Κακοκαιρία Μπάλλος: Χάος στη χώρα – Κλειστοί δρόμοι και δεκάδες εγκλωβισμοί

Κακοκαιρία Μπάλλος: Χάος στη χώρα – Κλειστοί δρόμοι και δεκάδες εγκλωβισμοί
Εικόνα από τον Νέο Κόσμο εν μέσω κακοκαιρίας Μπάλλου INTIME NEWS

Αμέτρητα προβλήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, προκάλεσε η κακοκαιρία Μπάλλος, που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία την Παρασκευή.

Στο έλεος της κακοκαιρίας Μπάλλος βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Πέμπτης (14/10) σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα με τις σφοδρές βροχοπτώσεις δημιούργησαν ουκ ολίγα προβλήματα τόσο στην περιφέρεια όσο και στην Αττική, η οποία βίωσε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι, διακοπές κυκλοφορίας, εγκλωβισμοί ανθρώπων, περιοχές “κομμένες” στα δύο, κλείσιμο σχολείων και χιλιάδες κλήσεις στην πυροσβεστική για άντληση υδάτων και κοπές δέντρων περιλάμβανε η πρώτη μέρα του “Μπάλλου”, ο οποίος αναμένεται να συνεχιστεί και την Παρασκευή (15/10) με εξίσου έντονα φαινόμενα.

Εικόνα από το Νέο Κόσμο εν μέσω κακοκαιρίας Μπάλλου INTIME NEWS

Στην Αττική, στους δρόμους επικράτησε από νωρίς χάος που συνεχίστηκε μέχρι τις απογευματινές ώρες. Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου έλαβαν μήνυμα από το 112 με συστάσεις να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις την ώρα που κεντρικοί δρόμοι έκλεισαν λόγω συσσώρευσης υδάτων ενώ υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης του Ιλισσού ποταμού.

Ο Ιλισσός ποταμός στην κακοκαιρία Μπάλλος INTIME NEWS

Απίστευτες εικόνες είδαν το φως της δημοσιότητας όταν λεωφορείο εγκλωβίστηκε κάτω από τη γέφυρα του “Σταύρος Νιάρχος” στην παλαιά λεωφόρο Ποσειδώνος ενώ μαθητές στη Νέα Φιλαδέλφεια ανέβηκαν σε θρανία για να βγουν από το σχολείο τους.

παλιά λεωφόρος Ποσειδώνος κάτω από τη γέφυρα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Eurokinissi

Επιβάτες εξέρχονται από το λεωφορείο που σταμάτησε στην Παλαιά Λεωφόρο Ποσειδώνος AP

twitter

Η Κέρκυρα, που “κόπηκε” στα δύο λόγω κατολισθήσεων, τέθηκε σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Οχήματα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά ενώ οδηγοί ΙΧ εγκλωβίστηκαν από τις πλημμύρες στις περιοχές Μεσογγή και Μωραΐτικα και χρειάστηκε επέμβαση ελικοπτέρου.

Πάνω από 1.000 κλήσεις στην πυροσβεστική

Σε 1.164 ανέρχονται συνολικά οι κλήσεις που έχει λάβει το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο και κοπές δέντρων., εξαιτίας της κακοκαιρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει πλήξει όλη τη χώρα. Παράλληλα, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η πυροσβεστική, σε εφαρμογή παραμένει το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα, παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφ’ όσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Πιο αναλυτικά:

1. Η Περιφέρεια Αττικής δέχτηκε 646 κλήσεις κυρίως σε περιοχές του λεκανοπεδίου ως κάτωθι:

* 560 για αντλήσεις υδάτων

* 36 για απεγκλωβισμό ατόμων από ανελκυστήρες

* 25 για κοπές δέντρων

* 22 για απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημεία

* 3 για αφαιρέσεις αντικειμένων

Ακόμη η Πυροσβεστική αναφέρει ότι στην περιοχή Ήμερος Πεύκος στο Πικέρμι Αττικής είναι σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό οχήματος, που σύμφωνα με πληροφορίες, παρασύρθηκε από ορμητικά νερά. Επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 3 οχήματα, καθώς και η ομάδα έρευνας διάσωσης της 1ης ΕΜΑΚ.

2. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δέχτηκε 490 κλήσεις κυρίως στο νησί της Κέρκυρας για άντληση υδάτων, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 60 απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο. Στη περιοχή έχει μεταβεί Ε/Π του ΕΚΣΕΔ καθώς και ακτοπλοϊκώς η 5η ΕΜΑΚ. Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή ενώ συνδρομή παρέχει η τοπική αυτοδιοίκηση, η ΕΛ.ΑΣ. και το Λ.Σ.

3. Η Περιφέρεια Ηπείρου δέχτηκε 6 κλήσεις και συγκεκριμένα 3 για κοπές δέντρων και 3 για αντλήσεις υδάτων.

4. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δέχτηκε 2 κλήσεις, 1 για άντληση υδάτων και 1 για απομάκρυνση ατόμου σε ασφαλές σημείο. Επίσης, στην περιοχή των Τσακαίων στη Νότια Εύβοια μεταφέρθηκαν 3 άτομα σε ασφαλές σημείο.

5. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δέχτηκε 6 κλήσεις, 2 για κοπές δέντρων, 3 για αντλήσεις υδάτων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου.

6. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δέχτηκε 14 κλήσεις, 6 για αντλήσεις υδάτων και 8 για κοπές δέντρων.

Χιόνια στη Φλώρινα

Άκρως χειμωνιάτικο το σκηνικό στη Φλώρινα όπου έπεσαν τα πρώτα χιόνια. Έντονη ήταν η χιονόπτωση στο Νυμφαίο ενώ στα “λευκά” ντύθηκε το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας.

Διακοπές κυκλοφορίας

Αττική:

1) Λ. Ποσειδώνος στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνας από το ύψος της Διχάλας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Συγγρού.

2) Επί της οδού Σκυλίτση από το ύψος της Παλαιάς Παραλιακής στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά από ώρα 14:25.

3) Επί της οδού Τζαβέλα από το ύψος της Παλαιάς Παραλιακής στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά από ώρα 14:25.

4) Επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως από το ύψος της οδού Π. Τσαλδάρη. από ώρα 15:05

5) Επί της Λ. Κηφισίας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από το ύψος του Φάρου Ψυχικού, από ώρα 15:27.

6) Επί της Λ. Κηφισίας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κηφισιά, από το ύψος του Φάρου Ψυχικού από ώρα 15:35.

7) Στη διασταύρωση των οδών Μαρκοπούλου και Ελπίδος στο Μαρκόπουλο από ώρα 15:59.

8) Επί της οδού Λ. Κατσώνη από Γέφυρα Βρυούλων μέχρι την οδό Περικλέους από ώρα 15:59.

9) Επί της οδού Ολυμπιονικών στα Γλυκά Νερά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την οδό Λαυρίου μέχρι την οδό Σπατών από 17:02.

10) Επί του παράδρομου της Ν.Ε.Ο.Α.Λ. ρεύμα προς Λαμία, στο ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη, από ώρα 17:21.

11) Επί της οδού Ριζαρείου, ρεύμα προς Σπύρου Λούη, στο ύψος της Λ. Κηφισίας, από ώρα 19:03.

12) Στη νέα Χαλκηδόνα, επί της οδού Περισσού, από την οδό Αγ. Αναργύρων, από ώρα 19:10.

13) Στην Κερατέα, επί της Λ. Βραβρώνος χ/θ 4 (θέση Γεφυράκι), ρεύμα από Μαρκόπουλο προς Βραβρώνα, από ώρα 20:05.

Αποκατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων:

1) Επί της οδού Πειραιώς από το ύψος της διασταύρωσης της με την οδό Πέτρου Ράλλη, ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά από ώρα 15:35.

2)Πειραιώς και Χαμοστέρνας, ρεύμα κυκλοφορία προς Αθήνα από ώρα 15:35.

3) Υπόγειος κόμβος Σπύρου Λούη και Κηφισίας από ώρα 18:34΄.

4) Στο Μενίδι, επί της οδού Ιωνίας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μενίδι, από το ύψος της Αττικής Οδού, από ώρα 19:05.

Να σημειωθεί πως αποσύρθηκαν προληπτικά οι συρμοί της γραμμής του Τραμ κατόπιν ενημέρωσης της ΕΜΥ για επερχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τη ΣΤΑΣΥ. Το πρωί της Παρασκευής οι συρμοί αναμένεται να κινούνται κανονικά, εκτός απροόπτου.

Κέρκυρα:

Λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που εκδηλώνονται στη Νήσο Κέρκυρα έχουν προκύψει τα εξής προβλήματα:

1. Ώρα 13:00 : Εθνική οδός Γύρου Αχιλλείου και Επαρχιακή Οδός Κέρκυρας – Λευκίμμης, από την περιοχή Πέραμα ως την περιοχή Μπενίτσες.

Έναντι τόπο και χρόνο εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες και κατολισθήσεις βράχων λόγω έντονης βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας.

Στην Εθνική οδό Γύρου Αχιλλείου και Κέρκυρας Λευκίμμης από την περιοχή Πέραμα έως Μωραίτικα, έχει απομακρυνθεί ο όγκος των βράχων και έχει υποχωρήσει το ύψος του νερού στο οδόστρωμα, πλην όμως η οδός παραμένει κλειστή για λόγους διευκόλυνσης της κίνησης των υπηρεσιακών οχημάτων.

Η Εθνική Οδός Κέρκυρας – Λευκίμμης (μέσω Μπενιτσών – Μωραιτίκων) έχει δοθεί κανονικά στην κυκλοφορία, ενώ τα οχήματα κινούνται μετά προσοχής.

2. Ώρα 14:15 : Επαρχιακή οδό Αγίων Δέκα προς Σταυρό

Έναντι τόπο και χρόνο εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες και κατολισθήσεις βράχων λόγω έντονης βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας.

3. Ώρα 15:00 : Επαρχιακή Οδό Ποντή Μεσσογής (περιοχή Μηλιά Κυνοπιαστών)

Έναντι τόπο και χρόνο εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας. Η κυκλοφορία από και προς Νότια Κέρκυρα έχει διακοπεί, λόγω μη ύπαρξης εναλλακτικών διαδρομών. Περί ώρα 18:30 η οδός δόθηκε στην κυκλοφορία έως το ύψος των Αγίων Θεοδώρων όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω κατολίσθησης.

4. Ώρα 16:00 : στην Επαρχιακή Οδό Άφρας – Γουβιών

Πτώση του γεφυριού επί της Επαρχιακής Οδού Άφρας Γουβιών, έξωθεν χωριού Άφρας. Στο σημείο πραγματοποιείται εκτροπή της κυκλοφορίας προς έτερη οδό.

5. Ώρα 17:10 : στον κόμβο Μεσογγής. Η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά μετά προσοχής.

6. Ώρα 18:10 : στην οδό Αγίας Ελεούσης στην περιοχή Ποταμού Κέρκυρας

Έναντι τόπο και χρόνο, έχει διακοπεί η κυκλοφορία επί της οδού Αγίας Ελεούσης προς Ποταμό, στο ύψος της γέφυρας, λόγω υπερχείλισης του πόταμου.

7. Ώρα 18:20 : στην Επαρχιακή Οδό Αγίων Θεοδώρων, στην περιοχή Άγιοι Θεόδωροι Κέρκυρας

Έναντι τόπο και χρόνο οχήματα, λόγω κατολισθήσεων έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Επαρχιακή οδό Αγίων Θεοδώρων.

8. Ώρα 19:55 : Κατόπιν νεότερης ενημέρωσης από τον παράπλευρο δρόμο του ποταμιού της Μεσογγής, έχουν υποχωρήσει, περίπου 70 μέτρα, δημιουργώντας ουσιαστικά ενιαίο ποταμό. Η κυκλοφορία διεκόπη.

Κεφαλλονιά:

Λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που εκδηλώνονται στη Κεφαλονιά έχουν προκύψει τα εξής προβλήματα:

1. Ώρα 13:00 :Περιοχή Πόρου Κεφ/νίας. Κλείσιμο οδού λόγω έντονης βροχόπτωσης. Εντός οικισμού Πόρου Δήμου Αργοστολίου Κεφ/νίας τμήμα της παραλιακής οδού συνολικού μήκους περίπου 50 μέτρων έχει κλείσει από φερτά υλικά και λάσπη εξαιτίας υπερχείλισης μικρού ποταμιού.

2. Ώρα 20:00 : Περιοχή Ληξουρίου Κεφ/νίας. Κλείσιμο οδών λόγω έντονης βροχόπτωσης.

Εντός οικισμού Ληξουρίου Δήμου Παλικής Κεφ/νίας τμήμα της παραλιακής οδού (Ελ.Βενιζέλου) συνολικού μήκους περίπου 300 μέτρων, στην γέφυρα στην οδό Αντιόχου Ευαγγελάτου καθώς και στο Κεχριώνα Παλικής έχουν κλείσει τμήματα των οδών από φερτά υλικά και λάσπη εξαιτίας της έντονη βροχόπτωσης.

Ιθάκη:

Ώρα 20:00 : Βαθύ Ιθάκης. Κλείσιμο οδών λόγω έντονης βροχόπτωσης. Εντός οικισμού Βαθέως, Δήμου Ιθάκης τμήμα της παραλιακής οδού (Σπ.Ραζού) συνολικού μήκους περίπου 1.500 μέτρων, στην οδό Καλλινίκου συνολικού μήκους περίπου 800 μέτρων καθώς και στη θέση (Πύρνος) έχουν κλείσει τμήματα των οδών συνολικού μήκους περίπου 500 μέτρων από φερτά υλικά και λάσπη εξαιτίας της έντονη βροχόπτωσης.

Ροδόπη:

Διακοπή κυκλοφορίας λόγω αυξημένης στάθμης υδάτων στις κάτωθι ιρλανδικές διαβάσεις:

1) Αγίας Μαρίνας Ίμερου

2) Αετοκορυφής

3) Δίωνης

4)Λοφαρίου

5)Ιασίου

6)Μωσαϊκού

Καστοριά:

Ώρα 18.00: Χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικού τύπου ελαστικών:

-25ο έως 28ο χλμ. Επαρχιακής Οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου)

Χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικού τύπου ελαστικών:

-14ο έως 22ο χλμ. Εθνικής Οδού Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βίγλας)

-16ο έως 28ο χλμ. Επαρχιακής Οδού Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου)

-5ο έως 9ο χλμ. Επαρχιακής Οδού Αετού – Νυμφαίου.

Φλώρινα:

Κυρίως λόγω χιονόπτωσης – παγετού η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών στα παρακάτω τμήματα του οδικού δικτύου της περιφέρειάς.

-Στην Εθνική οδό Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιγλας) από το 14ο χλμ. έως το 22ο χλμ.

-Στην Επαρχιακή οδό Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου) από το 16ο χλμ. έως το 28ο χλμ.

-5ο έως 9ο χλμ. Επαρχιακής Οδού Αετού – Νυμφαίου

Εικόνα από την Καλλιθέα εν μέσω κακοκαιρίας Μπάλλου Eurokinissi

Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία την Παρασκευή

Με εγκύκλιο την οποία υπογράφει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κλειστοί θα παραμείνουν την Παρασκευή λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, όλοι οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και όλα τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), στις Περιφέρειες:

  • Αττικής
  • Κεντρικής Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής)
  • Στερεάς Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας)

Στις ΠΕ Αργολίδας, Λακωνίας, Αρκαδίας

Κλειστά θα παραμείνουν την Παρασκευή όλα τα σχολεία σε δήμους των περιφερειακών ενοτήτων Αργολίδας, Λακωνίας και Αρκαδίας, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Όπως ανακοινώθηκε από τους δήμους, οι αποφάσεις για την μη λειτουργία των σχολικών μονάδων ελήφθησαν για προληπτικούς λόγους, με σκοπό την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών κατά τις μετακινήσεις τους.

Ειδικότερα, στην Αργολίδα κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους δήμους Ναυπλιέων, Άργους – Μυκηνών, Επιδαύρου και Ερμιονίδας, στην Λακωνία δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους δήμους Μονεμβασίας, Ανατολικής Μάνης και Ευρώτα, ενώ στην Αρκαδία θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στον δήμο της Τρίπολης.

Στην ΠΕ Κέρκυρας

Κλειστές θα παραμείνουν την Παρασκευή όλες οι σχολικές βαθμίδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.

Στην ΠΕ Ηλείας

Κλειστές θα παραμείνουν την Παρασκευή όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Γιαννόπουλο, «η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη για λόγους ασφάλειας των μαθητών και των εκπαιδευτικών, εξαιτίας των μετεωρολογικών προγνώσεων για εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων και δεδομένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων, λόγω της Covid-19».

Στο Μεσολόγγι

Επίσης, κλειστά για δεύτερη ημέρα θα παραμείνουν την Παρασκευή στο Μεσολόγγι όλα τα σχολεία, οι παιδικοί και τα ΚΔΑΠ του δήμου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Κώστα Λύρο, «η απόφαση ελήφθη λόγω της κακοκαιρίας και με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, των γονέων και του εκπαιδευτικού προσωπικού».

Στην ΠΕ Κορινθίας

Κλειστά θα παραμείνουν Παρασκευή όλα τα σχολεία σε δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας των μετεωρολογικών προγνώσεων για δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ειδικότερα, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στους Δήμους Κορινθίων, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Νεμέας και Σικυωνίων.

Σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη

Λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων που πλήττουν Κεφαλονιά και Ιθάκη και για την προστασία των μαθητών, οι δήμαρχοι των Δημοτικών Ενοτήτων των δύο νησιών αποφάσισαν ότι θα παραμείνουν κλειστές οι σχολικές μονάδες προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την Παρασκευή.

Με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη, κλειστά θα μείνουν την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου όλα τα σχολεία, όλων βαθμίδων εκπαίδευσης της Ζακύνθου, λόγω των εντόνων καιρικών φαινομένων που πλήττουν το νησί.

Κλειστά και τα δικαστήρια στην Αττική

Την Παρασκευή λόγω των αιφνιδίων και έντονων καιρικών φαινομένων, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα αναστέλλονται οι εργασίες όλων των δικαστηρίων και εισαγγελιών στην περιφέρεια της Αττικής.

Από την αναστολή εργασιών των δικαστηρίων εξαιρούνται οι υποθέσεις που αφορούν αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, καθώς επίσης και οι υποθέσεις που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω του επείγοντος χαρακτήρα τους.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Αν κατοικείτε σε περιοχή που κατά το παρελθόν είχε προβλήματα με πλημμύρες

Σε περίπτωση που ενημερωθείτε για την εκδήλωση έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή σας:

  • Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα και οι υδρορροές λειτουργούν κανονικά.
  • Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και αποφύγετε την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ

Αν είστε μέσα σε κτίριο

Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο.

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο

  • Μην διασχίσετε χείμαρρο πεζή ή με αυτοκίνητο.
  • Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
  • Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν έχει ακινητοποιηθεί καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.
  • Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑ

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο

  • Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να ξαναπλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες.

η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και τα νερά να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κλπ.

-εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα, περιοχές με επικίνδυνη κλίση, λασποροές κλπ.

-τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα αν έχουν παρασύρει μαζί τους απορρίμματα, αντικείμενα και νεκρά ζώα.

  • Προσέξτε να μην εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης.
  • Μην πλησιάζετε σε περιοχές που έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων.
  • Ελέγξτε αν το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας κινδυνεύει από πτώση βράχων.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να βαδίσετε ή να οδηγήσετε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει

  • Προσπαθήστε να βρείτε σταθερό έδαφος.
  • Αποφύγετε νερά που ρέουν.

Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση.

Αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά. Ενδέχεται να αποτελέσουν καλούς αγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος καθώς κρύβουν υπόγεια καλώδια ή διαρροές από εγκαταστάσεις.

Aκολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.

https://www.news247.gr/download/5249//738000/plimmires.pdf

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα