Εφιαλτική η νύχτα σε Αρχαία Ολυμπία, Εύβοια και Μεσσηνία – Μαίνονται οι φωτιές

Εφιαλτική η νύχτα σε Αρχαία Ολυμπία, Εύβοια και Μεσσηνία – Μαίνονται οι φωτιές
Από τη φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία. Eurokinissi

Σε εξέλιξη οι φωτιές σε Ηλεία, Μεσσηνία και Εύβοια, όπου εκκενώνονται κι άλλα χωριά. Μάχη με τις φλόγες για να σωθεί ο αρχαιολογικός χώρος στην Αρχαία Ολυμπία.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν σήμερα το πρωί οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να το κρατήσουν μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο, που μίλησε το πρωί της Πέμπτης στην ΕΡΤ, ο αρχαιολογικός χώρος δεν είναι ακόμα ασφαλής.

Εκτός από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, στην μάχη συμμετείχαν μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, τα οποία άνοιγαν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες γύρω από τον Αρχαία Ολυμπία, ενώ ανέλπιστος σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν η άπνοια που επικράτησε καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Πέντε εναέρια μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας στην Αρχαία Ολυμπία, δίνοντας, μαζί με τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, τη μάχη για να μην φθάσει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούν 174 πυροσβέστες, με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν ήδη ενημερωθεί οι κάτοικοι των κοινοτήτων Λαντζόι και Λιναριά, προκειμένου να είναι έτοιμοι, αν χρειαστεί να γίνει εσπευσμένα απομάκρυνση των πολιτών στις περιοχές αυτές.

Στην Εύβοια, η φωτιά μαίνεται για τρίτη ημέρα. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε τέσσερα κύρια μέτωπα: μία εστία φωτιάς είναι στον οικισμό των Ροβιών, μία δεύτερη πέρασε πάνω τη μονή του Οσίου Δαυίδ και καίει προς τους οικισμούς Μαρούλι και Κούλουρο, το τρίτο μέτωπο είναι βόρεια του χωριού των Κουρκουλών και ένα ακόμα κοντά στο χωριό Δάφνη.

Στις 7:30 άρχισε η εκκένωση του χωριού Κεχριές του Δήμου Ελυμνίων Μαντουδίου-Αγίας Άννας.

Το πρωί της Πέμπτης, ακόμη δύο χωριά εκκενώθηκαν, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιώργο Τσαπουρνιώτη. Πρόκειται για τους οικισμούς Αμέλαντες και Κεραμειά, που βρίσκονται βορειότερα από το μέτωπο του Δρυμώνα, του Οσίου Όσιο Δαυίδ και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί, όπου χθες δινόταν μάχη για να μην προχωρήσει η φωτιά προς το χωριό Σκεπαστή.

Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 165 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 57 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Φωτιά στη Β. Εύβοια. Eurokinissi

 

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στην περιοχή Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία. Στην περιοχή επιχειρούν 28 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 11 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Χαρδαλιάς: Επτά φωτιές σχεδόν ταυτόχρονα στην Ηλεία

Σημειώνεται ότι ειδικά για την Αρχαία Ολυμπία, κατά την βραδινή έκτακτη ενημέρωση που παραχώρησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε το γεγονός ότι στην περιοχή σημειώθηκαν από πρωί επτά πυρκαγιές, εκ των οποίων οι τέσσερις στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι εξαιρετικά ύποπτο αυτό που έχει συμβεί και για τους λόγους αυτούς διενεργείται και σχετική έρευνα από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ).

Διακοπή της κυκλοφορίας

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Τριπόλεως-Πύργου έχει διακοπεί, από το 124ο χλμ., έως το 130ο χλμ. Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να μην μετακινούνται λόγω της πυρκαγιάς προς Ηράκλεια, Πελόπιο, Πλάτανο, Καυκώνια, Κοσκινιά, Πουρνάρι, Χελιδόνι, Μάγειρα, Κλαδέο, και Μοίρακα. Στις περιοχές πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από εναέρια μέσα. Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι προσεκτικοί κατά την μετακίνησή τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα