Σεισμός στη Σάμο: Τραγωδία με δύο νεκρά παιδιά στο Βαθύ – Εικόνες χάους στη Σμύρνη

Σεισμός στη Σάμο: Τραγωδία με δύο νεκρά παιδιά στο Βαθύ – Εικόνες χάους στη Σμύρνη
AP

Ο σεισμός μεγάλης διάρκειας, έγινε αισθητός κατά μήκος των τουρκικών ακτών και στη βορειοδυτική περιοχή του Μαρμαρά. Τουλάχιστον είκοσι κτίρια έπεσαν στη Σμύρνη. Δεκάδες εγκλωβισμένοι και τραυματίες στη Σμύρνη.

Ασύλληπτη τραγωδία μετά τον σεισμό 6,7 ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου και έγινες αισθητός μέχρι την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη.

Στη Σάμο σημειώθηκαν υλικές ζημιές και καταγράφηκε μικρό τσουνάμι. Δυστυχώς, αρκετή ώρα μετά τον κύριο σεισμό, δύο παιδιά ηλικίας 15 και 17 ετών, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, καταπλακώθηκαν από τοιχίο στο Βαθύ της Σάμου και έχασαν τη ζωή τους. Ένα τρίτο παιδί, 14 ετών, μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή με ένα C-130 στην Αθήνα για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Η ζωή του 14χρονου παιδιού είναι εκτός κινδύνου, ωστόσο επειδή είναι πολυτραυματίας έπρεπε να λάβει εντατική φροντίδα.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, την στιγμή που περπατούσε στον δρόμο υποχώρησε ένας τοίχος και του καταπλάκωσε τα πόδια, προκαλώντας σοβαρά κατάγματα και στα δύο του κάτω άκρα.

Με το C-130 μεταφέρεται επίσης μία 65χρονη γυναίκα με κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνας. Το παιδιί θα νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, η δε γυναίκα στο Νοσοκομείο ΚΑΤ.

Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών στο νησί της Σάμου ανέρχεται σε 9.

Αύριο αναμένεται τεχνικά κλιμάκια να πραγματοποιήσουν ελέγχους στατικότητας στα κτίρια του νησιού.

Μετά τον κύριο σεισμό καταγράφηκαν συνολικά 84 μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να φτάνει στα 5,1 Ρίχτερ. Οι εικόνες στη Σμύρνη είναι πραγματικά εικόνες χάους.

Μέχρι τις 22.00 το βράδυ της Παρασκευής είχαν καταγραφεί τουλάχιστον δώδεκα νεκροί, με πάνω από 600 ανθρώπους να έχουν τραυματιστεί, ενώ δεκάδες ήταν οι εγκλωβισμένοι από τα κτίρια που κατέρρευσαν μέσα σε δευτερόλεπτα, τουλάχιστον 20 στον αριθμό σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.

Κόσμος πλημμύρισε τους δρόμους της τουριστικής πόλης της Σμύρνης ενώ έσπευσαν από την πρώτη στιγμή, με τα ίδια τους τα χέρια, να απεγκλωβίσουν ανθρώπους.

Αναλυτικότερα, ο δήμαρχος της Σμύρνης Τουντς Σογέρ δήλωσε πως περίπου 20 κτίρια κατέρρευσαν στην επαρχία. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, στον Μπουρνόβα, οι διασώστες, με τη συνδρομή κατοίκων και αστυνομικών, προσπαθούσαν να ανοίξουν ένα πέρασμα ανάμεσα στα ερείπια μιας επταώροφης πολυκατοικίας χρησιμοποιώντας αλυσοπρίονα, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση TRT.

Χειροκροτήματα ακούγονταν κάθε φορά που κάποιος άνθρωπος απεγκλωβιζόταν ζωντανός από τα συντρίμμια στις συνοικίες στα νότια της Σμύρνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως μία γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν πνίγηκε από το τσουνάμι στη Σμύρνη.

Οι εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν συγκλονιστικές.

Οι κάτοικοι της περιοχής προσπάθησαν να ανέβουν σε ψηλά σημεία και ορόφους, προκειμένου να αποφύγουν τα νερά της θάλασσας που έφτασαν μέσα στην πόλη.

Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία στο News 24/7 της Αθηνάς Σάμογλου.

“Επικρατεί πανικός. Οι σειρήνες από τα ασθενοφόρα ακούγονται συνεχώς. Επεσαν αρκετά σπίτια στο Μπαϊρακλί, χωρίς να ξέρουμε γιατί ακριβώς. Ημουν στον κήπο του σπιτιού μου όταν έγινε ο σεισμός. Ηταν πολύ μεγάλος και σε ένταση και σε διάρκεια. Η διάρκεια ήταν αυτή που με τρόμαξε προσωπικά. Παρακολουθούμε συνεχώς τηλεόραση και προσπαθούμε να μείνουμε ψύχραιμοι. Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση πάντως από τις αρχές. Περιμενουμε και τους μετασεισμούς”.

Όλες οι δυνάμεις στη Σάμο

Εσπευσμένα μετέβη στη Σάμο ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με κυβερνητικό κλιμάκιο σε συνέχεια του μεγάλου σεισμού που σημειώθηκε στο νησί, για την εκτίμηση της κατάστασης.

Το νησί είναι συγκλονισμένο από τον θάνατο των δύο παιδιών, ενώ τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο πρωθυπουργός.

Με τον Υφυπουργό έφτασαν στο νησί ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γεώργιος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Εμμανουήλ Λογοθέτης, ο Διοικητής 1ης ΥΠΕ του Υπουργείου Υγείας Χρήστος Ροϊλός, στελέχη της Διεύθυνσης Α’ Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η Ομάδα Πρώτης Απόκρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, στο νησί μετέβη κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ, ενώ με ειδικές πτήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μετέβησαν στο νησί στελέχη του ΕΚΑΒ και πολιτικοί μηχανικοί από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.

Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας ενεργοποιήθηκαν, ενώ όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος τέθηκαν σε επιφυλακή.

Καρλόβασι. Eurokinissi

Μαρτυρίες στο NEWS 24/7

Η Αργυρώ Καρατζήμα, κάτοικος στο Βαθύ της Σάμου περιέγραψε στο News 24/7: “Ο σεισμός ήταν πάρα πολύ έντονος και μεγάλος σε διάρκεια. Κουνιόταν ολόκληρη η γη, φοβηθήκαμε. Βγήκαμε αμέσως έξω, τρέχοντας, επικράτησε πανικός στη γειτονιά μας στο Βαθύ, έτρεχαν στο δρόμο. Δεν έχω ξανανιώσει κάτι τέτοιο, ήταν συγκλονιστικό. Εμείς δεν είχαμε ζημιές στη γειτονιά μας, αλλά μας είπαν πως υπάρχουν ζημιές στο νησί. Επικρατεί φόβος”.

Εικόνες από το Βαθύ Σάμου

Όπως είπε ο κ. Γιάννης Βούρος από το Βαθύ της Σάμου, ο οποίος τράβηξε και βίντεο την ώρα του σεισμού: “Η δόνηση διήρκησε από 10 έως και 15 δευτερόλεπτα. Εγώ εκείνη την ώρα ήμουν στο Άνω Βαθύ και μπορούσα να δω την πόλη από ψηλά. Προκλήθηκαν στην πόλη αρκετές ζημιές. Μέσα σε κάθε σπίτι υπάρχουν καταστροφές. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε έναν οικισμό έξω από το Βαθύ. Στον οικισμό Άγιος Κωνσταντίνος, η ομώνυμη εκκλησία έχει υποστεί επίσης σοβαρές καταστροφές. Η στάθμη του νερού στην παραλιακή στο Βαθύ έχει ανέβει πολύ και το νερό έχει φτάσει τουλάχιστον μέχρι τα πρώτα καταστήματα. Ο κόσμος του Βαθιού έχει ανέβει στα υψώματα ώστε να μην κινδυνεύσει”.

Το News 24/7 μίλησε με τον δήμαρχο της Ικαρίας, Νίκο Καλαμπόγια, αλλά και με έναν κάτοικο του νησιού, οι οποίοι περιέγραψαν τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν. Ο Δήμαρχος Ικαρίας, Νίκος Καλαμπόγιας δήλωσε τα εξής: “Προσπαθούμε να δούμε τις ζημιές, κατάρρευση κτιρίου δεν έχουμε, έχουν πέσει κάποια βράχια, καθώς είχαμε κατολισθήσεις, προσπαθούμε να μαζέψουμε όλες τις πληροφορίες, σε κάποιους οικισμούς υπάρχει διακοπή ρεύματος”.

“Ρεύμα δεν έχουμε αυτή τη στιγμή. Πήραμε απίστευτη τρομάρα. Μας έφυγε η ψυχή. Νομίζαμε πως θα πέσει το σπίτι. Πεταχτήκαμε έξω και δεν έχουμε μπει μέσα στα σπίτια ακόμα. Ήταν απίστευτο το βουητό και η διάρκεια. Προς το παρόν δεν βλέπουμε ζημιές και με όσους έχω επικοινωνήσει δεν μου έχουν αναφέρει κάτι”, ανέφερε κάτοικος από τον Αρμενιστή Ικαρίας στο News 24/7.

O Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να εκφράσει τα συλλυπητήρια του για τις τραγικές απώλειες ζωών από το σεισμό που χτύπησε και τις δύο χώρες.

“Όποιες και εάν είναι οι διαφορές μας, αυτές ειναι ώρες που οι λαοί μας χρειάζεται να σταθούν μαζί”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης. Από τη δική του μεριά, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως η χώρα του είναι “έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα”. “Προσευχόμαστε να μην υπάρχουν περαιτέρω απώλειες ανθρώπινων ζωών στην Τουρκία ή στην Ελλάδα και στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήριά σε όλους όσους επλήγησαν στις δύο χώρες. Αυτή η τραγωδία μας υπενθυμίζει για άλλη μια φορά πόσο κοντά είμαστε παρά τις διαφορές μας σχετικά με την πολιτική. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε εάν η Ελλάδα το χρειάζεται” ανακοινώθηκε σχετικά, από την τουρκική πλευρά.

Προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αποσταλούν άμεσα δυνάμεις της ΕΜΑΚ στη γειτονική χώρα.

Ο κ.Μητσοτάκης κάλεσε τους κατοίκους της Σάμου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ ανακοίνωσε ότι αναβάλλονται για αύριο Σάββατο οι ανακοινώσεις νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Αλλά και από την πλευρά της Τουρκίας, ο διευθυντής επικοινωνιών της χώρας Φαχρετίν Αλτούν, μέσω twitter δήλωσε: “Προσευχόμαστε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες απώλειες ζωών στην Τουρκία ή την Ελλάδα και στέλνουμε τις πιο θερμές ευχές μας σε όλους όσοι υπέστησαν τις συνέπειες του σεισμού και στις δύο πλευρές. Αυτή η τραγωδία μας θυμίζει για άλλη μία φορά πόσο κοντά είμαστε, παρά τις πολιτικές μας διαφορές. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε εάν η Ελλάδα το χρειάζεται”.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, και η διευθυντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή επικοινώνησε με το σύμβουλο του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν και εξέφρασε τη συμπαράσταση της Αθήνας και την ετοιμότητα να προσφέρει βοήθεια.

Στήριξη προσφέρουν ΕΕ και ΝΑΤΟ σε Ελλάδα και Τουρκία

Την ετοιμότητά τους να παράσχουν βοήθεια σε Ελλάδα και Τουρκία μετά τον ισχυρό σεισμό δήλωσαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, εκφράζοντας τα συλλυπήτηριά τους στις οικογένειες των θυμάτων.

“Παρακολουθούμε την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους”, δήλωσε με ανάρτησή της στο twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό στο Αιγαίο, στην Τουρκία και στην Ελλάδα, στέλνω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και τους φίλους αυτών που έχασαν τη ζωή τους. Η ΕΕ έχει προσφέρει βοήθεια και είναι έτοιμη να στηρίξει όλες τις προσπάθειες”, δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει”, τόνισε επίσης από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Επιχείρηση διάσωσης στα συντρίμμια στην Σμύρνη μετά τον ισχυρό σεισμό AP

“Είμαι έντονα λυπημένος για τις αναφορές του σεισμού στο Αιγαίο. Οι σκέψεις μου βρίσκονται σε όλους εκείνους που πλήττονται”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στο Twitter, τονίζοντας πως η βορειοατλαντική Συμμαχία είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια σε Ελλάδα και Τουρκία.

Την ετοιμότητα της ΕΕ να παράσχει βοήθεια στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον σεισμό εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε πως το ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών είναι σε στενή επαφή με τις αρχές πολιτικής προστασίας.

Τα συλλυπητήριά τους και προσφορά βοήθειας προσέφεραν πολλές ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα