Brexit: Ομόφωνη υποστήριξη της συμφωνίας από τους 27 της Ε.Ε

Brexit: Ομόφωνη υποστήριξη της συμφωνίας από τους 27 της Ε.Ε
H απομάκρυνση της βρεταινικής σημαίας από την κεντική αίθουσα της έδρας της ΕΕ. AP

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης άναψαν το πράσινο φως για την εμπορική συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία και πλέον απομένουν οι υπογραφές.

Στο τέλος της διαδρομής του βρίσκεται ο μαραθώνιος των πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεγάλης Βρετανίας με κοινό στόχο την επίτευξη μίας εμπορικής συμφωνίας για τη μετά-Brexit εποχή.

Η συμφωνία αυτή επετεύχθη την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ η εφαρμογή της παρουσιάστηκε ανήμερα (25/12) στα κράτη μέλη, από τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ.

Από την πλευρά τους, οι 27 πρεσβευτές είχαν στη διάθεσή τους το Σαββατοκύριακο που μεσολάβησε για να εξετάσουν το κείμενο των 1.200 σελίδων, ώστε να γνωμοδοτήσουν και να ξεκινήσει η διαδικασία υπογραφής και η έγκρισή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, λοιπόν, οι χώρες μέλη ενέκριναν ομόφωνα τη συμφωνία, με τον εκπρόσωπο της Γερμανίας να χαιρετίζει αυτή την εξέλιξη. Το “πράσινο” φως των 27 ανοίγει τον δρόμο για να υπογραφεί το κείμενο (μέχρι την Τετάρτη) και να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2021, παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα το έχει εγκρίνει.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα