Πολιτική Προστασία για πλημμύρες στην Εύβοια: Σε ετοιμότητα για παροχή κάθε συνδρομής

Κακοκαιρία στην Εύβοια
Κακοκαιρία στην Εύβοια GEORGE VITSARAS / SOOC

Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί μέχρι στιγμής 4 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε σπίτια στο Ψαροπούλι και στην Αγία Άννα ωστόσο αναμενεται να αυξηθούν - Κατολισθήσεις και πλημμυρισμένοι δρόμοι.

Σφοδρό είναι το χτύπημα της κακοκαιρίας στην πυρόπληκτη Β. Εύβοια που πλέον πλήττεται και από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Από το βράδυ έως τώρα η Πυροσβεστική έχει δεχτεί δύο κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε σπίτια στο Ψαροπούλι και άλλες δύο στην Αγία Άννα, ωστόσο επειδή τα περισσότερα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει είναι εξοχικά και λείπουν οι ιδιοκτήτες αναμένεται οι κλήσεις να αυξηθούν, όταν εκείνοι σπεύσουν για να ελέγξουν την κατάσταση.

Κλήση για μία διάσωση έγινε στο «112» από τέσσερα άτομα σε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Ψαροπούλι, όπου χείμαρρος διέλυσε μάντρα ωστόσο πρόλαβαν και απομακρύνθηκαν μόνοι τους με αγροτικό όχημα προς την παραλία πριν φτάσει η Πυροσβεστική. Πρόκειται για τους ιδιοκτήτες και δύο εργάτες που έκαναν εργασίες συντήρησης.

Κατολισθήσεις και πλημμυρισμένοι δρόμοι έχουν επίσης σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία εξαιτίας λιμναζόντων υδάτων και φερτών υλικών στην Παραλιακή Οδό Αγίας Άννας-Αχλαδίου-Κοτσικιάς και λόγω κατολίσθησης, στο 4ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Αγδινών-Παπάδων, στην θέση Προφήτης Ηλίας.

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών από πλημμυρικά φαινόμενα λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης που σημειώθηκε χθες, κατά τις βραδινές ώρες, στις περιοχές Αγία Άννα, Άγιος Βασίλειος και Ψαροπούλι Ευβοίας και σήμερα τα ξημερώματα, όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στην περιοχή έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής και ήδη βρίσκονται σε διασπορά, ενώ συνδράμει η 1η ΕΜΑΚ και 7η ΕΜΑΚ με ομάδα Υποβρυχίων Διασώσεων και διασωστικές λέμβους, καθώς και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς και ο Υφυπουργός Ευ. Τουρνάς, βρίσκονται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και όλες τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα κάθε δυνατή συνδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να κινητοποιηθούν περαιτέρω δυνάμεις, εφόσον χρειαστεί.

Με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, ο Υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς μεταβαίνει στην Βόρεια Εύβοια, για τον βέλτιστο συντονισμό του έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση. Μαζί του μεταβαίνει ο Αρχηγός Π.Σ. Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, 9 Οκτωβρίου, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα Κυριακή (10-10-2021) και από τα δυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά:

1. Σήμερα Κυριακή (10-10-2021) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν από τις μεσημβρινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, τη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική), την Ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες και βαθμιαία την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο.

2. Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (11-10-2021) οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα εξακολουθήσουν στις προαναφερθείσες περιοχές, θα επεκταθούν στην Κεντρική Στερεά και τη Δυτική Θεσσαλία. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν μέχρι το μεσημέρι στα δυτικά και τα κεντρικά και μέχρι το απόγευμα και στη Μακεδονία.

3. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός στη χώρα θα παρουσιάσει και νέα επιδείνωση στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Εν αναμονή της νέας επιδείνωσης του καιρού, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει θέσει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Περαιτέρω κλιμάκωση της κινητοποίησης, εφόσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, θα είναι άμεση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.

Η Πολιτική Προστασία καλεί όλους τους πολίτες στις παραπάνω περιοχές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σας σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Αν βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν, αποφεύγετε την παραμονή σας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Για κανένα λόγο.
  • Παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των Αρχών.

Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους, σύμφωνα με το ολοκληρωμένο Γενικό Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας σχετικά με την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων με την κωδική ονομασία «Δάρδανος».

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία, Κακοκαιρία, Εύβοια, Χρήστος Στυλιανίδης
SHARE:

24Media Network