Κορονοϊός: Δώστε αίμα - Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Η εξάπλωση της επιδημίας αποτρέπει ακόμη και τακτικούς αιμοδότες αν και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Η επιδημία του κορονοϊού, που βρίσκεται σε εξέλιξη και στην χώρα μας, προκαλεί μείωση στην προσέλευση των αιμοδοτών, λόγω της επιφυλακτικότητάς τους να αιμοδοτήσουν μέσα στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Η μείωση αυτή προκαλεί μείωση των αποθεμάτων αίματος, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών. Η ιατρική κοινότητα επισημαίνει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και πως θα πρέπει όλοι να ενισχύσουμε τα αποθέματα αίματος της χώρας.

Είναι χαρακτηριστική μάλιστα η χθεσινή αναφορά του κ. Σωτήρη Τσιόδρα κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό: «μετά από μία αγωνιώδη έκκληση που έλαβα χθες το βράδυ από Συλλόγους ασθενών με μεσογειακή αναιμία, θα ήθελα να τονίσω την ασφάλεια του αίματος και την απόλυτη ανάγκη για συνέχιση της αιμοδοσίας, ώστε να εξασφαλιστεί αυτό το πολύτιμο αγαθό και να υπάρχει επάρκεια αίματος για αυτούς τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη».

Ο δικαιολογημένος φόβος των πολιτών να πλησιάσουν τα νοσοκομεία, λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού, σύσταση που υποστηρίζεται και από όλους τους παγκόσμιους και εθνικούς φορείς υγείας (WHO, ΕΟΔΥ, Υπ. Υγείας, ECDC) για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, έχει αναπόφευκτα επίπτωση στην προσέλευση αιμοδοτών και εν δυνάμει προκαλεί οξεία μείωση των αποθεμάτων αίματος, σημειώνει το Ενικό Κέντρο Αιμοδοσία (ΕΚΕΑ) Το ΕΚΕΑ συστήνει σε όλους μας να παραμένουμε ψύχραιμοι και να συνεχίζουμε να δίνουμε αίμα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, παρά την ταχεία εξάπλωση του ιού τα περισσότερα περιστατικά παραμένουν ασυμπτωματικά και η νόσος έχει χαμηλή θνητότητα που φθάνει το 2% μεταξύ των νοσούντων. Ωστόσο η ευρεία διάχυση της πληροφορίας, έχει προκαλέσει πανικό σε παγκόσμιο επίπεδο, με επιπτώσεις στην οικονομία, στη μετακίνηση αγαθών και ατόμων, σε υπηρεσίες και δομές του κράτους και ως αναμένεται και στην επάρκεια αίματος.

Το ΕΚΕΑ αναφέρει πως με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του για την ασφάλεια του αίματος και των αιμοδοτών αλλά και για τα αποθέματα αίματος της χώρας:

Καλεί όλους τους εθελοντές αιμοδότες να συνεχίσουν να προσφέρουν το δώρο ζωής προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη

Καλεί τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας και τους Συλλόγους και Ομάδες Εθελοντών Αιμοδοτών να οργανώσουν εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείων, όπως συστήνεται και από τον WHO

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός
SHARE:

24Media Network