Μετρό Θεσσαλονίκης: Νέα προσφυγή στο ΣτΕ προκαλεί οργισμένη αντίδραση των φορέων της πόλης

Εικόνα από το μετρό Θεσσαλονίκης
Εικόνα από το μετρό Θεσσαλονίκης MOTIONTEAM

Πολεμικό κλίμα μετά τη νέα προσφυγή πολιτών και το αίτημα αναστολής των εργασιών για την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου. Κοινή ανακοίνωση οικονομικών και παραγωγικών φορέων.

Πολεμικό κλίμα έχει δημιουργήσει η νέα προσφυγή που κατέθεσε ομάδα πολιτών με την οποία ζητά από το ΣτΕ την άμεση αναστολή των εργασιών για την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης.

Με κοινή ανακοίνωση οι οικονομικοί και παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, συνεπικουρούμενοι από την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τη νέα προσφυγή ομάδας πολιτών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αίτημα την άμεση αναστολή εργασιών στο Μετρό Θεσσαλονίκης.

ADVERTISING

Μόλις ένα μήνα πριν, η ίδια ομάδα 304 πολιτών (μεταξύ των οποίων και ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης) είχε προσφύγει με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Αττικό Μετρό στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, εναντίον της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου.

Μέχρι και τη συζήτηση από το ΣτΕ της αίτησης αναστολής τα έργα στο εργοτάξιο του σταθμού Βενιζέλου θα συνεχιστούν κανονικά. Αν η απόφαση είναι αρνητική θα συνεχιστούν, αν είναι θετική θα χρειαστεί να διακοπούν μέχρι νεωτέρας.

Σήμερα το χρονοδιάγραμμα για το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα οριακό καθώς έχει τοποθετηθεί για την 31η Δεκεμβρίου 2023, όταν και λήγει η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Συνολικά το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης έχει χρηματοδοτηθεί από 3 συνεχόμενα ΕΣΠΑ και αυτό θα είναι πιθανότατα το τελευταίο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

"Με αγανάκτηση οι φορείς της πόλης ενημερωθήκαμε για τη νέα προσφυγή σε βάρος του έργου του ΜΕΤΡΟ από τη γνωστή ομάδα πολιτών, με αίτημα και πάλι τον Σταθμό Βενιζέλου.

Είναι πλέον πασιφανές πως η εμμονική επιλογή δικαστικών εμπλοκών χωρίς όρια έχει σαφή και μοναδικό στόχο κάποιων την παρεμπόδιση των εργασιών ολοκλήρωσης του ΜΕΤΡΟ, την πρόκληση νέων δυσβάσταχτων καθυστερήσεων και εν τέλει την αμφισβήτηση του ίδιου του έργου που η πόλη της Θεσσαλονίκης αναμένει.

Χωρίς κανένα ουσιαστικό επιχείρημα, η εν λόγω ομάδα πολιτών επανέρχεται στην τακτική κωλυσιεργίας, επαναλαμβάνοντας θέσεις που η δικαιοσύνη έχει ήδη απορρίψει, αγνοώντας το δημόσιο συμφέρον και αδιαφορώντας για τη ζημία που προκαλεί στο κοινωνικό σύνολο, το οποίο στερείται της λειτουργίας του πιο σημαντικού μέσου μαζικής μεταφοράς της πόλης μας

Καταδικαστέα πρακτική

Η νέα απόπειρα παρακώλυσης και καθυστέρησης της ολοκλήρωσης του ΜΕΤΡΟ συνιστά μια απολύτως καταδικαστέα τακτική που στρέφεται εναντίον της ίδιας της πόλης, των προοπτικών της, του περιβάλλοντος και των εισοδημάτων των πολιτών.

Ειδικά η πρόσφατη προσφυγή, η οποία έρχεται μετά από μια εκκίνηση δικών σε άλλες βαθμίδες της δικαιοσύνης με εμφανή χαρακτηριστικά ρεβανσισμού, επιδιώκει να επιβληθεί ως κρατούσα η κάθε μειοψηφική άποψη, καθώς και να παρακαμφθεί η άποψη της πλειοψηφίας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας που έκρινε ως νόμιμη την επιλεγείσα τεχνική μέθοδο ολοκλήρωσης του έργου του ΜΕΤΡΟ.

Με άλλα λόγια, η ομάδα αυτή πολιτών όχι μόνο δεν σέβεται τη συλλογική βούληση της πόλης της Θεσσαλονίκης να αποκτήσει ένα υπερσύγχρονο μέσο μεταφοράς που θα αναβαθμίσει τις αστικές συγκοινωνίες, αλλά με πρόσχημα ένα υποκριτικό ενδιαφέρον για τα αρχαία περιφρονεί και στοιχειώδεις κανόνες δημοκρατίας. Για αυτούς νόμος είναι η βούλησή τους, οι εμμονές τους και οι σκοπιμότητές τους- η συντεταγμένη πολιτεία και η δικαιοσύνη πρέπει να υποτάσσονται σε αυτές. Φτάνει πια! Η Θεσσαλονίκη δεν αξίζει τέτοια μεταχείριση.

Όλοι οι φορείς της πόλης, με τη νόμιμη εντολή των πολιτών τους οποίους εκπροσωπούμε, εκφράζουμε αφενός την έντονη αποδοκιμασία προς αυτές τις μεθοδεύσεις και τους τακτικισμούς και αφετέρου τη στήριξη στις προσπάθειες άμεσης ολοκλήρωσης του έργου, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και αναβολές. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ασεβής αυτή απόπειρα εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης εις βάρος της πόλης και των πολιτών της θα πέσει στο κενό.

Φυσικά, ως θιγόμενοι φορείς της πόλης, με το έννομο συμφέρον που το Συμβούλιο της Επικρατείας μάς αναγνωρίζει, θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το έργο του ΜΕΤΡΟ να παραδοθεί στους πολίτες, όπως τους αξίζει, σε πλήρη λειτουργία και με τα αρχαιολογικά ευρήματα στη θέση τους'.

Την ανακοίνωση υπογράφουν

  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
  • Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας
  • Δήμος Θεσσαλονίκης
  • Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
  • Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
  • Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας
  • Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Θεσσαλονίκη, Μετρό, ΣΤΕ, Γιάννης Μπουτάρης, ΕΣΠΑ
SHARE:

24Media Network