Συλλογή υπογραφών: Να χαρακτηρίσετε αμέσως τις καμένες δασικές εκτάσεις ως αναδασωτέες

Εικόνες από την περιοχή της Ραφήνας , Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Εικόνες από την περιοχή της Ραφήνας , Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Πότε επιτρέπεται αναγκαστική απαλλοτρίωση δασών ή δασικών εκτάσεων σύμφωνα με τον νόμο - Τι ισχύει για τις αναδασώσεις - Το ψήφισμα που θα παραδοθεί στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος

Καμπάνια διαδικτυακής συλλογής υπογραφών ξεκίνησαν πολίτες μέσω της πλατφόρμας του AVAAZ, καλώντας τον υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο και την κυβέρνηση να χαρακτηριστούν άμεσα ως αναδασωτέες οι καμένες δασικές εκτάσεις όπως ορίζει ο νόμος.

"Χωρίς εξαιρέσεις και παραθυράκια για τους καταπατητές. Στη μνήμη αυτής της τραγωδίας: κάντε τη στάχτη, δάσος", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η καμπάνια έχει μαζέψει πάνω από 165.000 υπογραφές μέσα σε λίγες ώρες. Το ψήφισμα θα παραδοθεί στον αρμόδιο υπουργό.

ADVERTISING

Σημειώνεται πως ο Σωκράτης Φάμελλος δεσμεύτηκε να κηρυχθεί άμεσα η καμένη περιοχή ως αναδασωτέα, μιας και όπως σημείωσε στον Ρ/Σ "Στο Κόκκινο", κάτι τέτοιο αποτελεί συνταγματική υποχρέωση.

Σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο που τέθηκε σε ισχύ για την αναδάσωση, ισχύουν τα εξής:

- Άμεση οριοθέτηση της καμένης έκτασης με βάση την επεξεργασία δορυφορικών εικόνων που ήδη συλλέγονται αυτήν την εβδομάδα, για πλήρη εικόνα της περιοχής.

- Σάρωση της περιοχής από συνεργεία Πυροσβεστικής, Αστυνομίας και υπουργείου Υποδομών, για εντοπισμό σημείων που έχουν πληγεί (κτισμάτων, οικοδομών, κατοικιών, δημόσιων κτιρίων).

- Κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέας, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις νόμιμες πράξεις της διοίκησης.

Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με το Άρθρο 117 (Αγροτική ιδιοκτησία, δάση, απαλλοτριώσεις, οικιστικές περιοχές) του Συντάγματος:

1. Oι νόμοι που εκδόθηκαν έως την 21.4.1967 κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 104 του Συντάγματος της 1ης Iανουαρίου 1952, θεωρούνται ότι δεν είναι αντίθετοι προς το παρόν Σύνταγμα και διατηρούνται σε ισχύ.

2. Eπιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από το άρθρο 17, η νομοθετική ρύθμιση και διάλυση αγροληψιών και άλλων εδαφικών βαρών που υφίστανται ακόμη, η εξαγορά από εμφυτευτές της ψιλής κυριότητας εμφυτευτικών κτημάτων, καθώς και η κατάργηση και ρύθμιση ιδιόρρυθμων εμπράγματων σχέσεων.

3. Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό.

4. H αναγκαστική απαλλοτρίωση δασών ή δασικών εκτάσεων που ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου επιτρέπεται μόνο υπέρ του Δημοσίου σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 17, για λόγους δημόσιας ωφέλειας διατηρείται πάντως η μορφή τους αμετάβλητη ως δασική.

5. Oι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που κηρύχθηκαν ή που θα κηρυχθούν εωσότου οι κείμενοι νόμοι για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις προσαρμοστούν στις διατάξεις του Συντάγματος διέπονται από τις διατάξεις που ισχύουν κατά το χρόνο που κηρύσσονται.

6. Oι παράγραφοι 3 και 5 του άρθρου 24 εφαρμόζονται στις οικιστικές περιοχές που αναγνωρίζονται ή αναμορφώνονται αφότου ισχύσουν οι νόμοι που προβλέπονται στις παραγράφους αυτές.

**7. Η ισχύς της αναθεωρημένης διάταξης του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 17 αρχίζει με τη θέση σε ισχύ του σχετικού εκτελεστικού νόμου και πάντως από 1.1.2002.

Μπορείτε να υπογράψετε εδώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φωτιά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Άμεσα αναδασωτέες και με ακριβή δορυφορική αποτύπωση οι καμμένες εκτάσεις

Δασικοί χάρτες: Έρχονται αλλαγές στις οικοδομικές άδειες

Έγγραφο Τόσκα: Ποιος έχει την ευθύνη εκκένωσης στη φωτιά

Ίδρυμα Ωνάση: 5 εκατ. ευρώ για την ανακούφιση των πληγέντων

Φωτιά στο Μάτι: Κάηκε το αρχείο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Ο άνδρας που έτρεξε προς τη φωτιά για να σώσει αγαπημένους

Φωτιά στο Μάτι: Ελπίδα για τον 13χρονο Δημήτρη που αγνοείται

SHARE:

24Media Network