν επιπλέον οφέλη για τους κατόχους ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Πέραν των κινήτρων αγοράς, μέσω του προγράμματος "Κινούμαι Ηλεκτρικά" του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με την επιδότηση στην τιμή, έρχεται τώρα ένα ακόμα bonus, ως προς τη χρήση.

Οι κάτοχοι ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αμιγώς ηλεκτρικών αλλά και plug-in hybrid που έχουν ηλεκτρικό μοτέρ και θερμικό κινητήρα, αλλά στην πόλη κινούνται ως επί το πλείστον ηλεκτρικά (με εκπομπές CO2 έως 50 γρ./χλμ.), θα μπορούν από την 1η Ιανουαρίου 2021 να εκδίδουν μέσω του gov.gr, το ειδικό σήμα απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής τελών στάθμευσης στα κέντρα των πόλεων.

Αυτό προβλέπει κοινή απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και των υφυπουργών Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου και υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη (ΦΕΚ Β 5570/17-12-2020).

Η δωρεάν στάθμευση για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης των δήμων, θα ισχύσει για την περίοδο 1/1/2021 – 31/12/2022.

Η εκτύπωση του ειδικού σήματος, στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του ηλεκτροκίνητου οχήματος, είναι απλή. Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή είτε μέσω του gov.gr ακολουθώντας τη «διαδρομή»: Πολίτης και Καθημερινότητα - Περιβάλλον και Ποιότητα ζωής – Ηλεκτροκίνηση – Σήμα δωρεάν στάθμευσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων είτε απευθείας μέσω του συνδέσμου https://electric-vehicles.services.gov.gr.

Οι δικαιούχοι πιστοποιούνται αρχικά με τους κωδικούς Taxisnet, ενώ ακολούθως εισάγουν τον Αριθμό Πινακίδων Κυκλοφορίας του οχήματος και τον ΑΦΜ του κύριου ή/και κατόχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρμόδιο όργανο για τον έλεγχο της ύπαρξης και της εγκυρότητας του ειδικού σήματος είναι η Δημοτική Αστυνομία. Εάν κατά τη διενέργεια ελέγχου διαπιστωθεί ότι τα στοιχεία του οχήματος δεν ταυτίζονται με τα δεδομένα που τηρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τότε η Δημοτική Αστυνομία βεβαιώνει παράβαση για παράνομη στάθμευση. Όποιος καταλαμβάνεται να κατέχει πλαστό ή παραποιημένο ειδικό σήμα ή να κάνει χρήση αυτού, τιμωρείται με τις ποινές του άρθρου 216 του Ποινικού Κώδικα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ηλεκτροκίνηση
SHARE:

24Media Network