Λέρος: Επιχείρηση διάσωσης ύστερα από 14 ώρες για πρόσφυγες- Είχαν αφεθεί από διακινητές σε βραχονησίδα

Λέρος: Επιχείρηση διάσωσης ύστερα από 14 ώρες για πρόσφυγες- Είχαν αφεθεί από διακινητές σε βραχονησίδα
@Aegean Boat Report

Χωρίς νερό και τροφή αφέθηκαν σε βραχονησίδα κοντά στη Λέρο για σχεδόν μια ημέρα 37 πρόσφυγες. Ανάμεσά τους βρίσκονταν 4 μικρά παιδιά κάτω των 10 ετών και έξι γυναίκες εκ των οποίων μια ηλικιωμένη με πατερίτσα.

Σχεδόν μία ημέρα χρειάστηκε να περάσει μέχρι να διασωθούν οι 37 πρόσφυγες που είχαν εγκαταλειφθεί από Τούρκους διακινητές σε βραχονησίδα κοντά στη Λέρο.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής το Λιμενικό τους περισυνέλεξε και, σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, τους μεταφέρει στην Κω, όπου υπάρχει Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Στη βραχονησίδα είχαν μείνει χωρίς νερό και τροφή από τα ξημερώματα χωρίς ουσιαστική βοήθεια στη βραχονησίδα Λάρος, αναμένοντας το Λιμενικό να τους διασώσει.

Ανάμεσά τους βρίσκονται 4 μικρά παιδιά κάτω των 10 ετών και έξι γυναίκες εκ των οποίων μια ηλικιωμένη με πατερίτσα.

Όπως κατήγγειλε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), το Λιμεναρχείο Λέρου αρνήθηκε επί ώρες να πραγματοποιήσει επιχείρηση απεγκλωβισμού των προσφύγων, παρά την πρωινή ενημέρωση πηγών του Λιμενικού ότι σπεύδουν στο σημείο σκάφη του Σώματος.

Το ΕΠΣΕ υπέβαλε κατεπείγουσα αναφορά στις ελληνικές αρχές, κοινοποιημένη στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και στον Συνήγορο του Πολίτη σχετικά με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι οι πρόσφυγες επικαλούμενο τα δημοσιεύματα του efsyn.gr. Ενημέρωσε επίσης ότι οκτώ από αυτούς, τα στοιχεία των οποίων βρίσκονται στη διάθεση της οργάνωσης, εκφράζουν τη βούληση να ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα