Μαγιορκίνης στο NEWS 24/7: Τα δεδομένα για τον κορονοϊό δεν δείχνουν έναρξη δεύτερου κύματος

Μαγιορκίνης στο NEWS 24/7: Τα δεδομένα για τον κορονοϊό δεν δείχνουν έναρξη δεύτερου κύματος
Λήψη δείγματος για έλεγχο κορονοϊού. AP

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επίκουρου καθηγητή επιδημιολογίας ΕΚΠΑ κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, θα πρέπει να δούμε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων για να μιλάμε για έναρξη δεύτερου κύματος επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά ήταν τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, για την ανοδική πορεία των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, όμως παρά τη διασπορά και την αύξηση των εγχωρίων κρουσμάτων, δεν φαίνεται αυτό να οδηγεί στην εκτίμηση ότι είμαστε κοντά σε ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας. Όπως σημειώνει στο Νews 24/7 o επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, προς το παρόν δεν έχουμε διαπιστώσει μια δραματική αύξηση νέων κρουσμάτων για να μπορέσουμε να μιλάμε για μια δεύτερο κύμα.

Όπως αναφέρει “Θα πρέπει να δούμε αρκετά περισσότερα κρούσματα ώστε να το πούμε αυτό. Υπάρχει μία αυξημένη επιδημική κίνηση, μια αυξημένη ενδημικότητα αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο. Εάν μείνουμε σε αυτό το επίπεδο θεωρώ ότι είμαστε καλά. Το καμπανάκι θα χτυπήσει αν δούμε υπερδιπλάσια ή τριπλάσια νέα κρούσματα”.

Διευκρινίζει επίσης ότι θα πρέπει να δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων. “Για παράδειγμα χθες είχαμε 65 κρούσματα αλλά πάνω από τα μισά δεν είχανε κάποια σχέση με εγχώρια μεταδοτικότητα”.

Η διαφορά με τα αντίστοιχα κρούσματα κατά την έναρξη της επιδημίας στην Ελλάδα έχει να κάνει με το γεγονός ότι πλέον βλέπουμε πολλούς ασυμπτωματικούς που νοσούν ενώ πριν από 4 μήνες η διάγνωση αφορούσε την κορυφή του παγόβουνου δηλαδή τα πιο σοβαρά κρούσματα.

Σχετικά με την διασπορά των κρουσμάτων στην Ελλάδα, ο κύριος Μαγιόρκινής σημειώνει ότι αυτή είναι αναμενόμενη ιδίως λόγω του τουρισμού. Δεν αποκλείει δε τη δημιουργία κάποιον εστιών. Γενικότερα για τον εσωτερικό τουρισμό αναφέρει ότι υπάρχει και ένα θετικό γεγονός, καθώς με την μετακίνηση πληθυσμών θα υπάρχει μια σχετική αποσυμφόρηση στα αστικά κέντρα.

“Έτσι μπορεί να δούμε μία μείωση της επιδημικής καμπύλης στην Αθήνα και μπορεί να δούμε κάποια σποραδικά κρούσματα στην περιφέρεια. Η περιφέρεια από μόνη της δεν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει πολλά νέα κρούσματα καθώς δεν έχει μεγάλους πληθυσμούς. Πάντως γενικότερα είναι δύσκολη αυτή τη στιγμή κάποια πρόβλεψη καθώς είναι αρκετά πολύπλοκη η υπόθεση αυτή”.

Για το δείκτη μεταδοτικότητας Rt ο επίκουρος καθηγητής σημειώνει ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει ιδιαίτερα το δείκτη αυτό. “Πολλά από τα ακούσματα κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό. Μπορεί να φαίνονται εγχώρια όμως δεν ήρθαν από το εξωτερικό άλλα από άτομα που ήρθαν σε επαφή με κάποιον που είχε βρεθεί στο εξωτερικό. Γενικά δεν διαπιστώνουμε να υπάρχει μεγάλος αριθμός μεταδόσεων με βάση τις ιχνηλατήσεις που γίνονται. Ο αριθμός σου Rt διατηρείται αρκετά χαμηλά”.

Σημειώνεται ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 65, εκ των οποίων τα 34 ήταν εισαγόμενα. Ο αριθμός είναι ρεκόρ με βάση την εξέλιξη των κρουσμάτων το τελευταίο δίμηνο.

Σχετικά με τα νέα κρούσματα:

  • 17 επιβεβαιώθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • 17 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως, εκ των οποίων τα δεκαέξι (16) εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους σε δεξαμενόπλοιο που παραμένει αγκυροβολημένο έξω από Πειραιά,
  • 11 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • 7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
  • 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας,
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο είναι ένα τάνκερ από Τουρκία με 24 άτομα πλήρωμα (κυρίως από Φιλιππίνες και Ινδία) που ξεφόρτωσε στην Ελλάδα. Όλα τα άτομα έχουν μπει σε καραντίνα μέσα στο πλοίο και όσοι νοσούν έχουν ήπια συμπτώματα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4401 (ημερήσια μεταβολή +1.5%), εκ των οποίων 54.6% άνδρες. Από το σύνολο των κρουσμάτων, 1250 (28.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2192 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα